Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2009 20:06 - Злато
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 3590 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2009 15:53



image


От неговото откритие преди близо 6000 години, то се счита за  пазител на стойността. Първите златни сечени монети се появяват около 700 г. пр.н.е., когато лидийските търговци започват да ги използват като парично средство.  Златните монети  са представлявали сплав от 63% злато и 27% сребро, известна като “електрум”. Крес, царя на Лидия, може би е първия човек, който започва да използва
златото и среброто като парично средство, 550 г. пр.н.е., като сече монети от злато.

image
Инвестиционно злато, анализи, цена 

 

В ХVІІІ в. Лондон е център на търговията със злато и се формира Лондонския златен пазар – Най-стария и голям пазар на злато.

Сър  Исак Нютон, управител на Кралския монетен двор, пръв определя стойността (или цената) на една трой унция злато като равностойност на малко повече от четири лири. Тази стойност на 

златото се запазва фиксирана близо 200 години.

До 1870г. повечето от държавите  възприемат т.нар. “златен стандарт”, предложен от Великобритания при уреждане на двустранните си търговски дефицити и излишъци. Златния стандарт налага масата книжни пари в обръщение в тези страни да съответства на съответното количество златен резерв в техните централни банки. Ако съответното правителство решава да печата нови пари то трябва да покрива новата емисия като купува злато и попълва златните си резерви. Обратното, ако решава да свива паричното предлагане трябва да продава злато на Лондонския пазар. Тази ситуация продължава до Първата световна война.

 

По време на финансовите вълнения през и след  Първата световна война, Лондонският златен пазар навлиза в нова фаза и се развива до вида, в който съществува днес. По това време, пет от най-големите фирми-търговци на злато в Лондон участват във фиксирането на котировките. Първият Лондонски фиксинг на цената на златото е обявен през 1919 г. в централата на NM Rothschild, а през 1968 г. е въведен и втори, или следобеден фиксинг с цел да се кореспондира с търговията в Ню Йорк. Исторически, лондонският фиксинг на цената на златото се смята за представителен за световните пазари на златото.  Болшинството сделки със злато се извършват именно по него: сутрешният фиксинг е базиса на търговията в цяла Европа, а следобедният е предопределящ за търговията в САЩ. 

 

image

 


Златни кюлчета

 

След края на войната се засилва изкупуването на валута от Европейските страни срещу злато. Нараства предлагането на злато от Южна Африка. Това продължава до Втората световна война. Пазарът на злато в Лондон е затворен по време на Втората световна война и отваря  отново през 1954г., но активността му остава малка. През 1944г. в Breton Wood се провежда конференция на ОН,чиято главна цел е да се изгради златен стандарт в новите международни валутно-финансови отношения. Създават се МВФ /Международен Валутен Фонд/ (според Бретън-Уудската система всяка страна членка на МВФ е трябвало да внася ј от квотата си в злато, което е довело до натрупването на голям златен запас във фонда) и Световната банка и се определя доминиращото значение на щатския долар в световен мащаб за следващия четвърт век. По това време САЩ притежават 2/3 от световните запаси злато, 27 години по-късно цифрата пада до 1/3. От края на 60-те години Швейцария става един от главните центрове на търговията със злато.

 

 

Непосредствено след Втората световна война, щатският долар завладява валутните пазари и служи на централните банки при техните валутни интервенции. През това време единствено САЩ продължават да посрещат задълженията си като купуват и продават злато. До 1977г. Федералният Резерв на САЩ е гарантирал опцията да обменя, при поискване от страна на чуждестранни инвестиции, техните долари в злато по определена от него цена (това е т. нар. “златен доларов стандарт”). От 1934г. до 1967г. тази цена е фиксирана на 35 щ.д. за унция. Но тъй като, правителствените разходи на САЩ силно се качват през 60-те, инфлацията принуждава Федералния Резерв да повишава цената на златото до над 40 щ.д. през 1970г. Докрая на 1971 г. все повече и повече чуждестранни институции депозират искания за упражняване опцията за обмяна на техните долари в злато и това се превръща в заплаха да се пресуши целият национален златен резерв на САЩ. Затова през 1972 г. по времето на Никсън  се въвеждат плаващите валутни курсове, с което официално се отменя връзката на долара със златото и се изоставя златния стандарт.  

В резултат на това настъпват пазарни колебания. За съжаление, след САЩ и много други страни прекъсват връзката на своите валути със злато.

 

 

Днес борбата с инфлацията и поддържането на покупателната сила на националните валути, вместо със злато се води с движението на лихвените равнища, операции на открития пазар и се води общо взето на голо доверие. 

Злато, цени и котировки в реално време

 

www.Zlato.dir.bg 

...............................................................................................................................................

 Gold Market, Silver Market, Platinium Market 

image

  Обучение: От А до Я в прогнозирането и търговията на FOREX, Фондови и Стокови борси


 

 


 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6004091
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930