Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2009 11:50 - Как беше продадено българскoто злато
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4550 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 07.03.2016 07:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
БЪЛГАРСКОТО ЗЛАТО


"Не зная по какви причини, вероятно от съображения за сигурност, но преди мен резерва злато на страната ни беше изпратен за съхранение в съветски банки. Ние върнахме у нас това злато  и забранихме износа. След създаването на златния фонд от България не беше изнесен нито грам злато ." Думите са на генералния секретар на БКП Тодор Живков, цитирани в неговите "Мемоари", издадени след промените през 1989 г. в България. Това твърдение е лъжа.


image


Златният резерв
изобщо не е върнат в България, а човекът, който с еднолично решение го продава тайно на СССР, е самият Живков.

Това документално разследване е изградено върху уникалния архив на следствено дело №4/1990, известно като делото за икономическата катастрофа. В него са концентрирани строго поверителни и секретни материали за икономическата политика на БКП през последните 30 години от управлението й. Сред тях са неизвестни досега документи от поверителния архив на БНБ, от архива на Българската външнотърговска банка, Министерството на външноикономическите връзки, отдел “Специален” на Министерството на финансите, “Кинтекс”, Комитета за държавен и народен контрол, МВР. В показанията си по делото членовете на Политбюро и на Секретариата на ЦК на БКП, министри от правителствата, водещи фигури от тогавашния стопански елит и ръководителите на БНБ и БВТБ признават несъстоятелността на комунистическа система и икономика.

Разследванията са направени от българсия журналист Христо Христов и са отличени с най-престижните награди за разследваща журналистика в България, а някои от тях са цитирани в редица водещи медии в чужбина. Христо Христов е автор на пет документални книги.
Фалитът от 50-те и продажбата на българският
златен резерв.

Икономическото положение в комунистическа България в края на 50-те години е толкова лошо, че страната е доведена до банкрут. За да прикрие негативните тенденции в икономическото развитие на държавата, управляващите не дават гластност на задлъжнялостта и. През 1960 г. външният дълг достига 3 млрд. лева и правителството не може да изплаща кредитите си както към западните, така също и към руските банки, базирани в Париж и Лондон и Държавната банка в Москва.


image


"По това време на България вече не отпускаха кредити от чужбина, защото бяхме използвали вече много. Нямаше изгледи за нови валутни постъпления, с които да плащаме лихвите и кредитите. Причината за продажбата на голямото количество злато на СССР беше, че вече никой не искаше да даде кредит на България, дори и съветското правителство"  ..... "Спомням си, че с Кирил Несторов изготвихме доклади - устни и писмени, до Тодор Живков и Антон Югов за тежкото валутно положение на страната и платежния баланс. Тогава се взе решение да се направи обръщение към Хрушчов двете съветски банки в Париж и Лондон да помогнат, като ни кредитират със западна валута. Хрушчов ни изпрати отговор в размер на една страница и с него становище на Госбанк, Москва, която доста критично се отнасяше към българската валутна политика. Предполагам, че тогава се е взело решението да се продаде българското злато      на Госбанк." - проф. Царевски.


image


Поради това БНБ не намира друг изход от положението освен използването на резервите злато. Партийното ръководство е посъветвано да предложи на съветското правителство да купи българското злато и да помоли за отсрочка на част от задълженията.

"Такива операции  със
злато  бяха строго секретни през онзи период и не бяха довеждани до знанието на непосветени хора", посочва проф. Нешо Царевски, началник на направление "Валутно" в БНБ от 1959 г. и зам.-председател на БНБ за периода 1959-1964 г.

По това време стратегическият резерв злато на България се състои от около 24 тона злато, и е формиран още преди 9 септември 1944 г. Акцията по прехвърлянето на българското злато от трезорите на БНБ в СССР започва през септември 1958 г. Правителството на Антон Югов решава златния резерв на страната да бъде прехвърлен на депо за съхранение в Госбанк - Държавната банка на СССР. Златото е застраховано и под засилена охрана е транспортирано с влак от София до съветския граничен пункт Унгени през февруари 1959 г. В Москва това злато е претеглено в присъствието на български представители и е констатирано, че неговото тегло е 20 153 479.84 грама. По това време Вела Луканова, лелята на Андрей Луканов, е председател на БНБ, а малко по-късно е заменена от Кирил Несторов, който прави предложение до Тодор Живков депозираното злато да бъде продадено за спешно покриване на част от дълговете към съветските банки. Според проф. Нешо Царевски, началник управление “Валутно” в БНБ от 1959 г., причината за продажбата на българското злато е огромната задлъжнялост на страната, и отказът на западните и руските банки да кредитират страната.

Българското злато е рафинирано в Новосибирск за да бъде приведено към изискванията на международните борси за злато в Цюрих и Лондон.  По-късно, българското злато е продадено от Русия на четири партиди на 11 Юли 1960 г., две от които в Цюрих и две в Лондон, при цена от 35.10 щатски долара за тройунция злато. Общо за него са платени 22 738 255 долара. От продажбата на българското злато в  хазната не влиза нито цент, защото са погасени просрочените задължения на комунистическото управление към съветските банки и кредитори в Париж и Лондон.

Автор:Христо Христов
image
...


Злато: Цени, Котировки

Подобна тема

www.Zlato.dir.bg 
.... image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Как бе събрано това злато ?
08.05.2009 14:18
От 9.9.44 ?
Ха сега кажете
цитирай
2. zaw12929 - Това ли е предизборното Ви изреч...
08.05.2009 17:50
Това ли е предизборното Ви изречение. Тъпо за преглъщане!
цитирай
3. borsi - re: zaw12929
08.05.2009 18:06
На кого?
цитирай
4. nakom - аман
08.05.2009 22:01
от глупостите на Христо Христов
цитирай
5. kass - е как е оцеляла държавата
09.05.2009 00:53
още близо тридесет години без грам злато? Не съм чела (признавам си) нищо на Христо Христов, но направо ми се стува невероятно... Не че от комунисти не може да се очакват такива глупости...
цитирай
6. borsi - Re: kass
09.05.2009 01:29
Едва ли.
В началото на 70-те и началото на 80-те до колкото зная, състоянието с финансите на България е доста добро. Не само нямаме заеми, а имаме и доста (по нашите мащаби) валута в излишък. Може би и тогава са допълвали резерва. Ще се опитам да разбера.
Мисля, че се сещам кого мога на питам.
цитирай
7. nakom - ;-)
17.05.2009 20:30
С цялото ми уважение borsi, защото пишеш доста интересни неща, седни и прочети малко по-критично христо Христов и търси несъвпадения.Лично аз намерих доста.Описал съм ги тук, http://nakom.biz/?p=152
цитирай
8. borsi - Фалитите на комунизма
04.08.2009 12:44
През 45-годишното си съществуване комунистическият режим в България е фалирал два пъти - през 1960 и 1987 г., и още един път е бил на крачка от фалита през 1978 г. За да скрие първата катастрофа и да изплати част от натрупания необслужваем дълг към Съветския съюз, генералният секретар на Българската комунистическа партия (БКП) Тодор Живков еднолично и без да уведоми нито правителството, нито партийното ръководство, е продал на Москва стратегическия златен резерв на страната, натрупан до 9.ІХ.1944 г.

Това разкриват секретни и строго поверителни документи от заведеното през 1990 г. дело №4, познато като делото за икономическата катастрофа на България. То трябваше да изясни причините за икономическия крах на страната, довел и до падането на комунизма през 1989 г., но беше прекратено през 2005 г. без резултат.

През самата 1990 г. политическите наследници на Живков съобщиха официално за фалита на държавата, като тогавашният премиер Андрей Луканов обяви едностранно мораториум върху плащанията по външния дълг, който се оказа над 10 млрд. долара и за който българските граждани не подозираха.

Делото е събрало поверителния архив на БНБ, архива на Българската външнотърговска банка, Министерството на финансите, Министерството на външната търговия, Министерството на външноикономическите връзки, Министерството на икономиката и планирането, "Кинтекс", секретни партийни и правителствени решения. Документите са близо 1200 тома. Те разкриват причините, заради които България на два пъти е била доведена до банкрут от управлението на комунистическата партия, а след 1987 г. икономиката й е била поддържана на изкуствено дишане с помощта на огромните кредити от западни държави и банки.

На практика социалистическата държава е изпаднала в неплатежоспособност още на 15-ата година от съществуването си. Това се дължи най-вече на неразумното използване на външните заеми, които към 1960 г. са достигнали 3 млрд. лв. Освен на западни банки управлението на БКП дължи огромни суми на СССР, за което висшето ръководство на БКП е критикувано от съветския ръководител Никита Хрушчов. За да спаси положението, Живков тайно предлага на Хрушчов да купи българския стратегическия златен резерв, за да бъдат върнати част от задълженията към Москва. Златният резерв е възлизал на над 20 тона злато и е формиран отпреди установяването на комунистическия режим. Дотогава никое правителство не е посягало на него, дори по време на двете национални катастрофи, свързани с войните през 1913 и 1918 г.

Сделката става при пълна секретност и без решение нито на висшето ръководство на БКП - Политбюро, нито на правителството. В следващите няколко години поради перманентната криза Живков продава още 10 тона злато. Загубата за страната е огромна, тъй като малко по-късно цената на златото на международните пазари се покачва десетократно. Именно състоянието на фалит се оказва и основният мотив Живков да предложи на Хрушчов България да се присъедини като 16-а република към СССР.

За годината на втория реален фалит на българската държава при комунизма следва да се смята не 1990 г., когато официално беше обявен, а 1987 г. Тогава външният дълг на страната надхвърля 6 млрд. долара и обслужването му през следващите две години се осъществява изключително чрез нови външни кредити, разкриват секретните документи по дело №4. Още през октомври 1987 Живков получава конфиденциална информация от тогавашния председател на БНБ Васил Коларов, в която ясно е посочено, че външният дълг на страната е нараснал застрашително и вече целият годишен износ не е в състояние да покрие плащанията по външните кредити. Направена е и точна прогноза как банкрутът на държавата ще се развие през следващите години. Поддържането на икономиката обаче, както и на жизненото равнище в страната е продължило единствено чрез нови кредити, така че само за две години външният дълг е нараснал до 10.5 млрд. долара.

Външният дълг не е единственото измерение на фалита на комунизма в България. Заради тоталната криза в икономиката от 1986 г. властта се опитва да реанимира системата с натрупването на колосален вътрешен дълг в размер от над 23 млрд. лв. За първи път архивите разкриват как управлението на БКП е посегнало и на спестяванията на гражданите във фондовете в ДСК (Държавна спестовна каса). От материалите става ясно и как през 1989 г. е бил стопен стратегическият валутен резерв на страната, който е бил малко над 1 млрд. долара. Заради неадекватна кредитна политика и щедро раздавани заеми на предимно фалирали страни от Третия свят комунизмът завещава и 1.5 млрд. долара задължения към България, голяма част от които още не са събрани.

Секретните документи разсейват митовете за развитото селско стопанство, тежкото машиностроене, електрониката и военнопромишления комплекс, които и до днес се смятат за гордост на социализма. Информацията в тях показва, че кризата в тези отрасли е настъпила още в началото на 80-те години.

По дело №4 са разпитани целият политически, държавен, стопански и банков елит от това време начело с Тодор Живков.

Разследването на "Дневник" е осъществено по Закона за достъп до обществена информация и с разрешението на Върховната касационна прокуратура, Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба.

Христо Христов
" Дневник "
цитирай
9. borsi - http://www. youtube. com/watc...
04.08.2009 12:50
http://www.youtube.com/watch?v=n7qxobuhd8s
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984681
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031