Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 10:35 - Слабата ликвидност на БФБ не е проблем пред старта на къси продажби
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1666 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.12.2009 20:41



 Аргументът слаба ликвидност, вече не е валиден като пречка пред старта на къси продажби на БФБ

"Предвид наличието на 2 акции (привилегировани и обикновени) и скоро и на 3 инструмента (привилегированаакция, обикновена акцияи варант) е възможна т. нар. търговия „по двойки“ (продай на късо едното и купи другото). Не е ли това шанс да стартираме хеджирани къси продажби, както и да имаме възможност на БФБ, дългосрочните държатели на активи да ги заемат, като получават лихва върху актива си?" - Мариян Йорданов

Едно мнение, което истински ме заинтригува.

Много малко бих могъл да добавя към казаното и за мен основния въпрос който би стоял пред старта на късите продажби е имат ли готовност и желание инвестиционните посредници да приемат това предизвикателство, да увеличат печалбите си, да отговорят на изискванията на своите клиенти в по-голяма степен, или ще чакат ръководството на борсата да излезе от понякога консервативния си подход към пазара.
Едно подобно решение не само би увеличило ликвидността, и оборотите на БФБ, но и мисля, че би привлякло още инвеститори към Българска Фондова Борса, което ще оживи все още на моменти доста вялата търговия и би било само плюс за развитието на капиталовия ни пазар.

Р. Караджов

Статията която предизвика интереса ми:


Слабата ликвидност на БФБ вече не е проблем пред старта на къси продажби


От: Мариян Йорданов
mpy@start.bg

http://obuchenie.investor.bg/?cat=127&id=91535

Слабата ликвидност на БФБ-София вече не е проблем пред стартирането на къси продажби, тъй като наличието на два типа акции при Химимпорт и скоро на три инструмента при Енемона ще позволява т.нар. „търговия на двойки“.
Обект на търговията „на двойки“ са финансови инструменти с висока и позитивна историческа корелация на цените.

Слабата ликвидност и липсата на клирингова къща, която да осигурява заемането на ценни книжа, се сочат за проблем пред стартирането на къси продажби на БФБ-София. Въпреки че БФБ ежедневно публикува списък с книжата, с които могат да се сключват къси продажби от 14 август 2008 г. насам, вече над година на БФБ-София няма сключена къса продажба.
В случая с Химимпорт АД привилегированите акции са конвертируеми в обикновени във всеки един момент, а в края на седмата конвертирането е задължително. Затова корелацията между двете акции трябва да е близка до 1-ца. Нещо повече, привилегированите акции носят по 19,98 ст. дивидент на година, от които вече са натрупани близо 10 ст., или 4,5%, защото е изтекла половин година, а в петък приключиха търговията с 2,1 ст., или около 1% по-ниско от обикновените. Тоест има предпоставки да се продаде на късо обикновената акция и да се купи привилегированата.
В горния пример инвеститорът, който се съгласи да даде в заем обикновените си акции, за да бъдат продадени от друг, ще получава лихва, което е начин да реализира допълнителна доходност от инвестицията си.
Подобна ще е и възможността с книжата на Енемона, след като дружеството има обикновени акции, скоро ще има варанти. Вече около 95% от варантите са записани, а емисията е успешна при записването на 50%. Вероятно е да има и конвертируеми привилегировани акции, тъй като изискването за успех е записването на само 17% от предложените книжа (от общо предложени 6 млн. акции, за успешна ще се струва емисията ако се запишат 1 млн. акции).
Разликата между конвертируемите привилегировани акции на Химимпорт и Енемона обаче, е че вторите са конвертируеми чак на падежа след 7 г., или с решение на ѕ от представените на Общо събрание привилегировани акционери.
Затова при Енемона корелацията между обикновената и привилегированата акция може да е по-малка, спрямо тази при Химимпорт. При Енемона обаче лихвата е по-висока, а именно 10% спрямо 9% при Химимпорт.
С покупка на варант от Енемона ще може да се прави хеджиране (защита от загуби над определен размер) на продадени на късо акции на дружеството. Също така с продажба на варант и продажбата на акция ще може да се прави т. нар. „Covered Call“.
Пример за Covered Call с книжата на Енемона е покупка на обикновена акция на 9 лв. и продажба на варант на цена от 73 ст. (каквато е себестойността на варантите на база последните цени на правата на дружеството).
С тези 2 позиции, ако след 6 г. (животът на варанта) цената на Енемона е 8,27 лв. (9-0,73 лв.), инвеститорът все още няма да отчита загуба, тъй като ще е спечелил 73 ст. от продажбата на варанта (чиято цена вече ще е нула) и ще е загубил толкова от покупката на акция.
Също така, ако след 6 г. цената на базовия актив е на страйк цената на варанта (в момента 18,5 лв., а при издаване на всички привилегировани акции ще е 15,64 лв.), то инвеститорът има съответната сума (18,5 лв./акция или 15,64 лв./акция) и печели 73 ст. от варанта.
Друг пример е, ако цената на обикновената акция стигне 25 лв. Тогава инвеститорът ще притежава страйк цената (18,5 лв./акция или 15,64 лв./акция) но разликата до 25 лв. за него ще е пропусната печалба.

Могат да се дадат и още много примери за комбинации между обикновени и привилегировани акции и деривати (варанти и опции), когато съответните могат да бъдат обект на къси продажби.
Ето защо може да се счита, че аргументът слаба ликвидност и съответно нисък интерес, вече не е валиден като пречка пред старта на този тип търговия на БФБ-София.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

investor.bg/

 


FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ, АНАЛИЗИ   www.Borsi.dir.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985325
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031