Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 00:22 - България 2011 - Двуцифрена инфлация, огромна безработица, висока престъпност, проблеми в банките
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 37373 Коментари: 50 Гласове:
11

Последна промяна: 18.12.2012 19:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

България 2011 - Двуцифрена инфлация, огромна безработица, висока престъпност, проблеми в банките

Какво да очакваме идващата година?!

image

Инфлация в двуцифрено измерение:

Импулс за нея още тази и миналата година ни дават;
Картелите във вноса на хранителни продукти (Брюксел килограм домати - 1.40 лв., във Варна 3.40 лв. Атина - килограм свински пържоли 5 лв., във Варна 8.50 лв. и т.н.), умъртвеното българско производство което е натоварено с разходи нетипични за тези на запад и съседите ни, високите цени на газ, електроенергия, горива, акцизи, такси, вноски което е причина за намалените на индустриалното и селскостопанското ни производство с над 30 % (В България вече почти няма оранжерии например, а много заводите не работят заради високите двойно повече в сравнение с Германия цени на газ). За 2011, заради влошаване на производството на храни в България, качването на данъци и цени на горива инфлацията ще нарасне драстично още в първите месеци на годината.
Към чисто вътрешните фактори ще се добавят и външни такива като, покачване на цените на храните в световен мащаб. Все пак вътрешните фактори натежават, предвид, че страна като България с плодородната си земя е докарана до състояние да внася картофи от страна като Египет (пустинята) говори, че положението тук е повече от зле.
Силно негативно е и отлагането ни за неопределено време влизане в еврозоната, заради инфлация и непрозрачния бюджет на държавата. 

image

За България еврозоната е само мираж (Индекс Sofix)

image

Естония получи зелена светлина за еврозоната от 2011 г. (Индекс OMX Tallinn)


Безработица:

В момента според индикатора за на модифицираната безработица е над 20 %, каквото и да ни лъже статистиката. В малки градове в момента тя е около 70% като за догодина тези проценти драстично ще се увеличат.  

Престъпност:

Всичко това съчетано с не-работещите държавни структури, които ако въобще работят, обслужват само частни и партийно-политически интереси, увеличаващата се бедност, лумпеницазията на населението (25% не могат дори да четат и пишат), ще доведе до още по-високи на престъпност, като жертвите ще са предимно обикновените граждани. Силно е вероятно по брой на убийства да достигнем и задминем печалните рекорди от края на 90 - те години. За съжаление статистика и достоверна информация за нивата на престъпност няма, защото при изнасилвания, убийства и грабежи на обикновенни граждани не се дава гласност.

image

Производство на зърно, туризъм и проституция:

България все още е страна с потенциал в производството на зърнени храни, но този потенциал следващите години ще намалява поради все по-голямата конкуренция от околните страни - Украйна, Румъния и Русия чиито територии обхващат по-голямата част от житния пояс чиято южна граница сме ние.
Същевременно това ни поставя и пред голям риск при всеки спад в цените, климатични капризи, както и ни поставя пред все по-силна конкуренция.
При туризма догодина очаквам по-слаб като приходи сезон. Гърция вече няма да плаши туристите си (вълненията стихнаха, а и самите туристи свикнаха с тях - Есента сезона там не бе зле и лошото начало на лято 2010 е вече само минало). Самият сезон там е по-дълъг, а България от години е по-евтината дестинация (запитайте се защо и за какво да идва на почивка един богат турист тук), подходяща само за пенсионери и младежи без много пари търсещи алкохол и евтини проститутки за някой и друг ден.

image

Нивото на проституиращите ще се увеличи (България държи печалния рякорд по брой проституиращи на глава от населението в Европа - В град като Сливен всяка пета жена е предоставяла подобен род услуги срещу пари), като в този вид бизнес ще се включат и много жени и момичета, за които избора да проституира или не ще е избор дали децата и тя да стоят гладни, или не.

Емиграция:

Емиграцията на младото поколение до 25 години ще се увеличи, защото тук или няма работа, или ако има такава то тя е ниско заплатена до невъзможност да се подържа дори минимален стандарт на живот при все по-ниски заплати и все по-високи цени.
От младежите напуснали страната за да учат в чужбина на всеки 100 се завръща само един, а надеждите на някой политици, че заради кризата в чужбина голяма част от емигрантите ни ще се върнат, единствено могат да предизвикат лека насмешлива усмива у самите емигранти. Това разбира се не се получи, а с преодоляване на кризата в Западна Европа и влошаване на ситуацията тук емиграцията само ще се увеличи.

image


Чужди инвестиции и бягство на капитали:

Хаоса в държавата, високата криминална и икономическа престъпност, високите данъци (Такси, осигуровки и т.н.) измамите, разградените ни митници, контрабандата, високата инфлация която ни отдалечава от Еврозоната и от ЕС като цяло ще притеснят още повече чуждите инвестиции в страната и техния отлив ще се усили (Парите бягат от България: http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=511516&df=8&dflid=3 ), като ще се увеличи и драстично броя на българите търсещи спасение за парите си в чужбина. Ако ви пречукат за 10 лева на улицата например, или ви прегазят нарочно с кола въобще не е сигурно, че държавата ще си даде труд да вкара престъпника в затвора. Същата е ситуацията ако ви окрадат, вземат ви спестяванията или сте чужд инвеститор които са ограбили - (В подобни случаи бившни наши министри стават адвокати на крадците)

Банки:

Всичко това ще доведе до проблеми в някой не добре стопанисвани банки, които и без това притеснени от лоши кредити ще се опитат да наваксат бягството на капитали с други методи.

Имоти:

Влагането на пари в земеделски земи се очертава един от малкото предстоящи балони.  За сега все още на земята се гледа като на убежище, предлагането е ограничено, а търсенето увеличено (капиталите търсят спасение и сигурност).
За разлика от тях наемите на магазини и офиси ще продължат спада си, на жилищата под наем не (Инфлацията, по-високите жилищни данъци и т.н., ще си кажат думата). Ще продължи да пада цената на жилищата в София, а във Варна ще се задържи около същите нива.

Държавна администрация:

image

Консулката на България в Чикаго, Лила Георгиева

Тук за разлика от много държави структурни реформи въобще не бяха извършени, като не само разходите на държавата за чиновническия апарат не бяха намалени, но  бяха увеличени.

Във Великобритания например, чиновническия апарат е съкратен с 30 %, като към това е добавено и 25 % намаление на заплатите. Там текат най-големите съкращения и рязане на бюджетни разходи от Втората световна война насам, като единствените пера които не се пипат са; Здравеопазване,15% от БВП на Великобритания, образование 8,2 % от БВП и наука, което ще позволи на кралството да остане все така привлекателно място за високи технологии, научно развойна дейност и финанси.

И ако до сега чиновниците бяха облагодетелстваната класа в България (не плащат данъци, осигуровки и ползват много привилегии), то от 2011 очаквам сътресения и тук.
В момента финансите в държавата се изстъргват, а бизнеса който не е спрял работа или не се е изнесъл в чужбина е в процес на изчакване, но високата безработица, стагнацията в индустрията и търговията вече оголват до кокал бюджета. В опит да реши проблемите си държавата ще прибегне до качване на данъците и цените на ток, горива а от там и на храни, разчитайки да увеличи ДДС и всички други данъци, но това ще има обратен ефект. Както каза един много уважаван от мен бизнесмен и инвеститор "Ако си зареждал дизел за колата си за 50 лева месечно, то при качването на цените няма да значи да заредиш за 70 лева, а най-много пак да заредиш за 50." Същото е положението с храните, цените на ток, газ и т.н. За това и всяко покачване на акцизи и цени никога няма ефекта който бюрокрацията и политиците ни очакват. Всичко това много ясно се очакваше и се видя когато се качиха акцизите на горива, цигари или цените на ток и газ. 
Положените още повече ще се влоши и за правителството ще остане решението или да пуснат печатницата за държавни облигации (което още повече ще стагнира бизнеса) или да закърпва положението ден за ден посягайки на резервите където има скрити такива. От всичко това бюджета на държавата ще стане още по-закърпен, а заплатите в чиновническия сектор рано или късно ще отидат към редукция.
Германия например вместо да качи данъци и цени на ток и газ, ги намали и сега хазната и прелива от капитали. Данъчните облекчения за граждани и фирми в размер на десетки милиарди Евро, спомагат през 2011 и през 2012 г. в германския бюджет да влязат толкова средства, колкото никога преди това.
Причината за по-високите от очакваното данъчни приходи в Германия са добрата икономическа конюнктура, предизвикана от стабилният пазар на труда, намалените данъци и задържане на разходите в образование и научно развойна дейност. За сегашния бум в приходите на немския бюджет значителна роля са изиграли данъчните намаления, които са облекчили финансовия натиск върху предприятията и са им дали възможност да инвестират и да се развиват в кризата. Втори не по малко важен позитивен фактор са нарасналите заплати на работниците които въпреки кризата не отнесоха негативите.
Това означава повече пари от подоходно облагане, но и по-добри потребителски очаквания и повече приходи в хазната от ДДС. 
За разлика от нас в България.
Където със зъби и нокти правителствата се стремят да притискат пазара на труда, с ниски заплати и висока безработица, което доведе само от бягство на по-интелигентната част от работещите в чужбина и до лумпенизация и ниска производителност на останалите (за 300 лева и аз не бих работил, щом дори не мога да се изхраня с тях).

image

В същото това време обедняващата нация все по-трудно покрива и очакванията на българската бюрокрация и тежките данъци които и се налагат за да се издържа привилегированата чиновническа класа чието пропукване в жизнения стандарт тепърва ще видим следващата година. Когато гостоприемникът умира, неминуемо ще умрат и паразитите които се хранят от него. 
Вместо да отреже туморните образования в държавната администрация, държавата ни реже жизнено необходимите такива - Наука, научно развойна дейност, образование (за образование тук се отделят само 3,3 % от БВП) и здравеопазване (3.7 % от българския БВП) което ще доведе и до още по-голям отлива на чужди инвестиции, защото никой трезвомислещ дългосрочен инвеститор не би влагал пари в население което от година на година е все по-зле образовано, научните му кадри се разбягват (Млад учен в България получава 240 лв. в момента) в чужбина, броя на адвокатите е по-голям от броя на инженерите и от броя на средни специалисти като стругари и фрезисти и т.н., а на всичко отгоре е и едно от най-болните в Европа, недохранено, или зле хранено с вредни храни и поради това с ниска трудоспособност и все по-намаляваща интелигентност.

image

Индустриалния потенциал все повече ще изтънява което оставя много малък избор пред икономиката ни която се циганизира. Нещата ще се влошат допълнително и от ангажиментите ни които България е поела и поема пред Русия за да се защитят руските геостратегически и газови интереси, задълженията за милиони и милиарди Евро които страната ни ще поеме заради тях и които ще оставят за следващите поколения огромни дългове, както и от все по-големия брой глоби които ще се налага държавата ни да плаща (В момента България вече плаща глоби за милиони евро годишно заради неспазване директиви на ЕС).



Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон: http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall

 
 image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 


16.01.2011

image




Гласувай:
11



1. анонимен - За 12 месеца до октомври индустр...
08.11.2010 05:00
За 12 месеца до октомври индустриалните суровини поскъпнаха с 46%, а хранителните суровини – с 34%.
Поскъпването на суровините показва инфлация, която е много по-бърза от отчетеното от местните индекси на цени на потребител и производител. Поскъпването засяга всички пазари – метали, храни и нехранителни земеделски суровини. Тази бърза инфлация в даден момент ще се прояви и в по-бързо покачване на цените за краен потребител. Цените на производител в България за 12 месеца са се увеличили с 8% в добивната и с близо 21% в преработващата промишленост.
цитирай
2. анонимен - :))))
08.11.2010 17:38
България и Румъния не могат да бъдат определени като най-корумпираните страни в ЕС и региона на Югоизточна Европа, а сравненията между двете страни по този въпрос често са погрешни.
Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в речта си на Виенския икономически форум, в който участва, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.
"Румъния и България имат добро сътрудничество в региона. Беше създадена негативна представа за тях на нивото на ЕС, че са страните с най-голяма корупция. Когато се говори за тях, се прави опит да се покаже коя е най-корумпираната страна, което се отразява на възприятието на инвеститорите", каза още Трайков.
Той определи такова отношение като непродуктивно
цитирай
3. анонимен - хайде да се обзаложим)))
08.11.2010 21:01
с апокалиптици много обичам)))
ама все бягате от отговорност - хайде да сложим по шише Бушмилс и на 8 ноември 2011 година да видим дали:
1. Ще имаме двуцифрена инфлация? - под 5 % според мен.
2. Огромна безработица ? (понеже не е ясно какво е "огромна" - ще заложа на под 11 %)
3. За престъпността - не зная как се мери и какво отчита, така че ще си замълча.
4. Проблеми с банките - тъй кат е неясно - няма да има фалирала банка, моят залог.

ако наистина сте смел - залагайте))))))
цитирай
4. borsi - Все искате да се ловите на бас, а после изчезвате :)))
09.11.2010 11:57
Знаеш ли колко бутилки бърбън и уиски така и не съм получил от 2007 година насам :) Като те чета нищо чудно и с теб да сме се "хващали на бас" в Инвестор.бг, но бутилките ми ги няма. ;)

След година я си тук с тоя ник, я не.

Иначе бих приел при следните условия:

Инфлация над 10-15 %, а сигурно и над 20 %
Безработица над 14 % - официална, а модифицирана над 30 %
И да няма фалирали банки (към 2012 може би) ще се наложи кабинетът или БНБ да помогнат на някоя банка да не фалира както това стана в края на 2008 началото на 2009.
С отчитане на престъпността наистина има проблеми, тя и сега се крие.
Срок 20 декември 2011.

Има един виц ;)

Песимистът вижда само един безкраен тунел.
Оптимистът вижда светлина в края на тунела.
Реалистът вижда тунела, светлината и насрещния влак.
Машинистът вижда трима идиоти, които седят на релсите.

:)))
цитирай
5. анонимен - borsi
09.11.2010 12:05
в инвестора съм спечелил 7 баса (не съм се хващал на бас в вас), а съм загубил 3 и чинно съм си ги платил)))) (на бутилка бушмилс бяха)
тука ще съм, спокойно, в инвестора вече почти не пиша, че ми е скучно и се изроди форумът.
готов съм да дублирам залога при така посочените условия - 2 бутилки буш))))
пробемът е какво правим, ако са изпълнени две от трите условия (в моя или ваша полза). например - ако инфлацията е под 10 %, безработицата под 11 %, но БНБ наруши отново закона и даде парици на някоя банка?
За да бъде честно предлагам : ако съм прав за 3-те неща - 2 бутилки буш (не черен, нормален, че това пия), ако сте прав за трите - 2 от мен)))
при познати 2 и непознато 1 - една бутилка)))) ей така вече е справедливо))))

п.с. и не залагайте на Рубини, спомени да е познал нещо съществено - нямам))))
прогнозата ми за петрола (направена в началото на 2010) беше 90-100 долара барелчето. натам върви. очакванията ми са златото да започне да пада и да се стабилизира около 1000 за тройунция (ако няма локална война в близкия изток) - хоризонт - юни 2011. ))))
цитирай
6. borsi - Ще го измислим :) Само, че проблема е ...
09.11.2010 12:16
Ще го измислим :) Само, че проблема е как и какво да гледаме за инфлация например? Евростат, нашите или цените в магазините.
2006-2007 например цените драстично се разминаваха с обявеното от НСИ.
Тук някъде из темите имам дори една в която се бъзикам с НСИ който включи и цените на развода в индекса си.
Рубин даже не го чета.. гледам предимно себе си ..
А, ето го :))) Гражданският брак най-накрая влезе в потребителската кошница и занапред ще влияе върху равнището на инфлацията у нас! http://borsi.blog.bg/novini/2010/01/15/tiia-sa-unikalni-idioti.473017?reply=1721779
цитирай
7. анонимен - borsi
09.11.2010 12:30
Евростат ми е ОК. По тяхната методика ми се струва най-справедливо, макар че и при тях има спорни моменти, ама поне не са НСИ)))
За банките е лесно - там веднага се вижда в отчетите, а за безработицата - НСИ трябва и митистерството на Тотьо, за да е съпостъвимо. Според тях в момента безработицата е около 10 % (малко под).
съгласен?
цитирай
8. kass - alexalex, borsi
10.11.2010 09:01
защо просто не се съберете да пийнете по едно малко, ако ви се е отворила глъдка :))), шегувам се, ще следя баса с интерес. Лично аз залагам на Борси повече, безработицата в Пловдив достига критични нива, няма фирма, която да не е съкратила част от персонала си, лични наблюденя...
цитирай
9. borsi - . . . Накрая може и така да стане :))
12.11.2010 17:31
kass написа:
...

Накрая може и така да стане :))
цитирай
10. анонимен - Парламентът окончателно отхвърли идеята за въвеждане на необлагаем минимум на най-ниските доходи
18.11.2010 01:33
Парламентът окончателно отхвърли идеята за въвеждане на необлагаем минимум на най-ниските доходи, като прие на второ четене промените в Закона за облагане на доходите на физическите лица.
Предложението за въвеждане на минимален необлагаем минимум бе на левицата, но от ГЕРБ отговориха, че това е частична отмяна на плоския данък и не може да бъде позволена, предаде Дарик радио.
Отхвърлено бе и предложението, когато годишната данъчна основа на физическо лице е по-ниска от годишния минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се, тя да се намали със сума, равна на минималната заплата за годината.
цитирай
11. анонимен - Ха-ха
18.11.2010 13:05
Ха-ха
цитирай
12. borsi - Кабинетът похарчи над 8 млн. лв. за приватизация, а получи 14 лв.
18.11.2010 13:06
Драгомир Николов, Юлиана Бончева
Макар че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) отчете точно 14.24 лв. приходи от сделки за първите шест месеца на 2010 г., вчера правителството й отпусна допълнително 8 млн. лв. Икономическият министър Трайчо Трайков се опита да замаже конфузната ситуация, като обясни, че в замяна на тези 8 млн. лв. приватизационното ведомство наскоро е дало на бюджета 150 млн. лв., натрупали се във Фонда за извършване на дейностите за приватизация и следприватизационен контрол.

Вчера от АПСК и от министерството на икономиката не можаха да отговорят за какво точно ще се похарчат тези 8 млн. лв., нито какъв е произходът на 157-те милиона лева и защо са били задържани във фонда. Парите са за хонорари за посредници, консултантски услуги, изготвяне на приватизационни оценки, правни анализи, информационни меморандуми, погасяване на задължения по присъдени обезщетения, глоби, санкции и неустойки, обясни пък правителствената информационна служба.

АПСК, която обедини двете приватизационни ведомства, е на подчинение на икономическото министерство и няма свой отделен бюджет, за да се види колко точно пари са й дадени тази година. От АПСК обещаха тази информация днес.

От публичния отчет на агенцията за полугодието на т.г. обаче личат само 14 приватизационни продажби на миноритарни държавни пакети в търговски дружества, реализирани във времето от 1 януари до 30 юни т.г. Вследствие на продажбите са договорени плащания за 545 095.24 лв., но в действителност всичко е платено с компенсаторки и само 14.24 лв. са кеш.

В отчета на агенцията към 30 юни т.г. във фонда за покриване на разходите наистина фигурират едни мистериозни 157 млн. лева, наречени "остатъци в левове по сметки от предходни периоди". Не е ясно откъде е тази внушителна сума и защо е останала във фонда, при положение че законът предвижда приходите от приватизация в края на всяка година да постъпват в държавния бюджет, а оттам да се изпращат в неприкосновения Сребърен фонд за подкрепа на пенсионната система. По действащия закон само постъпленията от продажба на тръжни документи, меморандуми и депозити, внесени от отказали се купувачи, са приход на агенцията и влизат в този фонд. Иначе всички плащания по приватизационни сделки, глоби, имуществени санкции неустойки трябва да отиват изцяло в Сребърния фонд.

Според бюджета за 2010 г. приватизационното ведомство трябва да осигури 201 милиона лева за покриване на бюджетния дефицит. В първоначалния бюджет за 2010 г. дори бяха предвидени 450 млн. лева. Тогава все още имаше надежда, че може да се случи и някоя голяма сделка - например продажба на "Булгартабак". Пореден консултант за тази продажба бе избран още през февруари, но надзорния съвет на АПСК го утвърди едва през септември. Хонорарът на консултанта, който трябва да подготви документите и да помогне в намирането на купувачи, е малко над 1 млн. евро. Вероятно това е един от разходите, които ще бъдат покрити с одобрените от МС вчера 8 млн. лева за агенцията. Самата сделка обаче ще се случи догодина.
цитирай
13. borsi - Варшава прибра само за една седмица ...
18.11.2010 13:08
Варшава прибра само за една седмица три милиарда евро!
От борсата.
София може да си остане в дъното на депресионната спирала още дълго, защото освен Варшава гигантска конкуренция ще й прави Букурещ. В началото на 2011 г. румънското правителство ще листне на борсата там най-големия си държавен актив - фондът за компенсиране на гражданите с отнети имоти от комунистически режим Fondul Proprietatea.
Той отскоро се управлява от финансовия гуру Марк Мобиус, а първоначалните оценки за размера му възлизат на 3 млрд.
цитирай
14. borsi - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), качва водата с 10 % от Януари
21.11.2010 17:58
http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/11/21/997165_energiiniiat_regulator_uvelichi_prognozata_si_za/?p=0
цитирай
15. анонимен - Естония влиза в Еврозоната ние в Мангозоната
23.11.2010 12:01
Естония влиза в Еврозоната ние в Мангозоната - на здрача.

Открийте разликите ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Estonian_Academy_of_Sciences

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/11/22/998049_sinut_na_cvetelin_kunchev_e_osvoboden_sreshtu_podpiska/
цитирай
16. crisis - Със закъснение
23.11.2010 12:19
Бих се включил в този облог при обективен арбитър.
Националната статистика не е такъв. Дянков се похвали, че вече в БНП се включва и произведеното в сивата икономика. Е, така може да сме най-проспериращата и богата държава. Но...
Интересен е облогът за цената на златото и среброто.
Иначе г-н Борси определено ми е симпатичен. У него - написаното , виждам и ум и амбиция и честност. Залагам на него.
Желая му здраве и щастие.
/ На прасето в локвата Бг трябва да има надпис Мафия /
цитирай
17. анонимен - Лошите и преструктурирани кредити с нов рекорд от 7 млрд. лв. и 17,55% дял
23.11.2010 13:51
http://www.investor.bg/news/article/108752/332.html
цитирай
18. анонимен - г-н Борси определено ми е симпат...
23.11.2010 13:52
crisis написа:
г-н Борси определено ми е симпатичен. У него - написаното , виждам и ум и амбиция и честнос.


То и за Жан Виденов така се говори
цитирай
19. crisis - До №18
23.11.2010 20:10
Ало, какъв Жан Виденов? Какви 5 лв.?
Престани анонимно да мърсиш блога. Достойните личности с името си споделят идеи и позиции, а ти анонимно безобразничиш...
Засрами се.
цитирай
20. анонимен - Преките чуждестранни инвестиции ...
25.11.2010 18:36
Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас за деветте месеца на годината са само около 900 млн. евро, което е най-ниската им стойност за периода от 10 години насам, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов по време на проведения днес Български енергиен форум.

Той допълни, че както и през предишните няколко години, 8 от 10-те най-големи държави-инвеститори у нас са от Европейския съюз (ЕС), а другите две са Русия и САЩ.

От друга страна, докато за периода 2006/09 г. около 70% от ПЧИ у нас са отивали във финансовия сектор, строителство, имоти и търговия, а само около 11% - в промишленост и енергетика, то сега това съотношение съществено се е променило.

По-конкретно, за 9-те месеца на годината чуждите инвестиции в промишленост и енергетика са с почти същия обем като миналата година – около 800 млн. евро
цитирай
21. borsi - Правителството на Латвия бързо ...
25.11.2010 22:46
Правителството на Латвия бързо натрупа дълг. От само 7,9% от БВП през 2007 г., дългът на Латвия се очаква да бъде 74% от БВП за 2010 година, вероятно да се стабилизират на 89% през 2014 г. и това е според най-добрия сценарий.
цитирай
22. анонимен - Бюджетният дефицит за десетте м...
01.12.2010 15:43
Бюджетният дефицит за десетте месеца на 2010 г. е 1,9 млрд. лв., съобщи Министерството на финансите. То се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 2 млрд. лв. и излишък по европейските средства в размер на 98,5 млн. лева.

Само за октомври дефицитът е 384,9 млн. лв. Това е най-големият месечен дефицит за последните 9 месеца.

През октомври, извън регулярните разходи за месеца по бюджета на НЗОК, бяха разплатени още около 130 млн. лв. към болничните заведения за извършени дейности през предходните месеци. През октомври се отчитат също така и по-високи разходи по програмите, съфинансирани от фондовете на ЕС, оправдават дефицита от Министерството на финансите.

Постъпленията по консолидираната фискална програма за десеттe месеца на 2010 година са в размер на 19,2 млрд. лв.

Постъпилите помощи за десетте месеца на 2010 г. са в размер на 1,19 млрд. лв.

Разходите по консолидирания бюджет (включително вноската на България за общия бюджет на ЕС) към 31 октомври 2010 г. възлизат на 21,1 млрд. лв. Текущите нелихвени разходи са в размер на 17,75 млрд. лв.
Капиталовите разходи (в т.ч. нетният прираст на държавния резерв) възлизат на 2,33 млрд. лв., а лихвените плащания на 458,9 млн. лв.

В номинално изражение разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската за бюджета на ЕС) нарастват с едва 0,2% спрямо същия период на миналата година.

По-високите разходи за социално и здравноосигурителни плащания и субсидии през 2010 г. спрямо края на октомври 2009 г. се компенсират от по-ниските разходи за издръжка и капиталови разходи. Социалните и здравноосигурителните плащания са се увеличили спрямо десетте месеца на 2009 г. със 792,5 млн. лв., като в по-голямата си част (485,4 млн. лв.) ръстът се дължи на базовия ефект от повишаването на пенсиите през 2009 г. и на по-високите разходи за обезщетения и помощи.

Разходите за субсидии към края на октомври нарастват спрямо същия период на 2009 г. със 199,2 млн. лв., което се дължи основно на по-високия размер на субсидиите по Програмата за развитие на селските райони, съфинансирана от ЕЗФРСР.

Фискалният резерв към 31 октомври 2010 г. възлиза на 6,4 млрд. лева и намалява с 300 млн. лв. през месеца
цитирай
23. анонимен - Собствениците на имоти в 14 софийски квартала ще плащат по-големи данъци
01.12.2010 23:49
Собствениците на имоти в 14 квартала в София догодина може да плащат по-висок данък сгради и такса смет, ако бъде одобрено предложеното от зам.-кмета по финансите Минко Герджиков ново зониране на града. То ще увеличи данъчните оценки в квартали като Бояна, Драгалевци, "Зона Б-5", "Малинова долина", "Крива река" и района около Централна гара.

Така засега в София, единствено от големите градове, ще има увеличение на данък сгради и такса смет, макар и не за всички жители. Допитване на "Дневник" до местните власти във Варна, Бургас и Пловдив показа, че те не смятат да увеличават ставките за догодина. Кметът на София Йорданка Фандъкова също обяви няколко пъти, че промилите за данък сгради и такса смет няма да се променят.

Ако предложението на заместника й обаче бъде прието от общинарите, на практика данъците за голяма част от столичани ще се увеличат с 18 до 50% само с промяната на зонирането.
За ново разпределение на зоните, по които се определят данъчните оценки, се заговори още при обсъждането на различните варианти за "данък лукс".

Тогава Герджиков обяви, че в момента данъчната оценка на скъпи имоти в кварталите в полите на Витоша са колкото на панелни апартаменти в "Люлин".

Сега действащите зони са определени от общинския съвет през 1998 г. и досега не са променяни. Данъчните оценки на имотите в отделните части се умножават с различни коефициенти, което прави жилищата в центъра с най-висока оценка и съответно най-високи данъци.

В доклада си до общинския съвет Герджиков аргументира новото зониране с разрастващия се център, промяната в инфраструктурата на града и "оформянето на престижни квартали с особено големи и луксозни къщи". Предложението му е да бъдат разширени с нови квартали първата и втората зона, където данъчните оценки са най-високи.

Най-голямо ще е увеличението на данъците в "Дружба ІІ". От общината са решили, че заради развитието на инфраструктурата в тази част от жилищния комплекс, той трябва да мине от четвърта в трета зона, което ще увеличи данъците с над 50 на сто. Малко по-малко ще е повишението за кварталите, които скачат от трета в първата, най-скъпа категория.

Това са "Банишора", "Зона Б-5", Зона Б-18, "Сердика" и района около Централна гара, Централната автогара и Сточна гара. За собствениците на жилища в тези части на града повишението на данъците ще е с 45%. В първата най-скъпа зона ще попаднат още "Иван Вазов" и "Крива река". За живеещите там скокът на данъка и таксата ще е 25 на сто.

За райони като Княжево и Драгалевци увеличението ще е най-малко. Те ще преминат от трета във втора зона и данъчните оценки там ще се вдигнат с 18%. С толкова ще се увеличат и сумите за данък сгради и такса смет, плащани от собствениците. Към зона две ще преминат още "Симеоново-север", вилна зона Малинова долина, вилна зона Малинова долина-Герена, вилна зона Киноцентъра.

Идеята за новото райониране вече е одобрена по принцип от групата на ГЕРБ в общинския съвет, която има пълно мнозинство. Когато въпросът е бил обсъждан, обаче администрацията не е дала информация колко хора могат да бъдат засегнати от преразпределението на зоните, както и какъв ще е ефектът върху бюджета от увеличаването на данъците.

Съветници от ГЕРБ обясниха вчера, че още не са наясно как точно ще се променят зоните и е възможно прехвърлянето на отделни квартали да бъде променено. Експерти от общината смятат, че заради увеличението допълнителните приходи в бюджета ще са около 10 млн. лв.

В мотивите към доклада на Герджиков е записано, че определянето на нови зони ще доведе до "по-справедливо разпределяне на данъчната тежест върху собствениците на имоти. Това щяло да стане с увеличаването на оценките и данъците за централните и престижните квартали за сметка на крайните, където промяна не се предлага.
цитирай
24. анонимен - Стандартът на живот в България - все по-далеч от европейския
03.12.2010 02:49
www.dnevnik.bg

Българите продължават да бъдат гражданите с най-ниска покупателна способност в ЕС и остават на едно от последните места в класацията за Стария континент. Пред нас са държави като Черна гора и Сърбия, които още не са членки на ЕС. Това показват данните от последното изследване за тази и следващата година на най-големия германски институт за пазарни анализи GfK.

Нещо повече - показателят (който отчита нетни доходи, очаквания за БВП, инфлация, цени на стоки и услуги, и други) за България пада спрямо 2009 г., докато средният за Европа и ЕС се увеличава. Това означава, че стандартът на живот в страната се отдалечава още повече от средноевропейския.

В България за тази и следващата година покупателната способност е 2618 евро на човек, докато за ЕС и 43 държави в Европа е съответно 14 202 и 11 945 евро. Общото средно повишение е с 2%, докато у нас има спад от 8%.

Страната с най-големи възможности е Лихтенщайн - там на човек се падат 50 хил. евро на година. България все пак не е единствената със спад - такъв има и при някои западни държави, но повечето от Централна Европа успяват да го повишат.

Намаляващата покупателна способност на хората е поредният знак, че възстановяването на вътрешното потребление най-вероятно ще се забави. Такава е нагласата и на повечето икономисти и представители на бизнеса през последните месеци, още повече че цените на много от стоките от първа необходимост (храните) и услугите растат при свити доходи.

"Потреблението навлиза в порочен кръг - колкото повече се свива, толкова повече нараства натискът за още по-големи ограничения, защото се губят работни места, а доходите се изяждат от ръста на цените", коментира Цветослав Цачев, главен анализатор в "Елана".
цитирай
25. анонимен - ВИЕНСКИЯТ ИНСТИТУТ: БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е ВИНОВНО ЗА ЗАДЪЛБОЧАВАНЕТО НА КРИЗАТА
25.12.2010 10:53
http://europa.bg/htmls/page.php?category=223&id=30352

С погрешните си антикризисни действия българското правителство е задълбочило и удължило ефекта на глобалната финансова и икономическа криза в България. Това твърдят анализатори от Виенския институт за международни икономически изследвания в най-новото си проучване на икономиките в Централна и Югоизточна Европа, съобщава „Дойче Веле".

Според експертите на института, докато през първото тримесечие на годината по-голямата част от европейските страни са започнали да загърбват кризата, българският БВП е спаднал с 3,6% в сравнение със същия период на 2009 година. Това развитие на нещата е запратило България на едно от последните места на Стария континент. Имайки предвид относително доброто здраве на българската икономика преди избухването на глобалната криза, причините за настоящото й тежко състояние трябва да се търсят предимно вътре в страната, отсичат икономистите във Виена.

От встъпването си в длъжност през юли 2009 г. насам българското правителство не е представило смислена стратегия и политика за справяне с кризата, твърдят анализаторите. Единствената ясно изразена цел на кабинета е била влизането в евро-чакалнята - една, според Виенския институт, нереалистична цел, обявена в неподходящо време.

Друга ирационална стъпка на правителството е задържането на бюджетни плащания особено към фирми, работещи по държавни поръчки. Това е предизвикало прекалено силно охлаждане на българската икономика и е навредило както на икономическата дейност в страната, така и на доверието на инвеститорите.

В същото време през тази година българското правителство на практика е изоставило първоначално обявената си стриктна данъчна политика и я е заменило с „разточително популистко харчене". Неясният и постоянно променящ се политически курс е оказал разрушителен ефект върху доверието на инвеститорите и потребителите към българската икономика.

Ако грешната макроикономическа политика на България продължи, не може да се изключи ново влошаване на икономическата ситуация в страната, предупреждава в заключение докладът на Виенския институт за международни икономически изследвания.
цитирай
26. borsi - Храните поскъпнали пет пъти повече от официалната статистика
26.12.2010 22:39
http://www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/story/838049280-Hranite_poskapnali_pet_pati_poveche_ot_ofitsialnata_statistika.html

Имате ли усещане, че инфлацията у нас е много по-висока от официалната, която отчита държавата? Проучване на bTV Новините показва с колко поскъпнаха основни храни и напитки през отминаващата година и как статистиката ни обяснява това разминаване в сметките. Според данните на националната статистика инфлацията от началото на годината е 4,1 процента. Но този резултат излиза като се смята изменението в цените на близо 530 стоки и услуги.

Според проучване на bTV инфлацията при най-ползваните храни е близо 20%

В bTV Новините групирахме обаче много по-малка потребителска кошница с 16 храни и напитки. Само онези неща, които наистина купуваме редовно, и поради тази причина тяхната цена ни се отразяват най-много. И на тази база, оказа се, че измерената от нас инфлация е 19,5 процента. Пет пъти по-голяма от тази, която отчита статистиката.

Подбраните от нас 16 храни и напитки са присъщи за трапезата както на бедните, така и на по-богатите домакинства - олио, сирене, хляб, яйца, захар, брашно, месо, зеленчуци, плодове, детски храни.

Рафинираното слънчогледово олио в началото на годината е било 2,20 лева. Сега цените са над 3, 50 лева. Най-евтиното олио тук струва 3, 36 лева. Брашното ТИП 500 през януари тази година е струвало 0,84 стотинки, а днес - 26 декември, лев и 24 стотинки. Олиото и брашното са сред стоките, поскъпнали най-много през годината.

При детските храни скокът също е осезаем

Единствената налична в магазина разфасовка от 200 грама детско пюре струва 3 лева и 35 стотинки. А преди година детското пюре е струвало 1,29 лева.

700 грама ракия в началото на годината е била 7, 73 лева, а сега е 9,25 лева. Човек просто трябва да се напие от мъка.

Намаление има при свинското месо, захарта и яйцата

Дойде моментът за плащане, в началото на годината продуктите в тази кошница са стрували 49.73 лева. Сега – 59,49 лева! Това прави точно 19 и половина процента инфлация. Четири пъти по-висока от официалната - ето това е усещане за инфлация.

За да си сметнете своята лична инфлация и как тя се различава от официалната, на интернет-страницата на НСИ има специален калкулатор, в който можете да сметнете повишението на цените само на онези групи стоки, които вие ползвате.

„Едно домакинство, в което няма пушачи, ще си изчисли личен темп на инфлация, в който цените на тютюневите изделия у нас въобще няма да присъстват и задължително ще се различават от официалната обща инфлация”, обясни Албена Данчева, НСИ.

Калкулаторът позволява да изчислите поскъпването на избраните стоки и услуги в най-удобния за вас период от време.

Как да си обясним разликата между официална и неофициална инфлация?

Ние измерихме поскъпването само на малка група храни и напитки. Макар в кошницата на НСИ храните да имат най-голям дял - малко над една трета, статистиката следи цените и на стотици други стоки и услуги. Втори по тежест в кошницата са комуналните сметки и разходите за поддръжка на дома. После пък идват разходите за цигари и алкохол, транспорт, здравеопазване, образование, туризъм и развлечения, екскурзии. Очевидно е, че при другите групи стоки има намаление на цените и точно така инфлацията според държавата е четири пъти по-ниска от това, което ние отчитаме при храните.
цитирай
27. анонимен - Безработицата в Бразилия достигна рекордно ниски нива
27.12.2010 23:29
Бразилската икономика дава поредното доказателство, че страната се развива с впечатляващо бързи темпове. То е свързано с пазара на труда и заетостта, която продължава да се увеличава.

Най-актуалните данни за безработицата в Бразилия показват, че тя е на рекордно ниското ниво от 5,7 на сто, съобщава АР.

В редица сектори дори се чувства недостиг на работна сила, което предизвиква ръст на заплатите, а с това и опасност от инфлация. По данни на синдикатит в почти всички сектори на икономиката се наблюдава увеличение на заплатите, надвишаващо нивото на инфлация.

Пример за проблемите на пазара на труда е решението на банковата група Santander да отложи назначаването на 1 200 души в клоновата си мрежа. Причината е недостиг на кандидати, допълва агенцията.

От Bandesco пък са били принудени да увеличат значително възнагражденията на мениджърския си екип с цел да бъде избегнато преминаването на качествени скужители при конкуренцията.
цитирай
28. анонимен - България се нареди сред страните с ...
27.12.2010 23:33
България се нареди сред страните с най-висока инфлация в Европейския съюз(ЕС). По данни на Евростат годишната инфлация в ЕС за октомври е 2.3%, а България се нарежда на пето място сред страните с най-висока инфлация на годишна база. На челните позиции, наред с България са страни, които преживяват тежко кризата и въведоха сурови фискални реформи, свързани с по-високи ДДС и акцизи, като Гърция, Унгария, Румъния. Една от причините за високата инфлация е рязкото увеличение на тютюневите изделия и алкохола. Освен висока инфлация това действие на правителството предизвика и невиждана контрабанда с този вид стоки.
Данните показват, че потребителските цени продължават да се увеличават на годишна база месец след месец.
цитирай
29. анонимен - Ръстът в цените на производител в промишлеността през 2010 надхвърли 10%
30.12.2010 13:30
http://www.investor.bg/news/article/110379/332.html
цитирай
30. анонимен - Новите акцизи oт 2011 оскъпиха горивата
02.01.2011 16:46
Във връзка с увеличаването на ставката на акциза върху горивата, което влиза в сила от 1 януари 2011 г., от 7.00 часа днес "Лукойл България" повиши крайните заводски цени на горивата:

http://money.ibox.bg/news/id_167339357
цитирай
31. анонимен - С не по-малко от 6,25 % поскъпва водата - ДКЕВР благослови поскъпването
05.01.2011 16:21

http://news.ibox.bg/news/id_1651940738
цитирай
32. borsi - 12. 01. 2011 Лукойл вдигна цените на ...
15.01.2011 05:22
12.01.2011 Лукойл вдигна цените на горивата с по над 2%

http://www.darikfinance.bg/novini/47225/++++++++2
цитирай
33. borsi - В рамките на три и дни горивата на "Лукойл България" поскъпнаха с близо 5 %
15.01.2011 05:23
14.01.2011 За втори път през тази седмица компанията вдигна значително цените на едро.
В рамките на три и дни горивата на "Лукойл България" поскъпнаха с близо 5 процента.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3541031
цитирай
34. анонимен - Цените - оръдие за масово поразяване
18.01.2011 18:11
Растящите цени в началото на 2011 година са знак за растяща бедност, макар и да звучи парадоксално. А бедността, заедно с политическите скандали, лишава хората от нещото, наречено живот. Коментар на Мирела Иванова:

“Поскъпват олио, брашно, захар, сирене. Дизелът вече е 2.34.” Из първа страница на вестник “Република”

2011 година ни подхваща доста безмилостно. Не ни стигат флашките и отровната атмосфера на политическо интригантство, мръсният обществен въздух, който щем или не щем сме длъжни да дишаме всекидневно, та сега само растящите цени са ни ексикът. Ако се опитаме да опазим във всеобщите изпитания язвителното нашенско чувство за хумор, вероятно ще стигнем до обобщението, че в годината на заека отвсякъде сме подгонени като зайци за отстрел и сега със сърца, качили се в гърлата, не ни остава друго, освен тичешком да се скрием в подходящите дупки. Който оцелее - оцелее, както се казва…


Глад мори народа

Цените - оръдие за масово поразяване

Сега сериозно: ценовата атака покосява твърде масово и без това обеднелия до шушка българин. Размерите на осиромашаването несъмнено водят подире си не само преки, но и косвени драми. Дълготрайното съществуване около и под екзистенцминимума означава първо физически глад, а гладуването съответно изостря ниските инстинкти, създава широко поле за агресивни прояви, ако го кажем по-просто: озверява хората.

Не са един и два напоследък случаите от криминалните хроники, които подкрепят с конкретни примери по-горния печален извод. Бащи пребиват пеленачетата си, млади хора масово се млатят почти без повод, битовата престъпност процъфтява, в смесени българо-ромски села и квартали хората се въоръжават. И ако има съществено сезонно намаление на нещо си, то е на човешкия живот, толкова обезценен не го помня.

Бедността като безперспективност

Бедността лишава и образовани, и по-необразовани люде от каквато и да е по-дългосрочна перспектива, от мотивация да се работи по правила и да се работи изобщо. Деформира на ента степен смисъла на почтения и експертен труд, тъй като всичко в сбърканото ни всекидневие се превръща в оцеленчески алъш-вериш и неравна битка със собствената държава. А тя нито регулира безмерната власт на частни и държавни монополисти, нито е в състояние да утвърди правила или социални програми в услуга на гражданите, нито да им създаде възможности за нормална реализация. Ще ми се да го изрека направо: човек изперква при мисълта, че блъска от тъмно до тъмно за един хляб и кило сирене и че е крепостен на сметките за бита.

Докога все така ще я караме?


Зад воала на отчаянието

Бедността създава и усещането за неовладаяема анархия в страната: престана да е ясно кой кой е в България, защо Алексей Петров дава съвети и поставя условия на българския министър-председател от ефира на някаква кабеларка, съществува ли икономическа визия за развитие, в чии интереси е поддържането на хаоса. Превърнахме се в територия на слуховете и слухтенето, място за политически интриги, конспирации и разконспириране, ченгесарско кукловодство и телефонно кадруване.

Би било нормално обществото да има прегледен дневен ред и точките в него да обслужват някакво движение към излизане от хроничната бедност: не под формата на помощи, подаяния, държавни хранилки и прочие, а като перспектива. Инак си е пълно отчаяние и деградация, и уви досещане, че днешната бедност води до утрешна още по-голяма бедност.

Автор: Мирела Иванова


цитирай
35. анонимен - Драстично поскъпване на живота у нас
26.01.2011 14:29
В края на 2010 г. стойността на издръжката на живот достигна 511,25 лв. на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2045 лв., за да посреща разходите си и да се храни съобразно калорийните норми.

Това показват данни на НСИ. Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 1,8% спрямо месец септември 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 6,4%.

Междувременно на пресконференция днес КНСБ поискаха минималната работна заплата да стане 290 лв., считано от 1 юли. Президентът на синдиката Пламен Димитров призова за преговори с работодателите в първите месеци на годината, като целта е минималното възнаграждение да възстанови покупателната си способност и да се покрие прагът на бедност.

Синдикалистите посочиха, че е нужен национален индекс на минималните заплати от 7-8%, а в определени сектори - и повече. При годишен ръст на производителността на труда от 6% това е постижимо и икономиката може да си го позволи, категорични са от КНСБ.

Според тях, почти 90% от работниците са със замразени заплати независимо от съкращенията.

През месец декември 2010 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 2,5% спрямо септември 2010 г., а на годишна база с 8,1%.

Хлябът и зърнените храни отбелязват средно повишение с 1,6%, а на годишна база с 6,4%. Тревожна е зараждащата се тенденция към покачване цената на пшениченото брашно. В края на анализирания период тази тенденция отчете нарастване с 5,9% спрямо предходното тримесечие, но процесът през цялата година се развива динамично и достигна годишен ръст от 25,2%.

На годишна база следва да се отбележи поскъпването на основни хранителни стоки за българските домакинства: хляб с 4,8%, хлебни и тестени изделия с 8,1%, сухи и сладкарски изделия със 7,3%.

„Мляко и млечни продукти" са поскъпнали на годишна база с 11,8%. Цената на краве сирене е нараснала на годишна база с 19%, а на пресните и киселите млека средно с 11,0%.

Трайно е покачването на разходите, свързани с поддържането на жилищата, отопление и осветление. За едногодишен период цените в групата „Жилищни наеми и разходи за поддържане на жилището" са нараснали със 7,7%.

В групата „Осветление, отопление и енергия" услугите са поскъпнали средно с 10,5% в годишен план. Това поскъпване се дължи основно на покачване на цените на електроенергията с 1,6%, на газ „Пропан-бутан" с 34,5%, на твърди горива за отопление с 2,7%.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 191,41 лв. на 1 лице, което показва ръст от 4,3% на годишна база и ръст от 1,4% спрямо предходното тримесечие.

През последното тримесечие групата на хранителните стоки при издръжката на живот на бедните домакинства нараства с по-високи темпове (3,4%) от тази на средното четиричленно домакинство (2,5%).

Това се дължи на факта, че поскъпват хранителни стоки, които са характерни за типа на потребителската кошница на ограниченото потребление.
цитирай
36. анонимен - За последните седем дни брашното е ...
07.02.2011 01:36
За последните седем дни брашното е поскъпнало с нови 5.3 процента на борсите. Цената му на едро е 99 стотинки за килограм.

С 4,7% до 1,56 лв. за килограм се увеличава и цената на захарта.

Олиото поскъпва с 1,4% и се търгува по 2,85 лева за литър. Цената на сиренето е средно 4,76 лв. за килограм, а тази на кашкавал "Витоша" - 10,51 лв. за килограм.
цитирай
37. анонимен - Цените на храните продължават да вървят нагоре
20.02.2011 17:44
Индексът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се повишава и тази седмица се е повишил с над 7,3% от януари досега
цитирай
38. анонимен - 17.02.2011 - Облагат с данък и земеделците
20.02.2011 19:42

За първи път тази година доходите на земеделските производители ще бъдат облагани с данъци. Данък ще плащат и физически лица, които нямат регистрация като земеделски производители. http://www.btv.bg/story/1357835651-Oblagat_s_danak_i_zemedeltsite.html
цитирай
39. анонимен - Живот по български
20.02.2011 20:02
5 лева на ден. С толкова живее всеки пети българин.

Същото изследване е установило, че 3% от домакинствата в страната разполагат с 50 лева на месец.
В същото време продължава поскъпването на основни хранителни продукти, съобщават от държавната комисия по стоковите борси.
Едва 2 на сто от хората имат доход от 750 до 1000 лева, сочи проучването. Същият е и броят на тези, които взимат над 1000 лева. Най -голяма част - 30 процента - изкарват месеца с между 250 и 500 лева. 6 процента имат на разположение между 50 и 100 лева. 13 процента от хората пък изкарват 30 дни с между 100 и 150 лева. Тези, които живеят с между 150 и 200 лева са 19 на сто.
И докато хората се опитват да наместят нуждите си в 5 лева от държавната комисия по стоковите борси и тържищата регистрираха, че само за 1 седмица краставиците са поскъпнали с близо 40%, доматите - с 22 на сто, а картофите - с близо 13 процента. По-скъпо се продават също ябълките, портокалите, каймата и олиото. С 10 на сто е скочила цената на захарта
цитирай
40. анонимен - Бензинът и дизелът - най-скъпи от две години
25.02.2011 02:32
http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/02/24/1049776_benzinut_i_dizelut_-_nai-skupi_ot_dve_godini/

Ефектът от резкия скок в цената на петрола през последния месец, предизвикан от протестите в арабските страни, се пренесе и в България. Само за няколко седмици горивата по бензиностанциите скочиха с около 10 стотинки на литър, а от началото на годината средното поскъпване е с 20-30 ст., или около 10%. Така литър от най-масовия бензин А 95 се продава на дребно за около 2.40, а дизелът за 2.50 лв. (снимката е от днес).

По-високият клас горива пък прехвърлят 2.60 лв. Това са най-скъпите нива за последните две години. Те вече се доближават до рекордите през лятото на 2008 г., когато литър дизел гонеше 2.70 лв., а бензинът премина 2.50 лева при цена на нефта от 147 долара. Днес негативните тенденции на световните пазари се задълбочиха и петролът брент удари за кратко 119 долара за барел, след което се успокои до около 115 долара.

Скъпите горива в момента влияят най-силно върху транспорта и земеделието в България, тъй като са сред основните им консумативи. Това вече е накарало някои компании да увеличат цените на стоките и услугите си, а други предстои да го направят, показа проучване на "Дневник". Икономистите засега не са притеснени за някаква по-сериозна инфлационна вълна. Според тях петролният шок ще е временен, след което ще има затишие.

Все пак, ако той продължи, рискът е да ускори инфлацията, което пък ще свие допълнително потреблението и така ще се забави възстановяването на икономиката, коментираха анализаторите. В четвъртък пазарите леко се успокоиха, след като Саудитска Арабия предложи на големите световни рафинерии да компенсира по-ниските доставки от Либия.

При основен сценарий за скорошно стабилизиране на ситуацията в Либия или при заместването й като доставчик на нефт на европейския пазар повечето икономисти прогнозират, че средногодишната цена на петрола ще е под 120 долара за барел. Експерти на Дойче банк изчислиха, че глобалната икономика би спряла да расте, ако петролът достигне 190 долара за барел.
цитирай
41. анонимен - Безработицата в България - 10,2%
01.03.2011 13:48
Безработицата в България продължава да върви трайно нагоре, като през януари равнището й се покачва до 10,2% в сравнение с 10,1% през декември и ноември.
http://www.investor.bg/news/article/113276/332.html
цитирай
42. анонимен - К. Парамов: Уникална цигания, бандитизъм и кражби – това е България през 2011 година
06.03.2011 13:52
http://frognews.bg/news_32763/K_Paramov_Unikalna_tsiganiia_banditizam_i_krajbi_%EF%BF%BD_tova_e_Balgariia_prez_2011_godina/

Ние сме европейската територия с най-ниско потребление, най-висока корупция, тотална зависимост на честния бизнес от партокрацията, никаква средна класа, нескопосана и лакома олигархия. Отраслите, които биха могли да носят висока добавена стойност са ликвидирани, стандартът на живот в селата е допотопен.

Ще повторя – това е възможно най-вулгарната икономическа матрица, която работи и днес, сочи икономистът Кольо Парамов в интервю пред Живко Желев (живко желев on-line).

Ж.Ж.: Г-н Парамов, получава се така, че търся мнението Ви в моменти, когато хората не знаят къде се намираме. Затова ще повторя въпроса си от едно предишно интервю: Какво става в България, всъщност?
К. Парамов: През 1983 г. Професорите от Масачусетския университет Ръдигър Дорнбуш и Стенли Фишър издадоха книгата „Икономика“. Към идеите на този забележителен труд по-късно се включва и Ричард Шмалензи. За мен най-сложната и същевременно ярка част от книгата е глава 19-та, озаглавена „Неопределеността в икономическия живот“.
Мъглявия образ на икономическия живот в България, особено след убийството на Андрей Луканов, постоянно ме карат да се връщам към тези въпроси.
През последните 15 години нашата икономика е в странно състояние. Няма конкретни приоритети, няма цели, няма програма. В нея властва партийна анархия и борба за преразпределение на територии.
Преди време Георги Чернев, шефът на Софийската търговска палата каза: „Икономиката на България днес е виртуално понятие, тъй като няма системен подход, няма цели и хоризонти“.
Аз ще го кажа така: Подобен самотек в стопанския живот не е имало никога в историята на българската държава. Когато по нашите територии е имало държавност – и стопанството е било във възход. Не случайно през 1916 г. Уйнстън Чърчил казва за нас: „Конекрадците от Долния Дунав са нискокултурни, но много амбициозни. Когато са организирани в силна държава, те преследват целите си докрай.“ Тази надменна реплика не би трябвало да ни обижда, а да ни накара да се замислим. Тъй като по времето на Станишев България постигна ефектен пропаганден трик в международен план, но се загроби вътрешно. Станахме член на НАТО, ЕС и източна граница на Европа, превръщайки се в най-бедната провинция на Долния Дунав.
Каквито и грехове да приписваме на „модела Луканов“ трябва да признаем, че този човек имаше ясно разписан план за преминаване от тоталитарна икономика към пазарно стопанство.

Ж.Ж.: Нима си мислите, че аз, както и повечето читатели тук, ще припознаем Андрей Луканов като някаква свещена икона на прехода?
К. Парамов: Аз не съм партиен функционер, за да убеждавам когото и да било. Какви са били качествата и целите на неговия план е отделен въпрос. Но имаше някакъв план.Тези, които наследиха Луканов, нито го проумяха, нито го последваха. Жан Виденов беше твърде млад и неопитен в апаратните схватки. Иван Костов извади от този план само елементите, които му бяха удобни и приложи в икономическата практика най-вулгарния вариант на този план. Последвалият хаос след убийството ни доведе до днешните реалности – ние сме европейската територия с най-ниско потребление, най-висока корупция, тотална зависимост на честния бизнес от партокрацията, никаква средна класа, нескопосана и лакома олигархия. Отраслите, които биха могли да носят висока добавена стойност са ликвидирани, стандартът на живот в селата е допотопен. Уникална цигания, бандитизъм и кражби – това е България през 2011 година. Ще повторя – това е възможно най-вулгарната икономическа матрица, която работи и днес. Именно такова наследство донесе „прехода“ на новото правителство и аз казвам това, не за да пригласям на премиера Борисов, а защото такива са реалностите. Измъкването от този капан ще бъде изключително трудно, да не кажа невъзможно.

Ж.Ж.: Подобни внушения се чуват от средите на президента Първанов и неговата формация „АБВ“.
К. Парамов: На 14 февруари, президентът Първанов заяви в Сухиндол, че икономиката на България се задъхва и хората на село живеят само от „вересия“. В последните месеци аз написах три тежки, но откровени статии за личността и нравствените качества на президента. Като изваян двуличник, той няма моралното право да говори за „вересията“. Тъй като на 51-вия ден от неговото управление лондонските юпита допринесоха твърде много за тези „вересии“, лишавайки страната от 1.07 милиарда долара според мен, а според други от между 1.4 – 1.97 милиарда долара чрез предоговорянето на „онзи“ дълг.
Не други, а приятелите на Първанов и неговорото 9-годишно мълчание въведоха в страната този тежък икономически модел на „развитие“. Ако разгледате внимателно икономическите показатели на България, ще забележите пълна липса на обвързаност, сякаш те не са извадени от една и съща, единна икономика. И тук не бедността е най-страшната, а практическата невъзможност да се проектира за в бъдеще друг стандарт на живот и друго потребление. Това е така, защото стопанството не се управлява от управленците, а от олигархията. Първанов и неговия премиер Станишев, които позволиха безконтролното развихряне на тези олигархични фамилии, просто трябва да бъдат отстранени от песпективите за развитието на България.

Ж.Ж.: Възможно ли е да погледнем напред, без да се връщаме постоянно в близкото минало?
К. Парамов: Възможо е, но е трудно. Вижте, на 15 февруари тази година Георги Стоев и Георги Ангелов от „Отворено общество“ и „Индъстри уоч“ съобщиха, че икономиката на България за 2010 година била проектирана в два сценария, но се случил по-лошия. Необходимо било фискалните ограничения на дефицита да се параметрират в конституцията. И уточниха, че „притокът на капитали отвън ще започне да се възстановява скоро“.
Ако тези господа бяха погледнали данните на БНБ, щяха да говорят друго. Преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ през 2010 година са 1.359 млрд евро /3.8% от БВП/. А през 2009 година ПЧИ са 3.281 млрд. евро /9.4% от БВП/. Което означава 58% спад през 2010-та, в сравнение с 2009-та. Това е сериозен спад, който се приписва на премиера Борисов.
Но трябва ли да обяснявам точно на господата Ангелов и Стоев, че движенията в икономиката са тежки, инерционни процеси? Те ли не знаят, че сигналите за отлив на чужди инвестиции започнаха да се чувстват още в периода 2007-2008-2009 години?
Когато през август 2009-та заявих, че бюджетът оставен от Станишев, виси на косъм и че дефицитът ще е 5%, същите тези господа ме обвиниха в некомпетентност. В крайна сметка стана ясно, че реалния дефицит е 4.9%. А това число няма как да се впише в конституционна норма от 3%, ако беше заложена такава.

Ж.Ж.: Имам усещането, включително заради вашите прогнози, че си представяте икономиката като нещо предвидимо и подредено. Не е ли наивен такъв подход при съвременната динамика на процесите около нас и в света?
К. Парамов: Може би аз имам някаква обремененост от факта, че съм работил и в условията на плановата икономика. Но този хаос, на който сме свидетели днес, просто не е логичен. Вече 20 години една шепа хора се опитват да окрадат всичко, което може да се присвои. Това произволно възприемане на демокрацията – като многопартийна система, закачена за олигархията, вече ни доведе до дъното.
Държавната машина, вместо да се крие зад евроатлантическите клишета, трябва да стигне до елементарните изводи за действителното ни състояние и място в регионалната икономика – най-напред по сравнение с балканските ни съседи. Ами вижте една Турция, която има целево изградено Министерство на икономическата развитие, проучване и планиране. През 2010 година турците изчислиха до милиметър ефекта от внесената инфлация и при проект от 6.61%, достигнаха до ниво от 6.56%. Представете си този огромен пазар с население от 12 Българии, с 57% младо население и годишен ръст от 8.5-10%. Турската държава се развива с 20 години напред – и базово и технологично. Ние имаме 10 спиртоварни и 5 цигарени фабрики, а не можем вече 16 години да спрем контрабандата на бандероли. Само в периода 2000-2009 година загубите от ДДС са 9 милиарда лева, а ако прибавим към тях петролните и други фиктивни сделки по износа, загубите стават 20 милиарда.
Затова казвам, че анализа на „неопределеността в икономическия живот“ на една страна е основния проблем и главната задача на експертите. Макар, че думата „неопределеност“ е твърде цивилизована за това, което става у нас.
Миналата година в България брашното струваше 380-400 лв., а днес то вече е 800-850 лева. В същото време официалната статистика говори за 0.7-1.5% инфлация за последните три месеца. Това е безсрамна лъжа, тъй като само новата цена на брашното осигури между 12-15% инфлация на малката кошница. По цялата верига – зърно-брашно-фураж, месо, хляб и хлебни изделия, месни изделия – връзката е пряка. В тази игра среден път няма. Или реализираш проинфлационен модел, или ликвидираш отрасъла. В момента 61% от млякото у нас е внос от Унгария и Полша. Но този продукт вече не е български и струва други пари.
Ако държавата беше проектирала ежегодно 5%-тово завишаване цената на зърното чрез механизмите на фонда за резерва и имаше модерни хранилища за 500-600 хил. тона, днес щяхме да имаме друга цена на зърното. Ако това беше станало преди 10-12 години, тази цена щеше да се вдигне за този период с 55-60%, но щеше да бъде съобразена с доходите и темпа на потребление. В същото време щяха да бъдат спестени близо 3 милиарда лева от кражби и спекулации със зърното.
Но тези от които това зависеше, тогава казваха – вън държавата от регулациите, пазарът сам ще се оправи. Сега сме в обратната ситуация – пазарът като такъв /защото това е пазар на спекулации и криминални играчи/ започна сам да изкривява действителността, вместо да я регулира с „невидимата ръка“. Пропорциите на потреблението рязко тръгнаха надолу. Това събужда огромно недоволство у хората и аз няма да се учудя ако то се излее по площадите.
Икономисти като Георги Ангелов, Каролев и други колеги, скоро ще трябва да преразгледат представите си за силата на пазара. Тъй като много от елементите на този пазар са случайни и водят до непрограмирани ефекти. За случаи като нашия Кейнс казва: „Когато капиталистическото развитие на една страна се превърнe в страничен продукт на едно казино, много е вероятно нещата да не вървят както трябва“.

Ж.Ж.: Нали разбирате, че сега либералната икономическа мисъл ще подскочи и ще ви обвинят в „кенсианство“, което повечето либерали тълкуват като комунизъм?
К. Парамов: Да ме обвиняват, няма да ми е за пръв път. За да ви докажа, че през последните 12 години, още от времето на Костов у нас се води елементарна парична и фискална политика, ще трябва да опрем до няколко въпроса.
Първо: Как би повлияло увеличението на номиналната парична маса в условията на валутен борд? При положение, че не е правено в други страни, можеше ли да се приложи в България?
Нали за да функционира пазара трябва да бъдат развити добре и двете му страни – предлагането, но и търсенето. И тъй като по-горе стана дума за Кейнс, той е посочил специален модел – т.н Кейнсианско съвкупно предлагане. Ако проумеем този механизъм на оценка, ще разберем защо свиването на паричната маса у нас ще доведе до огромно недоволство в близко бъдеще.
Следовниците на Костов интуитивно усетиха тази опасност. В началото въведоха режим, които обогатяваше само хората около тях. Но после изведнъж се усетиха, че по този път могат да изгубят всичко. И това пръв го разбра финансита Муравей Радев, за което го поздравявам.
Свиването на парите, при положение, че огромна част от компетентните специалисти са напуснали страната, още повече изкривява пазара на работната сила. Нашите водещи икономисти правилно се насочиха да говорят за конкурентноспособноста. Но това ще бъде трудно за постигане, ако нямаме по-добри доходи, за да ги обвържем с по-високо предлагане. Нали именно от съвкупното предлагане ще определим нивото на заетостта, а оттам съвкупното търсене?
Тук опираме и до хроничната безработица, чиито реални параметри управляващите продължават да крият от широката публика. Но никакви „програми за временна заетост“ и други игри с цифрите не могат да прикрият простата истина, че нито едно от правителствата на прехода не се интересуваше от производството. Конюнктурата и движението на трудовия пазар у нас никога не е бил държавен проблем през тези 20 години. Наред с първоначалното натрупване на капитала, никой у нас не се е занимавал със сложните движения и перспективи на работната сила. Примирихме се с факта, че бяха унищожени работещи производства, че беше разграбена материалната база. Но след като я откраднаха, поне да я бяха развили на 20-30%. Те просто ликвидираха всичко, което раждаше стока за пазара и то когато пазар имаше.
Сега в тези ниши се настаниха други, а ние тепърва ще правим маркетинг, ще купуваме машини, ще обучаваме работници, за да излезем на някакви нови, несигурни пазари.

Ж.Ж.: В последните една-две седмици у нас се заговори за стагфлация – стагнация в производството и потреблението плюс инфлация. Преди време Вие говорихте нещо подобно…
К. Парамов:Когато преди една година ги говорих тези неща, прогнозирайки какво ще стане след 10-12 месеца, отново ме заподозряха в некомпетентност, а някои колеги твърде ехидно се отнесоха към това, което съм казал. Проверете във вашия сайт какво уточних на 3 март 2010 година относно паричния агрегат М1 /широките пари/

Ж.Ж.: Не е трудно да проверим, ето го текста:
Трето – парите /М1 – широките пари/ и оборотните пари, неточно отразени от статистиката и БНБ, не дават възможност за детайлна сметка на евентуалните приходи в бюджета. Приходите в бюджета са правени по методиката на съкратените прогнози и през май ще разберете, че това е така. На правителството му трябват свежи пари – сега и веднага, но икономиката не работи, няма износ, няма внос, няма ДДС, няма отчисления.
Четвърто – към тази огромна азбучна истина трябва да добавим и елементарните хитрости, които се правеха от БНБ в последната година на Станишев. Тези магии в един определен момент, като разчети, ще станат известни не заради дребни различия по сетълмена, или забавени разлики по резерва. Те фрапантно ще гарантират разлом в баланса на интересите между правителството и БНБ.
В заключение – аз изобщо не считам, че съществуват някакви устойчиви политики по кризата, а че скоро ще дойде време да се отвоюва ден за ден някакъв устойчив финансов стабилитет. Много остро стои въпросът колко пари ще усвоим от Европа и как ще дадем заявката си за ERM 2.
К. Парамов: Така, виждате, че днес състоянието е точно отражение на моята прогноза. Но не е важно кой каква прогноза е направил. Важното е, че в резултат на грешни параметри от 2008-2009 година, следващите три години 2010-2011-2012, ще са много тежки.
Станишев извади голям късмет в хубавите години, но го пропиля. В това отношение, гърците, колкото и да стачкуват, трябва да благодарят на политиците си, които сериозно им вдигнаха стандарта. Що се отнася до стагфлацията у нас, разминаването с нея ще е почти невъзможно. В света няма голям икономически опит с такива кризи. В държавите с проинфлационен модел преодоляването на подобна криза е далеч по-лесно. При нас – с наличието на валутен борд тревогите ще бъдат сериозни, а недоволството на хоратата огромно. Ръста на цените и намалението на реалната икономическа активност – това е стагфлацията, за излизане от която се налагат сериозни и конкретни мерки. Единствената сламка, за която можем да се хванем днес са свежите европейски пари, които биха могли да бъдат сериозен стимул. Но средният ни изпълнителски ешелон е слаб и проектите вървят мудно. А те вървят мудно, защото олигархично-мафиотския модел се е настанил и там. Нека новата спецслужба БОРКОР да се вгледа малко по-задълбочено в статистиката – кой, колко пъти, как, чрез кого и на каква цена печели проектите. Трябва ни нов стил и бърз коридор за най-важните проекти. Нуждаем се от бързо изграждане на развойни и прогностични звена към отделните отрасли.
На дневен ред е нов подход към управлението на държавните ресурси.
Нов подход към управлението на вътрешния и външния дълг. Ако обезкръвим банките откъм свеж ресурс, който може да отиде за директно кредитиране, ще допуснем огромна грешка.
Мен отдавна ме упрекват, че предлагам разширено споразумение с МВФ. Но ако бяхме взели пари от фонда при ниските лихви от 2009 година /както направиха Унгария и Румъния/, ситацията днес щеше да е по-друга.
България пропусна момента – заради некадърност и умисъл – да си осигури нов тип икономически отношения със света.
Голото ни членство в НАТО и ЕС не означава, че сме се променили към друг тип икономическа среда, която да гарантира свобода на пазара, но и големите цели на държавата, както и целите на отделните социални групи.

Ж.Ж.: Ако не бъркам в края на 70-те години САЩ също изпадат в подобна стагфлация. Главно заради завишените цени на нефта. Но я преодоляват бързо чрез реорганизацията към производството на икономични автомобили. Както и с пренасочването на някои самолетоносачи в посока Персийския залив…
К. Парамов: Е, да. Но ние сме малки и не можем да си позволим нито едно от тези неща. Това, което можем да направим е да се доверим на експертната общност. Аз харесвам нашата поговорка: „Сиромах човек – жив дявол!“. Струва ми се, че това е най-дълбокото послание, което идва до нас от народната мъдрост.
В реалната политика трябва да навлезе широко експертната мисъл. Тези хора, които знаят как стават нещата. Именно технократите днес са наясно – по какви причини сме се запътили към тежка икономическа депресия. Включително във финасовата област.
А Централната банка вече е време да проговори. Не да чакат Яне Янев да ги подканя. Те просто са длъжни.
Нека обяснят как стои въпроса с необслужените кредити за над 7 милиарда лева.
Какво е състоянието на паричния мултипликатор?
Колко са парите с висока ефективност?
Колко стабилни са банковите резерви и как се управляват?
Далеч съм от мисълта да внушавам недоверие към банковата система. Но това доверие трябва да се обвърже с комплекс от мерки за ефективно кредитиране. В днешно време да вземеш кредит от банка е истинска болест.
Във Великобритания четирите най-големи банки се събраха и решиха да отпуснат 270 милиарда целеви кредити, от които една трета /90 милиарда/ за малкия бизнес.
Ясно е, че в условията на борд Централната банка не може да провежда необходимата монетарна политика.
Но аз считам, че нашия борд, като фактор за една преходна стабилност, може би вече възпроизвежда негативи – труднопреодолими и със сложна перспектива.
Не знам докъде ще стигнем, но изходната база като числа днес е доста тревожна.
Считам за абсолютно необходимо икономическата мисъл у нас да подготви няколко сценария за нов проект в цялостното развитие на България.
цитирай
43. анонимен - През февруари потребителските ...
21.03.2011 12:06
През февруари потребителските цени у нас са били с 4,6% по-високи в сравнение с преди година. Българското правителство не трябва да се чуди как да натиска цените и да прави безсмислени опити да сваля инфлацията, а трябва да прави реформи и да се стреми към ускорен икономически растеж, иначе ще си останем най-бедната страна в ЕС.

Около това мнение се обединиха вчера анализаторите от групата "Макроуоч".
цитирай
44. borsi - Според управляващата партия евросубсидиите са приход и затова трябва да се дължи данък за получените от ЕС пари
07.04.2011 14:11
Според управляващата партия евросубсидиите са приход и затова трябва да се дължи данък за получените от ЕС пари. http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=526581
цитирай
45. borsi - Божидар Данев: валутният борд изтънява: .... реалната безработица, достига 17%....
20.04.2011 13:41

http://darikfinance.bg/novini/53667/%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD+%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD:+%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD+%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD+%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD

...Представителите на БСК са се спрели на проблеми като размера на реалната безработица, която достига 17%....
... Те са изтъкнали нарастващия брой на държавните чиновници...
цитирай
46. borsi - Евростат ниво на безработица - България - 11.4% за март 2011
01.05.2011 18:43
анонимен написа:
с апокалиптици много обичам)))
ама все бягате от отговорност - хайде да сложим по шише Бушмилс и на 8 ноември 2011 година да видим дали:
1. Ще имаме двуцифрена инфлация? - под 5 % според мен.
2. Огромна безработица ? (понеже не е ясно какво е "огромна" - ще заложа на под 11 %)
3. За престъпността - не зная как се мери и какво отчита, така че ще си замълча.
4. Проблеми с банките - тъй кат е неясно - няма да има фалирала банка, моят залог.
ако наистина сте смел - залагайте))))))


Евростат ниво на безработица - България - 11.4% за март 2011
цитирай
47. borsi - 01.04.2011 България се нареди на първо място в ЕС по скок в безработицата ... Делът на безработните от работната сила у нас е 11,6% ...
01.05.2011 18:47
анонимен написа:
с апокалиптици много обичам)))
ама все бягате от отговорност - хайде да сложим по шише Бушмилс и на 8 ноември 2011 година да видим дали:
1. Ще имаме двуцифрена инфлация? - под 5 % според мен.
2. Огромна безработица ? (понеже не е ясно какво е "огромна" - ще заложа на под 11 %)
3. За престъпността - не зная как се мери и какво отчита, така че ще си замълча.
4. Проблеми с банките - тъй кат е неясно - няма да има фалирала банка, моят залог.

ако наистина сте смел - залагайте))))))


България се нареди на първо място в ЕС по скок в безработицата ... Делът на безработните от работната сила у нас е 11,6% ... http://www.investor.bg/news/article/114836/332.html

Кой анонимен искаше за пореден път да се лови с мен на бас?
Като имаме предвид, че и тези резултати са манипулирани, а бюрата по труда имат план да не регистрират повече от 10 безработни на ден, то можем спокойно да смятаме безработицата за
цитирай
48. borsi - 50% скок на основни продукти за половин година
01.05.2011 18:55
http://news.ibox.bg/news/id_889375746
цитирай
49. borsi - Безработицата през първото тримесечие е била 12%, при 10,2% година по-рано
25.05.2011 13:02
http://www.investor.bg/news/article/117344/332.html

Младежката безработица през тримесечието достига 29%, а продължително безработните са били 53%

През първото тримесечие на 2011 г. безработните лица в страната са 396 хил., а коефициентът на безработица - 12%. В сравнение със същото тримесечие на 2010 г. броят на безработните лица се увеличава с 55 хил., а коефициентът на безработица - с 1,8 пункта, показват резултатите от проведеното от Националния статистически институт наблюдение на работната сила.

Безработицата се увеличава в по-голяма степен при мъжете в сравнение с жените (съответно с 2,4 и с 1,3 пункта), като през първото тримесечие на 2011 г. коефициентът на безработица на мъжете (13,2%) превишава с 2,4 пункта този на жените (10,8%).

Безработните младежи (15-24 навършени години) са 67 хил., а коефициентът на младежка безработица достига 29,1% - съответно 32% при мъжете и 25,1% при жените.

Продължително безработни (от една или повече години) са 208 хил., или 52,7% от всички безработни лица, като в сравнение с първото тримесечие на 2010 г. броят им се увеличава с 46%. Коефициентът на продължителна безработица се увеличава с 2 пункта и достига 6,3% през първото тримесечие на 2011 година.
В броя на безработните лица с продължителност на безработицата, по-малка от една година, се наблюдава известно намаление - с 5,6%, в сравнение с първото тримесечие на 2010 година.

През първото тримесечие на 2011 г., икономически активното население в страната на възраст 15-64 навършени години е 3,243 млн., или 65,2% от населението в същата възрастова група.

В сравнение с първото тримесечие на 2010 г. коефициентът на икономическа активност е с 0,3 пункта по-нисък, като намаление се наблюдава при мъжете - с 0,8 пункта, докато при жените има слабо увеличение - с 0,3 пункта.

Обезкуражените лица на възраст 15-64 навършени години са 255 хил., или 14,7% от икономически неактивните в същата възрастова група, като в сравнение със съответното тримесечие на 2010 г. се увеличават с 28 хиляди.

През първото тримесечие на 2011 г. коефициентът на заетост на населението на възраст 15-64 навършени години намалява с 1,5 пункта в сравнение със същия период на 2010 г., като достига 57,3% (59,9% при мъжете и 54,8% при жените). При мъжете намалението на коефициента на заетост (с 2,4 пункта) е по-голямо отколкото при жените (с 0,5 пункта).

През периода първо тримесечие 2010 - първо тримесечие 2011 г. коефициентът на заетост за населението на възраст 20-64 навършени години (показател, включен в стратегия „Европа 2020”) намалява с 2 пункта и достига 62,6% - съответно 65,5% за мъжете и 59,7% за жените.

През първото тримесечие на 2011 г. общият брой на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години е 2,891 млн., а относителният им дял от населението на същата възраст – 44,7%. В сравнение със същия период на 2010 г. броят им намалява със 121 хил., или с 4%, а относителният им дял - с 1,4 пункта. От заетите лица на 15 и повече навършени години 52,2% са мъже, а 47,8% - жени.

По образование заетите лица в тази възрастова група са съответно: с висше образование – 28,3%, със средно образование – 60,7% и с основно или по-ниско образование - 11%. През периода първо тримесечие 2010 - първо тримесечие 2011 г. най-съществено е намалението в броя на заетите лица с основно или по-ниско образование - с 16%.

От всички заети лица на 15 и повече навършени години 4% са работодатели, 7,5% - самостоятелно заети, ненаемащи работна ръка, 87,5% - наети лица, и 1,1% - неплатени семейни работници.

От наетите лица 71,3% са в частния сектор, а 28,7% - в обществения. Делът на жените от наетите в частния сектор е 45,9%, а от наетите в обществения сектор - 57,7%.

През първото тримесечие на 2011 г. преобладаващата част от заетите лица – 61,7%, работят в сектора на услугите, в индустрията са заети 32,1%, а в селското и горското стопанство – 6,2%. В сравнение с първото тримесечие на 2010 г. най-голям спад в броя на заетите се наблюдава в индустрията - с 9,2%.
цитирай
50. borsi - Евростат: Безработицата в България през септември е 11,9%
31.10.2011 15:22
http://www.investor.bg/news/article/125325/334.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985958
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031