Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2010 21:59 - Цени на пшеница, царевица, слънчоглед през 2011 година
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 11187 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 23.01.2011 14:43


Цени на пшеница, царевица, слънчоглед през 2011 година


На латински “спекулум” значи огледало. В общоприетия си вид обаче думата произлиза от speculation, чийто първоначален корен е размишление. Т. е. възприемайки околния свят, ние се опитваме да си направим изводи за неговото бъдеще. 

image

Продоволствената криза през 2008 г. доведе до граждански и политически вълнения от Бангладеш до Хаити и добави още милиони към тези, които страдат от недохранване. 
Докато света през втората част на 2008 и през 2009 си отдъхна от високите цени на храните то, както и очаквах, през 2010 г., светът се изправи пред втора криза с храните, което изстреля цените на зърното нагоре и може да бъдем на ръба на нова криза още през 2011 година. 
Началото на септември повишаващите се цени на хляба в Мозамбик предизвикаха безредици по улиците на Мапуто, което доведе до седем смъртни случая. Криза с храните има и в Нигер. Едва ли това ще са единични случаи и през идващата 2011 година. 
Има и още по-песимистични за храните прогнози. Според един твърде мрачен анализ, 2012 ще стане първата година на световна продоволствена криза. 

През 2007-2008 година продоволствената криза, доведе до бунтове в над 25 страни. 
Противно на по-ранни прогнози, световното производство на зърнени култури се предвижда да се свие с 2%, а не да се разшири с 1.2%, както се очакваше от някой анализатори.

image

Заложилите на покачване на цените в 2010 г. не сгрешиха 

Цените на основните хранителни продукти като царевица и пшеница все още остават под нивата си от 2008 г., когато имат най-високи показатели, но те са много по-високи, отколкото са били преди "кризата с храните в 2008 г. 

Завърши ли това покачване? Според мен не. 

Наистина, в момента и пшеница и
слънчоглед са на критични технически нива, като слънчогледът е на нивата на които бе по време на най-големия си пик от 2008 г. и достигна цените си от тогава, ни риска да продължи покачването съществува.  
Около нова година (2010) и януари е нормално да отбележим връх на пазара, но дали покачването ще продължи и след това, бъдещето ще покаже. 
В случая, за щастие на инвеститорите заложили на покачване, цените в международен план не предвещават за сега обръщане на тенденцията. Напротив. Макар и в консолидация, цените на пшеницата и царевицата в Чикаго като, че ли се подготвят за още един импулс нагоре, вместо голяма корекция в посока юг.  
Според мен в световен мащаб, още в 2011 можем да очакваме покачване на цените на пшеницата с още поне 40-50 %, като дори на местно ниво цените да слязат до нива от 340-350 лева за тон, то тези нива трудно могат да бъдат пробити в южна посока, освен ако държавният ни резерв не започне да продава зърно.
В световен мащаб, пред царевицата също се очертава още поне един импулс на горе, като очакванията ми за растеж в цените са с около 45-50 % за 2011 над сегашните нива. В по-дългосрочен план (а може и още в 2011),
царевицата е много вероятно да удвои цената си. 

Цени в България

Пшеница

image

Царевица

image

Слънчоглед

image

Слънчоглед. Критични нива (Месечна графика) 

В момента, на борсата в Будапеща слънчогледовото семе с доставка през март 2011 год. се търси при цена 913 лв./т, а в Русия котировките са вече 1030 лв./т, въпреки забраната за износ, наложена до нова реколта. Рекордните цени на фуражното зърно, слънчоглед и слънчогледовото масло вече са факт и на руския пазар.
Въпреки спирането на износа руският зърнен пазар продължава да се характеризира с възходящ ценови тренд, като цените води не пшеницата, а фуражният ечемик, слънчогледът и царевицата.

image

Заради лошата реколта и недостига на зърнени култури, руският пазар изживява краткосрочно свръх-предлагане на месо, като по-малко ефективните производители и частните стопани съкращават стадата. В средносрочен план това ще доведе до липса на продукция и по-агресивно увеличение на цените на месото през 2011 година в Русия, както и може би от нуждата на по-голям внос.
В Украйна положението е същото. Срокът на действие на ограничителния режим при износа на зърно е удължен до 31 март 2011 г. което за българските производители е новина с положителен ефект. Въвеждането на квотния режим в Украйна прекъсна стръмното покачване на цените на основните зърна на вътрешния пазар, но очакваното от украинското правителство обръщане на тренда надолу така и не се случи.
Проблеми биха могли да имат и месопроизводителите в България, поне онези от тях които не са хеджирали производството си (Защита от кризата). Покачващите се цени на зърнени култури и фуражи неминуемо водят до проблеми в бранша, така, че в България наблюдаваме и бихме наблюдавали същите проблеми като в Русия и Украйна с месопроизводителите.

При овеса това с голяма сигурност ще има силно повишение, като ценовия скок при тази култура тепърва ще се развихри.  

С ориза също може да очакваме поне още един импулс на покачване на цените.

image

Нищо чудно цените на много култури да се увеличат с до 40-50 % още до средата на следващата (2011) година в световен мащаб, а ако покачване в цените на златото приключи догодина, то инвеститорите да насочат капиталите си към храните в много по-голяма степен.

В сегашния случай, един възпиращ ефект върху цените би имало покачване на долара, но докато за предното покачване, 2007-2008 г. и сегашния скок в цените, бе виновен страха от инфлация, то едно следващо покачване е заложена в съвсем друга основа.

Стоки "сурогати”

Преди повече от 100 години икономистите са обособили една група от стоки, която са нарекли стоки "сурогати". Те са забелязали, че по време на криза в Англия цената на шунката пада, но цената на картофите се вдига. Причината е, че населението не може да си позволи да купува шунка, замества я с по-евтини продукти, в случая картофи в резултат, на което търсенето на картофи нараства и цената им се вдига.  

Същото се случва в момента с храните.

Според спекулантът с какао, Антъни Уорд и неговия фонд Armanjaro, населението на света расте с огромна скорост; "Мисля, че хората се и ще се интересуват от този клас активи, защото всеки признава, че светът се разраства и храната и водата са наистина ще бъдат в недостиг."

image

Няма как да не се съглася с Уорд. Към това можем да добавим изчерпаните в голяма степен ресурси на световния океан, покачване на цените за риболов, разходите по него, както намалението на улова и насочването му към видове риба, които само преди 20 години никой не искаше да погледне. Дори обаче тези видове са пред изчезване или силно намалели. Ще дам за пример популациите от акули, вид който само до преди 10-20 години никой не е гледал като на източник за храна. Само за 10-15 години някой видове са намалели с над 90%, което ще доведе до насочване на уловите към видове които до сега не са приемани като източници на храна и до тяхното изчерпване.
Видове риба като; треската, херингата, сьомгата, скумрия, змиорка, рибата тон са застрашени от изчезване и застрашително намаляват, а червената риба тон вече на ръба на оцеляването си. Дълбоководните риби като атлантическия големоглав костур и синята треска също са на изчезване. Хищническия риболов (въпреки квотите той често е бракониерски) ще се развихря все повече и повече, защото източниците на риба ще са все по-малко и по-малко, а цените високи, а с намаляване на рибата цените ще се качват още, което ще насочва хората към консумация на други видове храни.
В случая разлива в Мексиканския залив, както и написах пролетта тази година, само изигра роля на катализатор на пазара на храни, като както казах; “Намалението на доставките на скариди и риба, ще накара цените на останалите храни да се качат.”

Така и се случи, а какво предстои през 2011 година ще видим.

image

От Nomura Securities също смятат, че големите печалби през идващото десетилетие ще дойдат не от злато, а от “меките стоки”. Това включва според тях; портокалов сок, зърнени култури, растителни масла, месо, захар, морски дарове, банани и т.н. "Докато очите на инвеститорите са съсредоточени върху цената на златото, тъй като то докосва нови върхове, то ускоряването на световните цени на храните е без предпазен колан. Продължаваме да вярваме, че печалбите от меки стоки ще надминат основни и благородни метали в бъдеще".
Намесата на гиганти като Nomura означава за мен, че на пазара ще се налеят милиарди долари, които допълнително ще дадат тласък в посока на север.

 



image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 

image



image  image



Гласувай:
4



1. анонимен - По мнение на Руския зърнен съюз внос ...
15.12.2010 04:56
По мнение на Руския зърнен съюз внос на зърно на световни цени за покриване на нуждите на пазара в някои определени райони на страната е неизбежен.

Също и снабдяването с фуражи се е влошило значително според Московския консултантски и изследователски център по аграрна икономика (Sovecon), и то въпреки намаляването на поголовието от животните. Също според Sovecon запасите от фуражи от началото на ноември са намалели с 1,6 млн. тона. Във връзка с това се наблюдава и спад в консумацията на свинско месо във Федерацията.
цитирай
2. анонимен - Миналата седмица международните ...
15.12.2010 04:58
Миналата седмица международните зърнени пазари останаха подчинени на възходящия тренд. Ключов фактор за поскъпването на хлебното зърно бяха влошените агрометеорологични условия в редица страни основни производителки и най-вече в Австралия.

Търговците са шокирани от оценките на редица независими анализатори, които предполагат, че вследствие на поройните дъждове делът на зърното с фуражно качество в общия добив от пшеница на Зеления континент през 2010 г. може да достигне 60 на сто при среден показател за последните години от 5-10 на сто. Перспективите за рязкото намаление на доставките на качествено австралийско зърно накараха големите вносители (Египет, Япония, Ирак, Тунис и др.) да излизат на пазара въпреки динамичното покачване на експортните котировки.

Климатичният фактор беше основната причина и за поскъпването на царевицата. В търговските среди напоследък все по-силно се чува мнението, че сухото време в Бразилия и Аржентина вероятно ще повлияе за спада на добивите там, в сравнение с ноемврийските прогнози, което на фона на по-слабата реколта в Щатите предполага значимо намаление на предлагането на фуражно зърно на световния пазар.

В края на миналата седмица аграрното министерство на Франция (FranceAgriMer) информира, че износът на мека пшеница от страната с 25 на сто изпреварва миналогодишния график, което наложи поредното увеличение на оценката за експорта на пшеница за трети страни през 2010/11 г. до 11,6 млн. т.

От AgriMer коментират, че в скоро време е възможно ново вдигане на летвата, а търговците вече говорят за ниво от около 13 млн.т. Европейските зърнопроизводители бяха окуражени и от резултатите на египетския търг. На 9 декември Египетската държавна компания GASC закупи 240 хил. тона пшеница, от които 180 хил. тона са френско мелничарско зърно.

В рамките на изминалите седем дни (03.-09.12.) цените на мелничарската пшеница на борсата в Париж се покачиха със 7 евро до EUR240/т, а на експортния пазар френското мелничарско зърно (11-12,5% прот.) поскъпна с 10 евро до EUR247/т FOB Руан, което с 95 на сто превишава стойностите, регистрирани през същия период на 2009 г. С 65-67 на сто през същия период се покачиха и цените на царевицата на западноевропейския пазар, до EUR219/т FOB Атлантика и EUR230/т СРТ Хамбург.

На борсата в Будапеща цените на основните зърна на 12 декември бяха както следва (за доставка март 2011 г.): хлебна пшеница $ 300/т ($295/т - 2.12.10 г.); фуражна пшеница - $262/т ($262/т) и царевица - $248/ т ($245/т). Основната новина от Черноморския регион през миналата седмица дойде от Украйна. На 8 декември украинското правителство удължи срока на действие на квотния режим при износа на зърно от 31 декември 2010 г. до 31 март 2011 г.

Впрочем този факт едва ли изненада повечето търговци, тъй като украинските експерти от един месец предупреждаваха за подобна мярка. Цената на суровото слънчогледово масло в Ротердам миналата седмица се стабилизира на равнище $1430-1450/т, но котировките на слънчогледовото семе в Западна Европа продължиха да се изкачват нагоре.

На 9.12. цената на маслодайната култура на френския пазар достигна EUR500/т СРТ, поскъпване със 70 на сто в сравнение със същия период на 2009 г./Игор Валентович
цитирай
3. анонимен - Според разпространения вчера д...
15.12.2010 14:48
Според разпространения вчера доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) цените на храните в глобален мащаб са на път да се изкачат до пиковите стойности от юни 2008 година, въпреки подобрените перспективи за производство на зърно в световен мащаб през настоящата година.

На 14 декември ФАО увеличи оценката за добив от зърно в световен мащаб през 2010 г. с 13 млн. т, в сравнение с ноемврийската прогноза до 2,23 млрд. тона. Експертите от Организацията са категорични, че въпреки по-благоприятната прогноза, цените на основните храни ще останат на високо равнище. Месечният индекс на цените на храните (The FAO,s Food Price Index) през ноември 2010 година бележи ръст със седем пункта в сравнение с предходния месец до 205 пункта, което е малко под рекордните стойности от 2008 г., когато рязкото поскъпване на продоволствените стоки предизвика бунтове в редица от най-бедните развиващи се държави. Световният зърнен баланс остава напрегнат тъй като ръста на търсенето изпреварва развитието на производството и тази диспропорция води до стопяване на преходните запаси.
цитирай
4. анонимен - http://robstvo. wordpress. co...
17.12.2010 11:57
http://robstvo.wordpress.com/2010/10/12/%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984157
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031