Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2010 16:58 - Най-добрите щатски акции за 2010 според Fortune 500
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 2245 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.12.2010 17:21



Най-добрите щатски акции за 2010:    Изминалата година бе добра за борсовите компании в класацията Fortune 500, чиито акции са поскъпнали средно с 30%

Изминалата 2010 година се оказа добра за щатските
борси и още по-добра за борсовите компании, които влизат в годишната класация на най-големите компании в САЩ на списание Fortune.
Докато световната икономика продължава да се възстановява, водена от експанзията на развиващите се страни, печалбите на щатските борсови дружества се увеличиха значително.
Най-големите победители се класират всяка година от списание Fortune според размера на брутните им приходи и печалба. Компаниите в класацията надминават представянето на водещия щатски индекс S&P 500, който се е повишил с повече от 10% през тази година.
Цените на
акциите в класацията Fortune 500 обаче са се повишили средно с 30% за същия период.
Освен това
акциите на близо 80% от компаниите във Fortune 500 са поскъпнали през 2010 г. Някои от компаниите се съживяват след тежкия удар, който понесоха по време на рецесията, а други са получили тласък благодарение на засилената активност на пазара на сливания и придобивания.

Кои са големите победители в класацията:

Компания: Dillard"s
Борсов код: DDS
Скок в цената на акциите през 2010 г.: 97%
Пазарна капитализация: 2,1 млрд. долара
Място в класацията Fortune 500 за 2010 г.: 348

image

Веригата универсални магазини Dillard"s успя да се представи силно на щатските борси през тази година, въпреки че търговците на дребно в САЩ продължават да се борят с кризата. Компанията успя да продаде повече стоки през ноември тази година в сравнение с миналата, като оборотът възлезе на близо 470 млн. долара. Това бележи увеличение от 7% на годишна база. До подобряването на финансовите й резултати обаче се стигна, след като веригата съкрати значително своите разходи, за да запази платежоспособността си. От 2008 г. насам веригата е затворила шест свои магазина, а междувременно въведе нови стратегии за управление на инвентара.
Мерките започнаха да дават резултат през 2009 г., когато Dillard"s отчете 68 млн. долара нетна печалба в сравнение с нетна загуба от 241 млн. долара преди година. Стратегията продължава да дават резултати и в началото на 2010, когато Dillard"s отчете нетна печалба от 48,8 млн. долара през първото тримесечие в сравнение с нетна печалба от 7,7 млн. долара преди година.

Компания: United Continental Holdings
Борсов код: UAL
Скок в цената на акциите през 2010 г.: 102%
Пазарна капитализация: 7,6 млрд. долара
Място в класацията Fortune 500 за 2010 г.: 140

image

На 1 октомври две от най-големите авиокомпании в света обединиха силите си. Щатските United Airlines и Continental размениха свои акции за около 3 млрд. долара, за да създадат United Continental Holdings. След сливането им новата авиокомпания надмина своя конкурент Delta Airlines, превръщайки се в най-големия авиопревозвач в света. Инвеститорите сега се обзалагат, че господстващото положение на United Continental Holdings ще се отплати на компанията. United Airlines и Continental ще продължат да работят поотделно през следващата година, докато тяхното сливане премине през административната процедура. През декември Continental Holdings обяви планове да обедини усилията си с партньори от Южна Америка и Канада, за да разшири дестинациите си, както и вероятно за да си осигури имунитет с антитръстовите закони в тези страни. Авиокомпаниите, които имат международни партньорства, могат да заобиколят антитръстовите закон. През ноември Continental Airlines и United Airlines получиха антитръстов имунитет благодарение на техния съюз с японската авиокомпания All Nippon Airways.

Компания: TRW Automotive Holdings
Борсов код: TRW
Скок в цената на акциите през 2010 г.: 119%
Пазарна капитализация: 6,3 млрд. долара
Място в класацията Fortune 500 за 2010 г.: 201

image

Щатският производител на автомобилни системи, модули и компоненти за автомобилната индустрия TRW Automotive спечели от подема в автомобилостроенето през тази година. Компанията произвежда модули за безопасност на автомобилите, на които потребителите отдават все по-голямо значение. Автомобилните компании в САЩ увеличиха значително производството през ноември, по данни на Ward"s Automotive. В резултат на това продажбите на TRW Automotive Holdings се повишиха с 10% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година до 3,4 млрд. долара. TRW има две стратегии, чрез които да се възползва от възстановяването на автомобилната индустрия, но и да се предпази от нов евентуален спад. Едната от тях е да произвежда продукти като предпазни колани, от които всеки автомобил се нуждае както заради законодателни изисквания, така и заради предпочитанията на потребителите. Втората е за производство на компоненти, които да помагат на автомобилите да намалят емисиите си. По стечение на обстоятелствата двете стратегии вървят ръка за ръка. Така например електрическият волан и спирачните системи на TRW правят автомобилите по-леки от традиционните системи, което повишава ефективността им. Повишената ефективност ще става все по-важна, докато страните последват примера на Европа и Япония, които приложиха по-тежки стандарти за автомобилите с по-големи вредни емисии.

Компания: Western Refining
Борсов код: WNR
Скок в цената на акциите през 2010 г.: 126%
Пазарна капитализация: 815 млн. долара
Място в класацията Fortune 500 за 2010 г.: 330

image

Изминалата година бе добра за петролната компания Western Refining, която отчете нетна печалба от 6,9 млн. долара за третото тримесечие. Обратът във финансовите й резултати дойде след отчетената загуба от 4,8 млн. долара за същия период на 2009 г. В началото на декември главният изпълнителен директор на компанията Джеф Стивънс заяви, че част от последните й успехи се дължат на увеличеното търсене на бензин в средата на 2010 година. Компанията притежава и управлява около 155 магазина и бензиностанции в Ню Мексико, Аризона и Колорадо. Western Refining също така успя да оптимизира значително своите разходи през последната година. За тази цел компанията закри две свои губещи рафинерии в края на 2009 и средата на 2010 година. Western Refining все още има около 2 млрд. долара дълг, но постепенно и стабилно го намалява.

Компания: US Airways
Борсов код: LCC
Скок в цената на акциите през 2010 г.: 126%
Пазарна капитализация: 1,7 млрд. долара
Място в класацията Fortune 500 за 2010 г.: 222

image

Повечето потребители не харесват авиокомпании, но инвеститорите изглежда са на обратното мнение, а това е особено вярно за US Airways, чиито акции са поскъпнали повече от два пъти през тази година. Петата по големина американска авиокомпания изпреварва в това отношение представянето на акциите на повечето свои конкуренти, които в общия случай отбелязват най-много двуцифрен ръст през 2010 г. Това обаче се дължи до голяма степен на това, че представянето на US Airways през 2009 г. бе сред най-лошите в сектора. Освен това инвеститорите се опасяват, че авиопревозвачът не разполага с достатъчна парична наличност в баланса си. Ето защо в крайна сметка лошото представяне на компанията през миналата година е това, което дава на акциите й силен тласък през тази година, според някои анализатори. US Airways обаче получи положителен тласък в средата на тази година заради надежди, че сливанията в този пазарен сегмент й чертаят по-добро бъдеще. Повод за това стана сделката между United Airlines и Continental, които преди това водиха преговори с US Airways. Анализатори обаче предупреждават, че цените на горивата остават високи, което може да добави натиск върху цените на акциите от авиосектора, включително US Airways.

Компания: Cummins
Борсов код: CMI
Скок в цената на акциите през 2010 г.: 129%
Пазарна капитализация: 21,7 млрд. долара
Място в класацията Fortune 500 за 2010 г.: 218

image

Бавното възстановяване на американската икономика се оказа сериозна спънка за превозвачите. Но производителят на двигатели на дизелово гориво и природен газ Cummins успя да се разрасне с помощта на динамичното развитие на пазари като Китай, Индия и Бразилия. Благодарение на добрата стратегия на компанията цената на акциите й се повиши повече от два пъти през тази година, а печалбата и приходите също отчетоха здравословен ръст. В началото на тази година Cummins постигна най-печелившото четвърто фискално тримесечие в историята си, а наскоро отчете печалба за третото тримесечие от 283 млн. долара, която е почти три пъти по-голяма спрямо този период на 2009 г. „Нашата силна позиция на големите международни пазари ни донесе значителни ползи, докато все още продължаваме да повишаваме производителността“, посочи главният изпълнителен директор на Cummins Тим Солсоу през октомври. Продажбите на двигатели за товарни автомобили и автобуси на Cummins скочиха с 46% през третото тримесечие, докато международните продажби на промишлени двигатели нараснаха силно с 96%, водени от търсенето двигатели за строителни машини в развиващите се икономики.

Компания: Tenneco
Борсов код: TEN
Скок в цената на акциите през 2010 г.: 133%
Пазарна капитализация: 2,4 млрд. долара
Място в класацията Fortune 500 за 2010 г.: 446

image

Производителят на автомобилно оборудване Tenneco възприе успешна стратегия през тази година, чрез която успя да увеличи печалбата си до 10 млн. долара през третото тримесечие в сравнение със загуба от 8 млрд. долара за същия период на 2009 г. Приходите на производителя на автомобилни части през третото тримесечие нараснаха с 23% на годишна база до 1,5 млрд. долара. Освен това компанията е на път да спечели от ново партньорство с Nissan. През ноември Tenneco сключи споразумение с японската автомобилна компания за доставка на части за новата й серия компактни коли, в това число и Nissan Micra и Nissan March. Партньорството е част от плана на Tenneco е да се възползва от разрастващия се пазар за компактни автомобили в Япония и в развиващите се пазари. Tenneco също планира да увеличи производството на автомобилни части като ауспуси и катализатори, с които може да се контролират вредните емисии,. Това би трябвало да помогне на компании като Nissan, които продават автомобили в страните с най-строгите стандарти за емисии, да отговорят на законовите ограничения.

Компания: Liberty Media
Борсов код: LCAPA
Скок в цената на акциите през 2010 г.: 159%
Пазарна капитализация: 4,7 млрд. долара
Място в класацията Fortune 500 за 2010 г.: 227

image

Американският медиен конгломерат Liberty Media спаси в началото на 2009 година със сумата от 530 млн. долара сателитното радио Sirius XM от фалит в замяна на 40% дял в компанията. Оттогава акциите на Sirius XM се покачват стабилно и са поскъпнали с повече от 135% през тази година, но се търгуват все още при цена под 2 долара. Това е далеч от техния рекорд от близо 70 щатски долара през март 2000 г. На всеки десет цента промяна в цената на акциите на Sirius XM обаче съответства 2,93 долара промяна в нетната стойност на активите на Liberty Media, отбелязват анализатори от Strata Capital Management. В допълнение към Sirius XM, медийната компания притежава и дялове в телекомуникационната компания Sprint-Nextel, бейзболния клуб Atlanta Braves и Time Warner, която държи CNNMoney и Fortune. Според анализатори на Phoenix Partners Group акциите на Liberty Media остават едни от най-подценените на щатските борси.

Компания: Las Vegas Sands
Борсов код: LVS
Скок в цената на акциите през 2010 г.: 204%
Пазарна капитализация: 30 млрд. долара
Място в класацията Fortune 500 за 2010 г.: 456

image

Големите казино оператори навлязоха сериозно на пазара в Азия, но стъпките на щатския Las Vegas може би са най-сериозните. Акциите на компанията поскъпнаха значително след откриването на Marina Bay Sands, първото казино на Las Vegas Sands в Сингапур. В рамките на първото си пълно тримесечие казиното генерира най-високия брутен марж на печалбата сред всички имоти в историята на Las Vegas Sands. Las Vegas Sands, подобно на съперниците си Wynn Resorts и MGM Resorts, спечели също от бурния растеж на хазартния сектор в китайския анклав Макао. Акциите на Las Vegas Sands наскоро бяха подложени на натиск заради решението на китайското правителство да отхвърли молбата на компанията да разработи двете й останали парчета земя в Макао. Според анализатори китайското правителство може да попречи на Las Vegas Sands да постигне планирания растеж, но приходите на компанията ще продължат да се увеличават въпреки това.

Компания: CC Media Holdings
Борсов код: CCMO
Скок в цената на акциите през 2010 г.: 222%
Пазарна капитализация: 258 млн. долара
Място в класацията Fortune 500 за 2010 г.: 376

image

Американският медиен конгломерат CC Media Holdings, който държи Clear Channel Communications, понесе тежък удар през миналата година заради спада в рекламните приходи по време на рецесията. Медийната компания обаче се възстанови от спада през тази година, като цената на акциите й нарасна три пъти. Голяма част от покачването й дойде през първата половина на годината, когато компанията обяви своето първо печелившо тримесечие за последната повече от една година, благодарение на мерки за свиване на разходите и съживяването на приходите от реклама. Компанията е специализирана в радиопредавания и организиране на концерти и рекламни компании чрез своите дъщерни дружества. CC Media Holdings притежава дялове в радио групи в Австралия, Норвегия, Нова Зеландия и Мексико, както и в компании за външна реклама в Сингапур, Южна Африка, Швеция, Швейцария, Румъния, Полша, Чили, Бразилия, Финландия, Мавриций и Италия.


Източник: www.investor.bg




image   FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 


Тагове:   Forex,   Форекс,   акции,   фючърси,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6022324
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930