Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 15:19 - Прогнози за цената на златото
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 6814 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От 500 до 4000$ за тройунция злато – представяме ви най-смелите прогнози на инвеститорите за цената на златото

image

След като през миналата седмица цената на златото постигна рекорди в четири последователни дни преди всичко заради рязкото отстъпление на щатския долар, решихме да ви представим преглед на някои от най-запаметяващите се и смели прогнози на експерти и инвеститори за цената на ценния метал.
Само преди няколко дни пазарният анализатор Марк Фабер заяви, цитиран от CNBC, че политиката по печатане на пари, която води Федералният резерв на САЩ, ще продължи да прави
златото атрактивна инвестиция. „Ако имаше балон, хората щяха да имат злато. Целият свят щеше да търгува злато денонощно. Аз обаче не смятам, че има балон. Дори мисля, че днес златото вероятно е по-евтино в сравнение с 1999 година, когато една тройунция струваше 252 долара“, заявява Фабер.
Цената на златото се задържа висока заради засиленото му търсене. През 2010 г. търсенето на злато в световен мащаб се е увеличило с 9%, като покупки правят както Китай и Индия, така и някои централни банки.

Като една от най-важните причини за скока на цените на златото експертите назовават преди всичко несигурността сред инвеститорите. Преди всичко революциите в арабския свят, но и продължаващата дългова криза в Европа, карат експертите да търсят убежища за парите си като златото и среброто.
Освен това растящата в почти целия свят инфлация и слабият долар също се погрижиха за това търсенето на
златото да се увеличава. За първи път от януари 2010 г. в петък еврото мина стойността от 1,44 долара. По този начин европейската валута е най-скъпа от 15 месеца насам.

image

„При един балон най-важното е да знаем в кой етап се намираме“, заяви през септември 2010 г. легендата сред инвеститорите Джордж Сорос. Въпреки предупреждението за балон обаче той не напусна пазара на
злато. Наскоро неговият хедж фонд Quantum придоби 5 млн. акции в iShares Gold Trust, но освен това Сорос е имал 4 697 008 дяла в SPDR Gold Trust и 705 000 опции в ETF.

image

„За тройунция
злато скоро ще се плащат до 3500 долара”. Тази прогноза принадлежи на американския икономист Джеймс Тюрк, който според Die Presse вижда огромен потенциал за златото, защото „някои централни банки са изпуснали контрола над продукцията на злато“.

image

Цената на златото ще падне от 1400 долара на 500 долара. Ще настъпи паника сред големите инвеститори в злато и те ще се опитат да се освободят на всяка цена от метала. Ще се окаже, че златото не само може да е убежище от кризите, но и самото то да причинява кризи”. 
Тази мрачна прогноза е на главния икономист на Hypo-Vereinsbank Мартин Хюфнер, цитиран от Handelsblatt.

image

Валутнитекризи ще се завърнат през 2011 г., поощрявани от икономическото възстановяване на САЩ. Бюджетният дефицит на САЩ обаче ще продължи да нараства, а натискът върху Китай също ще е голям. Заради всичко това цената на златото ще продължи да расте и ще достигне 1800 долара за тройунция злато“. 
Това се казва в издадената през декември прогноза за 2011 г. на авторитетната финансова институция Saxo Bank.

image

„Практически всички световни
валути отбелязват спад в дългосрочен план спрямо цената на златото. Не смятам, че проблемите, преди които сме изправени сега, могат да бъдат решени от днес за утре. До 2012. цената на златото със сигурност ще достигне 2300 долара”, заявява през юни 2010 г. експертът на австрийската Erste Bank Роланд-Петер Щьоферле.

image

„И по време на американския имотен балон всички знаеха, че става дума именно за балон. Неясно обаче беше кога точно той ще се пукне. Балоните изглеждат точно по този начин“, споделя мнението си за покачващата се стремглаво
цена на златото мениджърът на Raiffeisen Bank Герхард Рехор, цитиран от Wiener Zeitung.

image

„През следващото десетилетие
цената на златото ще продължи да се покачва със сигурност, така че ще достигне повече от 2000 долара за унция злато“. 
Легендарният инвеститор Джим Роджърс също е оптимист според Frankfurter Allgemeine Zeitung.

image

 Уорън Бъфет - не е фен на
златото. За него то е принципно ненужен метал без никаква реална полза.
„Изравят го отнякъде, стопяват го в даден обем и след това го погребват в трезор“, цитиран е Бъфет от foonds.com.Оценката за
златото според него е просто плод на човешки страхове и икономическа несигурност. Затова и самият той предпочита да инвестира в компании.

Източник: www.investor.bg

Злато (Gold) Инвестиции и злато
Злато: Анализ и пазар на злато
Злато: Цени, Котировки 
Злато: Публикации

image





Тагове:   цени,   злато,   прогнози,   zlato,   котировки,


Гласувай:
2



1. анонимен - криза
16.05.2012 00:11
доограбване на бедните
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985373
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031