Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2011 17:38 - Как да изберем точния инвестиционен консултант
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 2138 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.08.2011 17:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Как да изберем точния инвестиционен консултант

Поразително е как хората допускат всевъзможни грешки, когато им се наложи да избират финансовия съветник, който да управлява парите им

Представете си, че имате пари, които трябва да управлявате. В такъв случай вероятно ще ви се наложи да прибегнете до услугите на консултант. Поразително е как хората допускат всевъзможни грешки, когато им се наложи да избират финансовия съветник, който да управлява парите им.  MarketWatch дава няколко практични съвета, как да избегнем най-често срещаните грешки.

Сериозна грешка - 1: Да говорите само с един кандидат

Животът ви е стигнал до точка, когато сте осъзнали, че имате нужда от помощ.

Емоционално, това ви съпоставя с човек, умиращ от жажда, който не може да различи мираж от реалност и е готов да пие пясък, ако някой го убеди, че така ще се почуства по-добре.

Първият инвестиционен консултант, когото срещнете, може да се окаже пълен идиот, но почти със сигурност ще го харесате. Това е така, защото професионалният му жаргон и излъчване ще ви накарат да повярвате, че той може да реши всичките ви проблеми, а на вас ще ви липсва опитът да разберете, че той не може да се справи.
Няма да имате база за сравнение с други консултанти и представа дали се опитват да ви пробутат стандартно решение, което оптимизира печалбата на съветника и свежда усилията по обслужването на вашите пари до минимум, или сте срещнали истински професионалист, който ще направи всичко възможно във ваш интерес.
Друга причина инвеститорите обикновено да наемат първия финансов съветник, когото срещнат, е това, че той е бил препоръчан от техен познат. Това значително изкривява преценката поради начина, по който приемате човека, който е направил препоръката, или убеждението, че именно този финансов съветник ще ви помогне да достигнете стандарта на живот на този, който ви го препоръчва.

Сериозна грешка - 2: Да не проверите миналото и да не потърсите независим източник на информация за инвестиционния консултант

Да научите, че „има лъскав офис, кара хубава кола и има много и богати клиенти“, не означава, че сте проверили професионалния опит и минало на един финансов съветник.  Това по скоро е описание на почти всеки инвестиционен консултант в Съединените Щатите, към който са били повдигнати обвинения за измама през последните две десетилетия.

Вашите спестявания са най-значителните и важни активи, които вероятно някога ще управлявате и въпреки това - Повечето хора прекарват повече време при решаване на това, коя прахосмукачка или микровълнова печка има най-добро съотношение на цена към качество, отколкото да се опитат да разберат какво става и ще става с парите им, с кой  е безопасно да се работи и кой в областта на инвестирането ще свърши работа.

image

Още повече, много хора използват странна логика само и само да си спестят няколко телефонни разговора или по-задълбочено търсене в интернет.
„След като финансовият съветник говори по радиото, значи е добър“; „Името му е цитирано във вестника от журналиста, който харесвам, значи той наистина е експерт“; „Той работи с някого когото познавам, а тя има хубава кола.“
Това са част от подвеждащи заключения, които могат да ни тласнат към грешен избор.

Ето няколко „тайни“ за финансовите съветници, за които четем по вестниците.

Като начало, повечето журналисти биха се обадили почти на всеки, за да го цитират, когато имат съвсем малко време до изтичането на крайния срок за предаването на статия.
Те не проверяват  квалификациите на така наречения „експерт“. Те просто са попаднали на някой, който на пръв поглед изглежда „ок“ и може да говори по съответната тема.
На инвестиционни съветници, които слушаме по радиото и гледаме по телевизията може да се вярва дори още по-малко, защото повечето от тях са платили за ефирното си време, за да могат с присъствието си в радио или ТВ предаване да си направят реклама.

Сериозна грешка - 3: Фокусиране на търсенето върху цените

Цената е важна, но далеч не е най-важното нещо при избора на инвестиционен консултант, като същото се отнася и до начина на плащането.
Евтиният съвет е, разбита се, е по-евтин, но не и задължително по-добър, уместен, а може да се окаже и подвеждащ. С две думи, ако спестите от таксата за инвестиционен консултант и за сметка на това попаднете на някой, който е некомпетентен и чиито решения впоследствие ще ви струват нереализирани печалби или загуби, определено не сте сключили добра сделка. По същия начин, ако решите да платите най-високата такса и не получите адекватен съвет, нещата няма да се развият добре за вас, независимо колко уважаван е вашият инвестиционен консултант.
Вижте какво получавате за парите си и преценете кой е най-разумният баланс между услуги, цени и метод на плащане. 
Ако всичко, което искате да направите, е да се присъедините към един или два взаимни фондове, в които да влагате през месец или два по малко пари за продължителен период от време, не би трябвало да плащате тлъста сума за цялостен план за управление на активи. Но ако имате нужда от план за развитие и постигане на определени финансови цели, няма да искате съдбата на парите ви да се определя от това дали сте платили по-малка такса.

Сериозна грешка - 4: Да мислите, че ако даден инвестиционен консултант има определени дипломи и сертификати, това на всяка цена го прави „добър“

Съществуват толкова много различни дипломи и професионални сертификати, че е абсолютно невъзможно да сте запознати с всички. Има някои, които гарантират определен опит и познания на своя притежател и други със съмнителна стойност.
Истинският въпрос около дипломите и сертификатите на даден инвестиционен консултант е дали съветникът има опит точно в областта, която ви е необходима, както и дали този консултант притежава необходимите личностни качества, за да може да работи с вас.

Сериозна грешка - 5: Да изграждаме очакванията си единствено от гледна точка на възвръщаемостта

Хората обикновено наемат финансови консултанти, за да им помогнат да приведат финансите си в ред, и ги уволняват, когато не получават „достатъчно големи“ приходи от инвестицията си. Това е рецепта за провал.
Ако сте обикновен инвеститор, вие търсите партньор, който да ви помогне да развиете стратегии за достигане на дългосрочните си цели. В повечето случаи, за да постигнете този успех, означава да сте на пазара и да се наслаждавате на печалби, когато борсата върви нагоре, и в същото време да не се разорявате, ако индексите претърпят спад. За повечето инвеститори е по-важно да избягват изненадите и загубите, отколкото да забогатеят бързо.
И въпреки това, когато настъпят лоши дни, много инвестиционни консултанти са уволнявани, защото „не са успели да надскочат пазара.“
Това, което повечето инвеститори наистина искат, е добро представяне в дългосрочен план, което ще им позволи дълго да се возят на пазарната въртележка и накрая да слязат с голяма усмивка на лице.

image


Сериозна грешка - 6: Да оставите инвестиционния съветник да контролира всичко

Може да търсите „наемници“ да управляват парите ви, но има една основна идея, която трябва да имате на ум през цялото време – „Това са моите пари.“ 
Инвестиционните консултанти може да са партньори във вашия финансов успех, но вие определено сте заложили повече и затова, вие трябва да ръководите парада. Като имате това на предвид, имате пълното право, още от самото начало да питате за абсолютно всичко - от това защо е направена дадена препоръка, до това защо нещо струва повече от колкото сте очаквали.
Някои инвестиционни консултанти се отнасят с клиентите си немарливо, когато клиентът не приеме техния съвет. Такава реакция трябва да се приема, като недвусмислен сигнал, че инвестиционният консултант е поставил на първо място своя собствен интерес, а не интереса на клиента си.

Сериозна грешка - 7: Да наемате роднини и приятели

Изследване показва, че повече от 40% от инвеститорите в САЩ взимат финансови съвети от приятели, семейството и колеги. Да се прави бизнес с приятели и семейството има един основен недостатък – "сваляте гарда".
Да работите с приятели вкарва емоционален аспект в бизнес отношенията ви. Попитайте приятел за CV и опита му в дадената област и най-вероятно той ще ви се разсърди. А ако не попитате, откъде може да сте сигурни, че сте попаднали на точния експерт?

Има нещо повече, когато правите бизнес с приятели и семейство. Сложете приятелството си в бизнес уравнението и ще разберете, че губите много повече, ако финансовите ви отношения с приятел не потръгнат.


Източник: www.investor.bg

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6020936
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930