Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2011 00:51 - Картини, сгради и яхти – Какво ни показват за пазара
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4636 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 01.10.2011 02:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Картини, сгради и яхти – Какво ни показват за пазара

През ноември 2006 г., Дейвид Гефън, съосновател на DreamWorks Pictures, продаде картината "Number 5, 1948" от Джаксън Полак за 140 млн. $, което го прави най-скъпата живопис, продавана някога.

image

Джаксън Полак - "Number 5, 1948", 1948 г.

Две седмици по-късно, той почти счупи собствения си рекорд, продавайки друга картина за 137 млн. $.  Тези картини счупиха друг шест-месечен рекорд, поставен от портрет на Густав Климт купен за 130 млн. $. Това е и краят на една ера.

image

Густав Климт - "Adele Bloch-bauer I", 1907

Не е случайно, тези търгове са станали в близост до върха на кредитния балон. Проследяването на търг на аукционната къща е една от най-добрите начини да се надуши на време икономическа криза.

image

Пабло Пикасо - "Nude, Green Leaves and Bust", 1932 

Мълниеносното издигане на Китай в глобалния свят на търговията и бизнеса е добър знак за бързо спечелено богатство, но парите давани за изкуство в Китай напомнят балон.  Те са симптом на самоувереност и надменност, като новобогаташите харчат лесно спечелените си пари с експоненциална пищност.  Споменът за 80 те годни на Япония е твърде силен. Когато колекции скъпи вина, мебели и катрини бяха купувани за баснословни суми от японски предприемачи и корпорации.

image

Най-скъпата тогава картина, “Слънчогледи” на Ван Гог бе купена в аукционната къща "Кристис" в Лондон за 39,921,750$, включително 3.7 $ милиона комисионна, от японската корпорация Ясуда.

Сега, не е трудно да се види пяната и част от фалшивото богатство в Китай.  

Пазарът на имоти въпреки някой предупреждения се е надул до колосални размери, а самото китайското правителство понякога е прекалено щедро за изграждане на призрачни градове и призрачни молове - построени, за да се справят с хиляди наематели, а в момента реално, само с няколко десетки. Тези милиарди изсипани в строежи създадоха огромна класа от милионери и милиардери за които луксът и притежанието на някоя картина са символ на престиж. Китай надмина САЩ в пазара на изкуство. За четири години, Китай от четвърти по големина на глобалната сцена на изкуство в света, стана най-големия пазар. Но апетитът на Китай за изобразително изкуство бе индикатор.  Това е началото на филм който сме виждали да се играе най-малко три пъти преди и който вече се разиграва сега за четвърти път.

Картини на Пикасо за 109 млн. $, бутилки Шато Лафит 1869, които се продават в "Сотбис" с оценка 230.000$, всичко това са индикатори, че върхът скоро предстои.

image

Като предупреждение могат да ни служат и акциите на "Сотбис", които последните 25 години се движат често преди пазара, но имайте предвид, че в момента и при сегашната последна криза, пазарите изпревариха с няколко месеца върха при акциите на компаниите, като и Дау Джонс и индекса на борсата в Хон Конг започнаха своя спад доста по-рано, а немския Дакс отбеляза връх заедно с акциите на компанията.

Индикатор за задаваща се буря са небостъргачите и кулите

image

Строежа на тези скъши и престижни здания често е индикатор за надвисваща криза, показателни за грандоманията която често обзема обществото.

Айфеловата кула е завършена в 1889г. Само година по-късно избухва паниката от 1890г., а в 1893г. още една.

image

В 1893г. година Уилям Уолдорф Астор построява на мястото на сегашната Empire State Building първия хотел Уолдорф-Астория.
Малко преди кризата от 1907г. също изникват поредица от огромни и високи сгради.
През 1929 г., трите най-високите сгради в света са в Ню Йорк.  
Chrysler Building бележи началото на кризата от 1929г.
Empire State Building е замислена в 1929г. и завършена в разгара на кризата.

image

Строителството на Willis Tower и World Trade Center белязаха петролната, валутна и финансова криза от 70 г.

image

През 1997 г., преди азиатската финансова криза, кулите Петронас взе титлата от Willis Tower.
Тринадесет години по-късно заедно с Burj Dubai последната финансова криза удари Дубай.
Китай от септември 2007 г. също оглавява също класацията за най-високо построена сграда в света. Това е Shanghai Worid Financial Center с височина 492 м и International Sommerce Center – 484 м.

Още един предвестник са покупките на рекордно скъпи яхти

image

Въобще, когато едни хора започнат да се чудят какво да правят с парите си, за разумния инвеститор е добре да приберете парите в джобовете си и там където може да се подготви да заеме къси позиции.

За финал, какво може да кажем за картините?

Подобно на диамантите и всички предмети на лукса и изкуството цената им в криза пада. Пазарът им е силно стеснен и с ограничен кръг потребители. Но за разлика от диамантите които се копаят или произвеждат, печатницата за банкноти в САЩ, Европа или Китай, то печатарската преса на Ван Гог е затворена. За това, ако сте от щастливците които имат подобна картина в апартамента или офиса си, в някой небостъргач, радвайте се на живота, а дали ще устоите на кризите, това зависи от вас.

 image


FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985869
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031