Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 11:19 - Диамантите инструмент за диверсифициране?
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4467 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 05.04.2012 11:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Диамантите инструмент за диверсифициране?

Дейвид Ридъл очаква търсенето на скъпоценните камъни да нарасне с 50% до 2015 г. при двойно по-нисък ръст на добивите, което ще повиши цената им

Диамантите са привлекателна възможност за инвеститорите, които искат да диверсифицират своето портфолио, тъй като цената им не се променя при промени в цените на останалите активи като суровините и акциите, смята Дейвид Ридъл, президент на компанията за проучвания на фондовия пазар Riedel Research Group, цитиран от CNBC.

image

136 каратов камък притежание на Алроса 

“През последното десетилетие зависимостта в цените на отделните активи почти се удвои. Диамантите обаче показват много слаби връзки с останалите активи, което ги прави привлекателен източник на диверсификация. Те на практика нямат връзка с цените на нищо друго – суровини, злато, фондовите пазари“, каза Ридъл. През 2011 г. индексът RapNet Diamond, който следи цената на карат шлифовани диаманти, нарасна с 19%, изпреварвайки златото, което поскъпна с 10%. А ограниченото предлагане се очаква да вдигне допълнително цената на диамантите през следващите няколко години, твърди експертът. Той преценява, че търсенето на диаманти ще нарасне с 50% до 2015 г., водено от потреблението в САЩ, Китай и Индия, докато добивите ще се увеличат с едва 24%.

image

„Тенденцията е диамантените мини да имат по-висока продуктивност близо до повърхността и подобно на фуния тя да намалява с навлизането в дълбочина“, което ограничава предлагането, посочва Ридъл. Търсенето извън САЩ, където се търгуват около 40% от диамантите, се очаква да нарасне покрай подема в икономическото възстановяване, добавя той. Увеличаването на приходите на домакинствата и по-младото население в Индия и Китай ще подкрепят търсенето извън тези две държави, които вече са на първите две места по потребление на златни бижута, изтъква експертът. „Очакваме културните тенденции в развиващите се пазари да продължат да движат търсенето на диаманти. Най-сериозната тенденция, повишаваща търсенето сред китайците, е желанието да демонстрират благосъстояние“, обяснява той. По отношение на нарастващото предлагане на изкуствени диаманти, които са достъпни на съвсем ниски цени в сравнение с тези на естествените, Ридъл е убеден, че това не може да се отрази на търсенето на последните. „Наистина е налице нарастващо търсене на изкуствени диаманти, но инвестицията в естествените има значение от гледна точка на сигурно убежище и мисля, че това ще продължи“, обяснява той.

image

507,55 каратов бял диамант намерен в диамантената мина Кулинан, Южна Африка

Ежегодният пролетен търг „Великолепни бижута“ на Sotheby"s в Хонконг през тази седмица подчерта изключителния интерес към диамантите. Гвоздеят на аукциона бе продажбата на пръстен със син диамант от 8 карата за 12,7 млн. долара, като това е втората най-висока цена за карат син диамант, постигана на търг. През миналата седмица най-голямата добивна компания в света BHP Billiton обаче загатна, че обмисля продажбата на всички свои активи в диаманти или на част от тях, но Ридъл подчертава, че това по никакъв начин не се отразява на доверието в скъпоценните камъни.

„За тях диамантите са много малка част от добивните им операции. Диамантите са добра пазарна ниша и има няколко добри начина тя да бъде използвана, но не и от големите добивни компании по света.“

Източник: www.investor.bg

Няколко думи от мен 

image

Акциите на  Petra Diamonds Limited

Според горната статия цените ще се качват. Да погледне обаче какво ни казват облигациите на Алроса - Облигациите на Алроса, прогноза за цените на диамантите, както и някой други методи по които бихме могли да се ориентираме в посоката на цените. 

image

Облигации на Алроса

Акциите на Sotheby"s по мое мнение са пред покачване, в същото време обаче, цените на златото не бележат тенденция към повишение. Златото обаче само по себе си няма как да е показател, за това до някъде бих се съгласил с горното твърдение, но, само ако пазарите не тръгнат обратно.

image

Акциите на Sotheby"s

В случай на нова криза, независимо дали ще почне в САЩ, Европа или Китай, ще има спад в продажбите и на тях, предвид това, че са луксозна стока, така, че като диверсификация не биха могли да ви послужат. Както и писах в Диаманти завинаги -  "Балон ли е това?" оказа се "да" и цените особено на малките камъни са загубили почти 60 % от своята стойност от август-септември 2011 до сега, докато обаче тези на над 4 карата имат понижение от само няколко процента.

image

Индекс на цените на диамантите 

В момента, цените са отново пред повишение и на малки и на големи  камъни, като е вероятно малките не само да възстановят цените си от миналото лято, но и да ги минат значително. Със сигурност обаче, ще има още една криза и още едно понижение в цената на камъните около, средата на май 2013 г., преди цените да потеглят дългосрочно и с по-малко сътресения нагоре.  

Диаманти завинаги!?
Облигациите на Алроса, прогноза за цените на диамантите  
Картини, сгради и яхти – Какво ни показват за пазара 

Каратът е мярката за тегло на диаманта. Големите диаманти са доста по-рядко срещани от малките и затова теглото на скъпоценния камък определя част от цената му. Един карат е равен на 200 милиграма или 0.20 грама, а диаметърът му е 6.5мм (при кръгъл камък). Думата карат идва от рожковите зърна, с които в древността са уравновесявали везните.


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ




Гласувай:
3



1. kostadin - Значи чакаме момента и започваме да ...
08.04.2012 19:47
Значи чакаме момента и започваме да продаваме диаманти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6016089
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930