Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2013 15:39 - Губи ли златото блясъка си
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 2035 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.03.2016 23:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Губи ли златото блясъка си

Източник: Инвестор

image

След като достигна пика от 1921,15 
долара за унция през септември 2011 г., цената на златото падна до 1180,50 долара през юни - най-ниското ниво от 2010 г.

Златните мечти на Акуеси Боахене свършват по-добре от тези на мнозина в Дункуа-он-Офин в Гана, чиито реки са богати на злато. Той поне все още има живота си, пише Bloomberg. Заедно с партньора си Боахене, който работи като техник в местен сателитен оператор, преди две години инвестира 10 000 долара за наем на земя и създава своя собствена златна мина в града в Западна Африка, който по онова време процъфтява на фона на един от най-дългите периоди на разцвет на пазара на злато от най-малко 90 години насам. През май, когато цените на златото се сринаха, фирмата му става поредната жертва на загубата на доверието в златото. Боахене затваря краткотрайния си печеливш бизнес и уволнява своите 15 работници.  След разцвета местната общност сега е изправена пред рязък обрат, изразяващ се в безработица и необичаен ръст на престъпността. Новината, която разтърси града с 33 000 жители тази седмица: двама безработни миньори били застреляни при опит за грабеж.

Бързият спад на цената на златото, включително през два дни през април, когато златото отчете най-голямото си понижение от 1980 г. насам, опустоши надеждите и поминъка на много хора по целия свят - от 1 млн. миньори в Гана до хиляди мениджъри и геолози във фирми за проучвания във Ванкувър. Без работа останаха и редица одитори, банкери и анализатори във финансовите столици Торонто и Лондон.

image

Инвеститорите, които направиха големи залози в 
злато и загубиха, се преориентират към други активи. След като  достигна пика от 1921,15 долара за унция през септември 2011 г., цената на златото падна до 1180,50 долара през юни - най-ниското ниво от 2010 г., преди да се възстанови до 1321,67 долара преди дни.  Анализаторите от ABN Amro Group NV смятат това за кратка пауза в низходящата тенденция и прогнозират, че средната цена на златото догодина ще е 1000 долара, а през 2014 г. - 840 долара. Като причина за прогнозите си те посочват по-силната икономика на САЩ, която ще направи златото  по-непривлекателна опция за инвеститорите. Спадът е причина за тревоги както за обикновените, така и за по-изтънчените инвеститориДжон Полсън, хедж фонд мениджър от Ню Йорк, който изкара 15 млрд. долара, след като заложи против американския жилищен пазар през 2007 г., каза пред инвеститори през февруари 2012 г., че златото ще е следващият му триумф. От началото на тази година златният му фонд е загубил 59%. University of Texas Investment Management Co., сред чиито съветници е хедж фонд мениджърът от Далас Кайл Бас, известен също и като един от най-големите печеливши от жилищния пазар, има злато, което в миналото се оценяваше на 1,5 млрд. долара, а сега струва с 400 млн. долара по-малко. Златото удари и централните банки, които се опитваха да диверсифицират активите си за сметка на американския долар.

След като покойният президент на Венецуела Уго Чавес натрупа резерви от злато, което вече представлява близо 70% от чуждестранните резерви на страната, спадът тази година сви тези резерви до най-ниското им равнище от 2004 г. Липсата на долари за внос създаде недостиг на стоки от първа необходимост като тоалетна хартия и ориз. При пика на златото през септември 2011 г. пазарната стойност на компаниите за добив в света достигна 486 млрд. долара, което е повече от БВП на Обединените арабски емирства. Оттогава те са загубили 271 млрд. долара. На фона на треската за твърди активи, последвала финансовата криза през 2008 г., някои инвеститори пренебрегнаха недостатъците на златото, включително разходите по покупката и съхранението му и липсата на дивидент.

"В момента имаме торби с боклук", твърди 53-годишният Филип Ман, който заедно със съпругата си е вложил 160 000 долара, или половината от пенсионните си спестявания, в златни и сребърни монети през 2009 г. В момента златните монети струват поне с 40% по-малко. Спадът го принудил да изтегли средства от пенсионния си план за 401 000 долара, от което е загубил пари заради наказателни такси.

Защитниците на златото твърдят, че златото продължава да се радва на трайно търсене, тъй като той привлича хората заради аксесоарите, които се правят от него. В страни като Индия, където сватбите и други ритуали са дълбоко обвързани с подаряването на златни накити, спадът на цените на златото тази година предизвика дълги опашки пред бижутерските магазини. Дубай от своя страна напредва с плановете си да създаде център за съхранение, търговия и рафиниране на злато. През юли пък Швейцария обяви, че ще построи най-високата офис кула в света за търговци със стоки. "Хората държат злато, защото нямат доверие на централните банки", коментира Уилям Флекенстийн, който е автор на книгата: "Балоните на Грийнспан: ерата на невежеството във Федералния резерв". В нея се твърди, че Федералният резерв на САЩ е предизвикал многократни балони на активи, като изкуствено е поддържал ниски лихви. Цената ще бъде "много, много по-висока" след пет години, а акциитеотново ще се сринат, прогнозира той.

Оптимистите твърдят, че засиленото купуване на бижута и деветте поредни тримесечие на нетно купуване на злато от страна на централните банки, включително в Русия и Казахстан, е положителен индикатор. Песимистите обаче са на мнение, че банките често купуват злато в неправилния момент - тази година те са придобили 203 тона злато в момента, в който цените падаха, като от това са натрупали 284 млрд. долара загуби към края на май тази година.

image

Злато (Gold) Инвестиции и злато
Злато: Анализ и пазар на злато
Злато: Цени, Котировки
Злато: Публикации




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6016261
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930