Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2011 18:51 - Лудостта на величията: Бокаса I - Император на Централноафриканската империя
Автор: borsi Категория: История   
Прочетен: 7681 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 31.01.2013 01:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лудостта на величията: Бокаса I - Император на Централноафриканската империя

image

Негово величество Бокаса I - Император на Централноафриканска империя

Централноафриканската република (ЦАР), както подсказва названието й, е разположена в Централна Африка. Страната няма излаз на море, всичките и граници са сухопътни.

image

Централноафриканската империя

Територията й е 622000 квадратни километра. Столицата й е град Банги, с население около 650000 души.

image

Холувуд по африкански

Страната е една от най-рядко населените в Африка, населението й е около 4,5 милиона души, плътността – около 7 души на квадратен километър. Смъртността при новородените е една от най-високите в света – 104 на 1000. Средната продължителност на живота е една от най-ниските в света – 47 години за мъжете и 52 години за жените.

image

Всеки втори жител на страната е неграмотен. Етническия състав е разнообразен и се състои от десетки етноси (племена). Най-многобройни са представителите на племената гбая и банда – те съставят около 60% от населението. Официалният език в държавата е френския, но помежду си племената общуват на десетки наречия. Християнска религия (католицизъм и протестанство) изповядват около половината жители на ЦАР, около 15% са мюсюлмани и около 35% са представители на местни култове и вярвания.

image

В края на 19 век района е контролиран от френски войски. Дадено му е названието Убанги-Шари. В началото на 20 век Франция предоставя на концесия природните ресурси на Убанги-Шари и няколко частни компании започват да ги разработват. Започва и строителството на железопътни линии. Отношението към местните жители е като към роби. Това е причина за редица разобличаващи статии във френската преса, които разклащат френското правителство. В края на 20-те години на 20 век сред местните избухва бунт срещу концесионерите, който е потушен едва след 2 години.  В периода между Първата и Втората световни войни в Убанги-Шари е изградена мрежа от железопътни линии, а няколко християнски мисии се заемат с ограмотяване на населението. През 1960 година територията е обявена за независима държава.

image

През 1966 властта в младата държава е взета от полковник Жан-Бедел Бокаса, един от най-ексцентричните диктатори на 20 век.

image

Бокаса I Централноафрикански, Жан-Бедел Бокаса, Салах Ед-дин Ахмед Бокаса

През 1939 г младия Бокаса (роден 1921 г) постъпва на служба в колониалните войски на Франция. Взема участие в сражения по време на Втората световна война, по-късно участва и в Индокитайската война. Завършва военно училище в Сенегал. За бойни заслуги е награден с Орден на Почетния легион. През 1961 г получава чин капитан от френската армия. През 1962 постъпва на служба в централно-африканските въоръжени сили. По това време първи президент на ЦАР е Дейвид Дако – братовчед на Бокаса. През 1964 Дако повишава Бокаса в чин полковник и го прави началник-щаб на армията на ЦАР.
На 31 декември 1965 – 1-ви януари 1966 полковник Бокаса извършва държавен преврат, като сваля от президентския пост братовчед си и го хвърля в затвора.
Бокаса моментално се самопровъзгласява за президент на Централноафриканската Репулика и за шеф на управляващата (и единствената легална) партия „Движение за социална еволюция на черна Африка“. Още на 4 януари 1966 Бокаса отменя конституцията и се обявява за едноличен господар на страната. С цел да повиши популярността си Бокаса амнистира всички затворници и се обръща с реч по радиото към населението на ЦАР, в която заявява, че „започва нова ера на равенство между всички“.

image

Оттук нататък пътят на Бокаса доказва истината в мъдростите „Апетитът идва с яденето“ и „Всяка власт развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно“. Властта се услажда на полковните и той все не може да и се насити.

През 1972 г Бокаса се самообявява за пожизнен президент на страната. През 1974 г си присвоява званието маршал.

image

През 1976 променя името на страната от Централноафриканска Република на Централноафриканска Империя и се самообявява за император Бокаса I.

image

Церемонията по коронясването му през 1977 г струва струва колкото 1/3 от бюджета на страната, плюс цялата френска финансова помощ за нея година.

image

Короната му е инкрустирана с 2000 диаманта и струва 5 милиона долара. Поръчва си масивен златен трон с форма на орел с разперени криле, тежък 2 тона, леопардови мантии и стотина автомобила за императорския кортеж.

image

Да присъстват на коронацията са поканени всички държавни глави и папа Павел VI. Нито един държавен глава не отива на тържеството, папата също липсва, но европейският печат се наслаждаваше с едва прикрито снизхождение на спектакъла, разиграван от този съвременен "негърски принц".

image

По онова време почти никъде не бяха споменати поздравителните телеграми, изпратени от много европейски правителства, включително германското, до налудничавия "император". Бившата колониална сила Франция, ръководена тогава от президента Жискар д"Естен, когото Бокаса наричаше "моя скъп роднина", съдейства оптимално за организирането на спектакъла. Соц. лагерът също не е назад в четкането на императора канибал.

image

Апетита на императорът за красиви жени е легендарен и той се женил за най-малко 19 от тях, от 13 различни страни и има между 40 и 70 деца. Повечето от жените са в резултат на неговите официални посещения в чужбина. То има немски, белгийски, виетнамски, ливански, френски, анголски, габонски и други съпруги.  
Най-известна от всички е неговата румънска съпруга блондинка, която Бокаса вижда в нощен клуб в Букурещ, по време на посещение на при своя приятел Николае Чаушеску. Нейното име е Габриела Дримба и веднага се превръща в легенда в Банги, защото се твърди, че имала активен сексуален живот в столицата, а когато Бокаса открива какво става зад гърба му няколко човека умират скоропостижно. От Габриела Бокаса има дъщеря, а по късно тя се прибира в Румъния.

image

Мисля, че авторите сега грешат пишейки за трона на имератора, от 2 тона злато. До колкото имам спомен като дете от списание "Паралели" и руското издание "Зарубежом" се споменаваха 4 тона злато

Бокаса е католик по вероизповедание, но през 1976 се среща с либийския диктатор Муамар Кадафи, който толкова му допада, че господаря на Централна Африка решава да приеме исляма. Малко преди коронацията си обаче Бокаса се сеща, че няма да е зле на церемонията по коронясването да присъства и папата, затова набързо се връща към католицизма.
image
Самонаграждава се с огромно количество ордени и си самоприсъжда най-различни титли, като например „Пръв инженер на империята“„Велик майстор на задругата на колекционерите на пощенски марки“, „Най-добър футболист“ и т.н.

image

Бокаса провежда серия от странни кампании за налагане на европейска култура в империята. Най-активно е печатането напощенски марки, на които са изобразени европейски писатели, като Виктор Юго и Оноре дьо Балзак, различни породи кучета, известни изследователи и откриватели. Идеята е била тези марки да се продават на богати колекционери и да носят печалби.

image

Въпреки основателните съмнения в психическото здраве на императора и терора в страната, Бокаса е поддържан от френския президент Валери Жискар дЕстен, като си купува поддръжката чрез изгодни за французите договори за разработка на местните полезни изкопаеми и най-вече на находищата с уран, от който Франция се нуждае за ядрените си опити. В същото време населението на империята е в окаяно състояние, на 45000 души се пада един лекар, а зъболекарят е един единствен в цялата държава!

image

Флагът на императора

В периода 1966-1979 срещу Бокаса има няколко опита за покушение, които не успяват.

Упорито се носят слухове, че императора не само участва в изтезания на опозиционери, но практикува и канибализъм.

image

Вечеря в двореца

Главният готвач приготвял консерви от “крехко свинско”, както самият Бокаса наричал човешкото месо, а телохранителят му ги разнасял в специално куфарче.  

При посещението си в Москва през 1970 г. Бокаса останал изненадан, но и въодушевен от обичая на комунистите да се целуват по официални срещи.
Тъй като това давало възможност “да се усети вкусът на кожата”, у дома императорът въвел същата практика и изплашил до смърт всичките си министри.

Бокаса влезе и в “Гинес” с най-скъпите обувки в света.

image

Предвид международния натиск, през 1979 г дори за Франция става трудно да продължи да поддържа ексцентричния император. Това става съвсем невъзможно след убийството на стотина ученика, които протестирали в столицата Банги срещу непосилно скъпите ученически униформи с лика на Бокаса върху тях, наложени като задължителни от правителството. Разбира се, униформите се шият от фирма на една от жените на негово величество.

image

През 1979 части на извършват безкръвен държавен преврат, като възстановяват републиката и връщат на президентския пост Дейвид Дако.

image

Бокаса заминава за Франция, където заживява охолно и спокойно в замък край Приж.

image

Гербът

Лудостта му се проявява отново през 1986, когато по собствено желание се връща в ЦАР, смятайки, че отново ще може да вземе властта. Веднага е арестуван, съден и осъден на смърт, но малко след това помилван и хвърлен в затвора. Прокурорите не успяха да докажат, че е бил канибал - той се оправда, че е съхранявал части от телата на жертвите в хладилника си не за храна, а за късмет.
Пуснат е по време на амнистия през 1993 г. Умира през 1996 г. от инфаркт. По време на вечерта на живота си, той се обявява "13 апостол на Исус Христос и говори за тайни срещи с папата.

image

През 2010 година президента на ЦАР Франсоа Бозизе, взел властта също след преврат през 2003 година, обявява пълната реабилитация на Бокаса и го нарича „велик хуманист“ и „човека, който изгради страната“.

image

Флагът и на империята и на републиката

Централноафриканската република си остава една от най-бедните страни в света, като се оказва все повече замесена във водовъртежа на политическите безредици в съседно Конго. На фона на сегашната мизерия започва дори превъзнасяне на режима на ужаса на Бокаса, дискретно оркестрирано от неговия род. Той бил построил все пак улици, училища и университети, само дето накрая бил малко откачил. В материално отношение всички били по-добре, страната се ползвала с уважението на Франция.

Някои в столицата Банги твърдят дори, че ако днес Бокаса възкръсне и се кандидатира за президент, ще спечели изборите с лекота.



Основен източник:  www.travelinfo.pro

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ









Гласувай:
5



1. анонимен - Последният абзац ми е убийствено познат
26.07.2011 14:40
Очевидно нашият народ е близко до умствено развитие до централноафриканците,щом си реве за диктаторите,макар и нашият да не е чак толкова извратен(по африкански стандарти)...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6020296
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930