Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2013 23:56 - Обсадата на Варна в 1366 г.
Автор: borsi Категория: История   
Прочетен: 8029 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 05.10.2013 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Обсадата на Варна в 1366 г.

Днес на 04 октомври, в 1366 г. започва похода на Амедей VI Савойски,  граф на Савоя  приключил пред стените на град Варна.  В 1366 г. по молба на императрица  Ана Савойска флотът на графа от 14 кораба - предимно генуезки и марсилски навлязъл в Черно море, за да окаже натиск над българите за освобождаването на един от претендентите за византийския престол. 

image

Отпътуването на рицарите


Превзети са Ахтопол, Созопол, Анхиало (Поморие) и Месемврия (Несебър) където след след сражението ядосани от смърта на свои рицари и войници хората на графа се отдават на грабежи, убийства и налагат високи глоби и данъци на населението.  Но опитът за превземането и на Варна се проваля. На 25 октомври кръстоносците пристигнали преди Варна и пращат преговарящи за да се предае градът. Варненци обаче нямат ни най-малко намерение да се предават още повече славата на амедейци от Несебър вече се разнася по крайбрежието.

image

Графът, с меч в ръка и в червени дрехи 

Срещу рицарите, генуезците и наемниците на графа се сражават варненци, венцианци (които имат силни позиции и търговски интереси в града), немски наемници и войници на деспот Добротица, дошли на помощ. Царят в Търново не се намества пряко във войната.  Рицарите и генуезците завземат Галата, но стените на Варна са все така непристъпни. Според един от летописите наемниците от двете страни, французи, англичани и немци, гърците и италианците се надвиквали под и от стените, един-друг, като си разменяли обидни епитети и шеги, а някои от тях се познавали и лично от други “операции” в Европа и Изтока. 

image

Карта на похода

След една схватка при която градското опълчение на Варна и наемниците които се бият на негова страна извършват набег в Галата,  успяват да пленят 7 рицари със свитатата им (маршалът на Бургундия Гвидо дьо Пантарлие, Бартоломео Балуфер и други рицари)  и да ги заточат в Провадия, за откуп и като разменна монета.  Зеленият граф бил принуден да започне преговори с гарнизона на града, да пусне посланици до Цар Шишман в Търново и деспот Добротица в Калиакра, за освобождението на Иоан V Палеолог. Посолството сполучило в мисията си, тъй като никой нямал полза от войната. Докато траели преговорите местните и новодошлите се омесили и завъртели алъш-вериш.  Амедевите рицари, служители и моряци влезли в пряк контакт с варненски жители от различни прослойки и професии. Сметководната книга на ковчежника на експедицията,  граф Антонио Барбери в подробности разкрива различни случаи на взаимоотношения. За плавания на кратки разстояния били използвани услугите на варненски лодкари и моряци. Застудяването на времето принудило мнозина от рицарите и войниците на графа да потърсят услугите на шивачи и кожухари за закупуването или за изработката на шапки, мантели и кожуси.

image

Рицарите от похода до Варна - стенопис

От Варна било закупено жито за прехраната на войската и моряците. Интерес представлява покупката на преводача на графа Паоло Венецианеца и магистър Джовани.  11  тетрадки  хартия и шишето мастило, закупени във Варна от неизвестен търговец, са били предназначени за писане на писма до българските владетели и пратениците, проводени от тях. На някакъв варненски грък, бил платен половин флорин за превеждането от италиански на гръцки език и написването на две писма, които графът изпратил на деспот Добротица. Любопитство предизвиква едно друго сведение. Според него някакъв човек от Варна набил съпругата на Амедеевия служител Стефан Марешал. Когато бил заловен, по нареждане на господин Франческо ди Монтегеле варненецът бил принуден да плати като глоба немалката сума от 4 флорина.

image

Няколко години по-късно 

По-късно генуезката флота и графът се оттеглили в Созопол, където на 28 януари 1367 г. пристигнал и освободеният от българите Йоан V Палеолог. По това време Амадей бил изразходил всичките фондове, предназначени за кръстоносния поход и бил принуден да се върне в родината си. Малко по-късно,  благодарение на брака си (Добротица е женен за дъщерята на регента в Константинопол, дук Алексий Апокавкс), участието  си в гражданските войни, интригите във византийската столица и Търново, най-вече  благодарение на добрата си дипломация с Византия и Търновското царство, Добротица получава като подаръци много от градовете по черноморското крайбрежие като слага ръка дори на Несебър на юг. Граф Амедей умира след неуспешен щурм против Неапол, по време на един от поредните си походи. Според едни от чума, а според други понеже от суетност ползвал лекарство против плешивост, което се оказало отровно. Цар Симеон Сакскобурготски се пада далечен пра-пра внук на графa на Савоя по линия на княгиня Клементина Орлеанска, майката на Фердинанд.  

Истинската история на Пепеляшка
Цигарите, златното време на мафията от 20 те години се завърна 
Невероятният живот на Жан Батист Жул Бернадот


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ, ОПЦИИ, ОБЛИГАЦИИ
 




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984762
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031