Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2017 20:22 - Корпорацията която владееше половината свят
Автор: borsi Категория: История   
Прочетен: 1194 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 16.07.2017 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Корпорацията която владееше половината свят

Богати търговци и аристократи са акционери в дружеството, компанията е изцяло частна, като короната и държавата нямат дял и могат да упражняват само косвен контрол над нея

На 31 декември 1600 г. с кралски декрет на Елизабет I, е основана East India Company - Източноиндийската компания, корпорация с мащаби немислими и днес

East India Company е втората голяма частна акционерна компания основана след Company of Merchant Adventurers (Компанията на търговците авантюристи – по-късно преименувана на Московската компания) и въпреки, че преди нея има основани още 2 големи компании Levant Company и Venice Company, те никога не добиват правата дадени на East India Company, нито мащабите на нейната дейност. 

Много бързо компанията засенчва по мащаби на търговията, правата си и дипломацията си дори могъщата вече Московска компания. Компанията има право да поддържа собствена армия и флот, като са и дадени изключителни монополни права за търговия с изтока.

На 13 февруари 1601 г. започва първото плаване на кораби на компанията, като за пръв път на един от корабите Red Dragon, се вземат превантивни мерки против заболявания от скорбут, като на моряците се дава всекидневно лимонов сок. Компанията трябва да се справя с конкуренция в лицето на 
Холандската Източно-индийската компания и на португалците, които вече 100 г. владеят контрол над търговията с изтока. 

image

Битката при Саули


В 1612 г. четири галеона на компанията, между които и Red Dragon се срещат с четири португалски галеона и около 20 по-малки съда в битката при Суали край бреговете на Индия. Битката завършва с победа на англичаните, макар двата флота да се разминават без големи щети и жертви, но самия факт за победата е достатъчен да впечатли достатъчно индийският управител на Гуджарат, които съобщава на своя император за тази победа. 

Последният впечатлен от силата на англичаните над вече омразните португалци дава по-добри условия за East India Company в търговията с Индия. Компанията, ползваща се от императорския патронаж, скоро разширява своята търговска дейност, засенчвайки португалското присъствие в Индия. 

Монополът на компанията в Англия е закрепен в парламента с могъщо лоби почти до 1694 г. когато е приет първия закон за дерегулация и според който всеки английски търговец може да търгува с Индия, освен ако не му е изрични забранено от закона.

Малко след този закон се появява паралелна Източно-индийската компания (Английската компания за търговия до Източна Индия – в която има и държавно участие), но нейните акции са изкупени до голяма степен от акционерите на старата компания, които дълго време се стремят да придобият контрол над конкуренцията, първоначално неуспешно.

Няколко години двете корпорации се конкурират жестоко, но накрая се стига до логичен развой и през 1708 г. се обединяват в една компания, като с това сливане поставят един от първите закони за либерализиране на търговията блокиран. През следващите десетилетия има постоянна битка между лобито на компанията и двете камари на парламента за опазване на монопола.

image

Логото на компанията


Започналите търкания с Франция успяват да опазят монопола, защото опасявайки се от засилено влияние на Франция, парламентът продължава изключителните права на корпорацията, на чиято армия се надява в опазване на националните интереси на изток. Докато в началото компанията разчита на малка армия от 100-200 човека в защита на своите интереси, след 1750 г. за няколко десетилетия армията нараства от 3000 до внушителните 67 000 войници през 1778 г., огромна дори по мащабите на Европа.

Тази изцяло частна, добре дисциплинирана и опитен армия, командвана от офицери англичани на частна практика, удържа решителни победи над всеки противник решил да се противопостави на нейните интереси. Службата в армията на компанията не носи престижа на британската армия, но понякога позволява натрупване на състояние, заради което често членове на по-бедни семейства в Англия купували офицерски постове в армията на East India Company за своите синове.

В 19 век войниците на корпорацията са вече 250 000 човека (през 1857 г.), разделени в 3 армии. East India Company има своя военна академия за обучение на офицерски кадри. 

Във военната академия на компанията се изучават инженерни науки, химия, източни езици, философия, рисуване, геодезия, математика и разбира се военно дело. Корпорацията притежава и частна лудница, в която са настанявани офицерите, полудели по време на службата.

Американската революция е донякъде продукт на дейността на компанията, защото на нея са дадени изключителни права за търговията с чай, нещо с което не са съгласни американските колониалисти, които бойкотират чая на компанията. East India Company администрира цяла Индия, събира данъци, мита и такси независимо от короната, въпреки постоянните опити на част от депутатите на двете камари да я поставят под контрол. 

В края на 18 век въпреки отчаяния натиск на лобито на корпорацията е приет закон съгласно който в Индия са изпратени британски съдии и магистрати. Индустриалната революция и натиска за дефегулиране на търговията оказват все по-голямо значение и около 1830 – 1835 г.

Парламента приема закони с който иска от компанията да отделя пари за училища, образование и литература в Индия, в замяна на запазване на част от монопола (търговията с чай и търговията с Китай), с което се натоварват все повече разходите на корпорацията. 

Останалите монополи са отменени, а след голямото въстание от 1857 г. под натиска от либералните кръгове във Великобритания компанията реално е национализирана и закрита в 1874 г., след окончателно изплащане на дивидента и обратно изкупуване на акции. Днес за компанията ни напомня само чаят Earl Grey (с лек цитрусов аромат), създаден специално от нея за изтънчените вкусове в Англия.

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Тагове:   Англия,   Изток,   монопол,   компания,   чай,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985636
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031