Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2013 13:29 - Ако пазарът на ток се либерализира сега!
Автор: borsi Категория: Хоби   
Прочетен: 1588 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако пазарът на ток се либерализира сега!

10.07.13 01:49

В сравнение с останалите страни-членки на Европейския съюз, реформите в България по отношение на либерализирането на пазара на електроенергия започват късно или може да се каже, въобще не са започнали

Ако пазарът на ток се либерализира сега и има възможността потребителите да избират доставчика си, както би трябвало, според обещанията на служебния кабинет, директивите на ЕС и анализите на МВФ и СБ, а ДЕКВР сложи само горен таван на цените - не и под, цените ще паднат до 13 стотинки на kW•h,  с ДДС, акцизите и всички екстри по тях, а на места до 11 или 8 стотинки за kW•h.

Либерализиране на енергийния сектор у нас може само да намали цената  при всички тези производители.  Ако се отвори свободно и вноса на електроенергия, цените може да паднат с още, при евтиния сръбски и румънски ток. При условие, че Румъния предлага електроенергия за € 20-30, единствено токът от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ може  да бъде конкурентен на вътрешния ни пазар,  ако се осигури внос, което ще принуди останалите ни производители или да фалират славно поради собствената си алчност и глупост, или да се преструктурират и оптимизират производствата си – най-вече така наречените производители на “зелена енергия”, или да продават на загуба, за да оцелеят докато се оптимизират и нагодят към пазарните условия.  

image

До момента, начинът за ценообразуване и формиране на квоти и цени не е с оглед постигане на ниска цена, а  с оглед разпределение на мощностите, така че всички да са щастливи на наш гръб по един или друг начин.  Затова и бе този общ вой от всички посоки в последните години за покачване на цените и против либерализацията на пазара, която би ги поставила на конкурентна основа. От фенове на атомната енергия, до тези на фотоволаици – всички искаха повишение, повишение и пак повишение. За да слязат цените е нужно единствено да се разбие тяхното общо щастие и картелът съществуващ с държавна благословия в сектора. Зная, че се начетохте и наслушахте на “експертни” мнения относно това, как либерализацията ще качи цените! Вярвате ли още на хора които години наред лъгаха и не казаха и една вярна дума?  Не мисля! Либерализацията няма да качи цените ако се извърши правилно! Не само няма да ги качи, а те ще паднат и единственото задължение на ДЕКВР ще бъде да определя такси пренос и достъп, които в момента все още се събира незаконно от нас потребителите – виж “Кой ще връща парите на граждани и компании в България?”  Как би била извършвана търговията с ток? Лесно е!  Ако искам да продам евтин ток на Иван от квартал Обеля в София, единствените пари които би следвало да платя, освен за купените kW•h които му препродавам, са тези такси които ще плащам на собствениците на мрежата. Казано на разбираем език, все едно се плаща за ползване на магистрала за да се прекара товар от точка А до точка Б. Няма нужда да се опъват нови жици до панелката на Иван, каквато е безумната мисъл на някои от така наречените експерти с които телевизията ни залива. Не само това! За да планирам продажбите си бих пуснал и предплатени пакети, подобни на мобилните оператори, както и много видове тарифи. Поне така се прави в най-цивилизованите страни.  

Какво ще правят депутати, висши чиновници в енергетиката и назначени бизнесмени които имат соларни, вятърни и водни централи, които, въпреки кризата, продължават да работят? В момента държавата изкупува скъпата им електроенергия на цени до 700 лв. на мегаватчас. Или ще намалят цените, или ще фалират! Някои имали кредити? Нима някой пита вас какви кредити имате когато ви дерат с надути сметки за ток?  Това е техен проблем, не наш!

ПС: Извън темата - Спирането на тока,  така обичано за практикуване от компаниите  ако се забавите с плащането, би следвало да не се облага със сегашните си високи такси още повече, че  Energo-pro например, започва заменянето на сегашните електромери с дистанционни. При които пускането и спирането на тока се извършват само с натискане на един бутон, или цъкване на мишката, а не както сега служители на фирмата да обикалят за да спрат или пускат тока. Това значи само едно – Парите които сега компанията ви иска, уж за извършената работа от своите служители, вече не са актуални, защото такава няма, а за едно кликване с мишката да ви дерат с по 30-40 лв. е малко нахално, нали?

Два пътя пред родната енергетика

image

Консултации в областта на международните инвестиции, акции, валути (Forex), фючърси, облигации, опции, имоти, оптимизация на компании (oптимизация на бизнес) и хеджиране




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6016298
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930