Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2011 18:47 - Бизнес на светло? Само за самоубийци!
Автор: borsi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1697 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 03.06.2011 19:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бизнес на светло? Само за самоубийци!

За да работиш изцяло на светло, трябва да си самоубиец – така изглежда икономическата обстановка през погледа на малкия и средния бизнес, който не един и двама икономисти са определяли като „гръбнакът на икономиката”. Наистина ли кризата все още е надвиснала над българските предприятия или те опитват да използват до последно сянката й, защото позицията „на тъмно” им е по-изгодна от светлата?

Множество микро, малки и средни предприятия са пред спиране на дейността си.

Това заяви за Дарик председателят на Асоциацията на микропредприятията в България Петър Стоянов. „Макропоказателите се подобряват, но докато потреблението се свива, това означава, че ще има хора, които излизат на пазара на труда. В същото време много хора са преориентирали своите бюджети към по-малко потребление, което от своя страна пречи на производството”, коментира Стоянов.

image

Той припомни, че според статистиката ежегодно между 30 000 и 60 000 фирми излизат от активна дейност!

Според Петър Стоянов не бива предприятията да се делят на големи и други, тъй като малките фирми гравитират около големите. „В световен ракурс гръбнакът на икономиката наистина са микро и малките предприятия, защото те осигуряват заетостта на населението, докато е по-нормално големите предприятия, повечето от които са експортно ориентирани, да осигуряват по-големи вътрешно финансови ресурси за страната”, коментира експертът. По думите му малките фирми осигуряват между 40 и 50 % от заетостта.

Според Стоянов при толкова свития пазар на услуги, много хора от този сектор биха предпочели да излязат на борсата.

image

В много случаи цели семейства отиват на пазара на труда – например, ако имат семеен хотел. Когато преценят, че не могат да го поддържат, те просто затварят и цялото семейство остава без работа.

Стоянов бе категоричен, че една от големите причини за срива в малкия бизнес е изтеглянето на пари от бизнеса Още през 2009 г. започна изтегляне на финансови средства от бизнеса, допълни експертът.

И докато някои смятат, че държавата прави твърде малко, други – напротив, смятат, че държавата буквално прекалява.

image

„Ние сме свидетели на изказвания на министъра на труда, който казва: „ние с нашите контролни органи така и така ще направим, ще бъдем безкомпромисни”. Данъчните и те викат: „ще бъдем безкомпромисни”. И малкия и среден бизнес при този ограничен пазар и при цените, в които е принуден да работи във вечни ограничения”, допълни каза от своя страна Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена палата. По думите му в момента за малкия и среден бизнес е самоубийство да излезе 100 % в светлата икономика.

„Това е като в училище – ако ходиш на училище, получаваш оценка”, допълни Чернев. Според малкият и средният бизнес са най-засегнати и от високите местни данъци, най-вече от такса „смет”.

Източник: darikfinance.bg

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985228
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031