Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2010 15:25 - Рекордните цени на злато връщат треската в Аляска
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 4985 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 20.03.2010 16:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Когато  цената на златото надхвърли рекордните 900 долара за тройунция тежкият занаят на златотърсача отново стана рентабилен.

image

И то в такъв размер, че брадатият ветеран Телгенхоф предрече, че още с първото пролетно затопляне край Кроу Крийк ще пристигнат нови златотърсачи. 

image

До кръста в студената вода - Майк Телгенхоф

Който в средата на зимата в Аляска идва край Потока на враната, той ще да е напуснал света на живеещите върху бюро хора. Още повече ако стои до кръста в студената вода - както виждаме да прави Майк Телгенхоф. 
Телгенхоф е златотърсач, а Кроу Крийк по това време на годината е неговото Елдорадо. Сега в реката има по-малко вода, край брега има повече оставащи на сухо скали. Възможно е те да са спрели от течението някое златно зърно - а може би златният къс на столетието. 
Заедно с колегата си Винс Ломбардо, Телгенхоф търси злато от дъното на Кроу Крийк. Мъжете засмукват с помпа вода, пясък и чакъл през маркуч и прекарват всичко през корито за промиване на златен пясък.  Сместа се прекарва през улея и с водата се връща обратно в потока, обаче по-тежкото злато се утаява - и не може да убегне на зорките очи и сграбчващата ръка на златотърсача. Такава поне е теорията за търсене на злато в потока.
Всекидневната практика е по-различна. Телгенхоф вече е спечелил много пари - но също така е инвестирал много в техника за търсене. „Така не се става богат" - обобщава той.

image

Стив Филипс - по 3 месеца всяка година в Аляска, в търсене на злато по бреговете на Берингово море

image

В САЩ са в рецесия, затова блясъкът на златото започва да привлича все повече аматьори. Съюзът на златотърсачите се срещаше на специализиран панаир в Ориндж Каунти, легендарният окръг южно от Лос Анджелис. Организаторите на събитието се радваха: „Никога не сме виждали да се събират толкова хора със съдове за промиване на злато и металотърсачи".
Съюзът на златотърсачите трябваше дори да наеме нови служители, за да може да отговаря на всички имейли и телефонни обаждания.

image

Част от феновете се занимават с търсене на злато като свое хоби. През свободното си време те с удоволствие спят в спални чували в палатки, като не се лишават и от душа. 

image

Други обаче, както и Майк Телгенхоф, обичат зова на дивото и с помпа, маркуч и улей за промиване поемат по стъпките на златотърсачите по Клондайк и Юкон, дошли тук с кон и каруца през XIX век. 

image

В Берингово море има не само злато.  Дали този камчатски краб ще стане на вечеря?

Наскоро Seattle Times публикува статия със заглавие „Златотърсачи бързат към Аляска". Това звучи като събуждане на нова треска за злато, но е пресилено.

image

Все пак дори специалистите, взимащи проби и пречистващи металите, отбелязват ръст на броя на по-млади златотърсачи, тръгнали към Аляска заради по-високите цени на златото.

image

Който извади късмет и прави всичко както си е реда, трябва да огради свой участък в Аляска: с дървени колчета, както приключенците в миналото. Законът за това не се е изменил от XIX век.

image

За Майк Телгенхоф независимостта и чистият въздух край Кроу Крийк са най-важни. Той е търсил златни зърна също и тогава, когато тройунцията е струвала по $100 . „Ще го правим и тогава, когато цената отново падни и пак тръгне нагоре - както винаги", мърмори той.


Източници; money.bg и блогът на Стив Филипс



www.Zlato.dir.bg

Злато (Gold) Инвестиции и злато
Злато: Анализ и пазар на злато
Злато: Цени, Котировки 
Злато: Публикации





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984457
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031