Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2011 19:58 - Газпром губещ от Африканската революция
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 1917 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.03.2011 20:08


Газпром губещ от Африканската революция

image

От революциите в Африка може би най-губещи ще са Газпром и Кремъл.

image

Защо си мисля така

Всички преговори за създаване на газов картел подобен на ОПЕК, които Путин и Газпром водиха от години с местните режими в Северна Африка рухнаха.

В момента, трябва да се сондира отново с новите правителства там.  Да се дават нови подкупи или да се наливат милиони долари за създаване на нестабилност в района. В противен случай контрола и монопола върху газта за Западна Европа, пак се изплъзва на Газпром.

image

За сега, едва ли олигарсите в Русияса помисляли за подобен развой на събитията, като се съди по бездействието им и мисълта им, че нищо не се е променило.  Докато е точно обратното.

Без контрол над Северна Африка много от газопроводите на Русия може и да се окажат излишни и налетите им до сега милиарди в тръбопроводи да ръждясат.

От Африка до Сицилия, от там до Западна Европа, е само една крачка. В новите обстоятелства, един газопровод от Либия и Тунис до Италия, ще струва стотици пъти по-евтино.

От остров Сицилия до нос Бон в Тунис, са само 171 км. От Тунис до най-южния италиански остров Лампедуза само 113 км. До Либия разстоянието е повече, но е също съвсем малко сравнено с Южен поток.

Само за Либия потвърдените запаси от газ са към 1,1 - 1,3 трилиона куб. метра. С новите методи за геологически проучвания може да се увеличат на повече от 2 трилиона куб. метра. Запасите от петрол пък са над 36 милиарда барела.

Като дълбочина Средиземно морето е много по-лесно за пускане на газопровод в сравнение с Черно море и хилядите километри за "Южен поток".

image

Италианската компания ЕНИ (ENI) най-вероятно ще се опита тихо-мълком да развали сделката за скъпата руска тръба и да се закачи за новата много по-евтина африканска, или най-малкото ще иска да предоговаря условията си.

Цената на трасето по суша

Един газопровод много по-лесно би се строил в Северна Африка, където терена е равен, за разлика от България и Балканите където това ще е скъпо начинание, с всички планини, хълмове и частни терени по пътя.

image

Ритането на Кадафи може да значи и ритник по облигациите на Газпром

image

Минат ли вълненията в Африка и почне ли бизнеса там това за мен е най-вероятния вариант.

image

Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на руския енергиен гигант Газпром Алексей Милер, стискат ръце, но .... Руско-кучешката дружба може да остане без газопровод. 

image

За нас в България, много по-печеливша би била връзка с мрежата в западна Европа и Италия, вместо да пускаме още една тръба за Газпром, след като и без това той вече ни е доставчик на газ

Въобще цялата тази история ме навява на мисълта

Вместо да арестува и вкарва в затвора политическия си опонент и бивш световен шампион по шах Гари Каспаров, не бе ли по-добре за Путин и кликата около Газпром да вземат от него няколко урока по шах?
Защото в бизнеса и в политиката, фигурите се нареждат далеч напред, преди още да е станал ясен резултата от играта.

Както се казва при тази игра, “Шах и Мат” .

image

FOREX, SТОCKS, BONDS, FUTURES:
От А до Я в прогнозирането и търговията




Въпросителни при доставките и транзит на газ в България

Природен газ - цени, прогнози
Природен газ - Очаквани цени



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6018799
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930