Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 21:44 - Шест монарси от Персийския залив поискаха оставката на президента на Йемен
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 1847 Коментари: 0 Гласове:
1




Съветът за сътрудничество на държавите от Персийския залив (GCC), в който влизат 6-те най-влиятелни петролни монархии в региона, призоваха президента на Йемен, Али Абдула Салех (Ali Abdullah Saleh), управляващ страната от 32 години насам, да подаде оставка, предава Bloomberg, цитирайки изявление на генералния секретар на организацията Абдел Латиф Ал Заяни (Abdel Latif al Zayyani).

image

image

Заседанието на Съвета за сътрудничество в Залива, обединяващ Кувейт, Катар, Саудитска Арабия, Бахрейн, Оман и ОАЕ се състоя в саудитската столици Ер Рияд, като външните министри от държавите от Персийския залив предложиха временното мирно предаване на властта в ръцете на йеменския вицепрезидент Абдрабух Мансур Хади (Abdrabuh Mansur Hadi).

image

image

Държавите-членки на Съвета призоваха и за създаването на правителство на националното единство под ръководството на йеменската опозиция, което да се заеме с подготовката на текстовете на нова национална конституция и организирането на предсрочни парламентарни и президентски избори.

image

image

Участниците в масовото протестно движение срещу диктатурата на 68-годишния Абдула Салех, обаче отхвърлиха категорично предложението на GCC властта да се предаде в ръцете на заместника на президента – нещо, което бе прието като компромисен вариант от умерената, широка опозиция, предаде France Presse.

image

“Не ни касае никакво решение, договорено между режиам и опозицията, което не съвпада с основното ниш искане: Падането на режима и всичките му ключови фигури”, обяви е дин от лидерите на уличните протести, Адел Ал Рабии (Adel al-Rabyi) от коалицията на протестните групи Youth for Change, която координира демонстрациите срещу диктатурата от края на януари, много от които властите опитаха да разпръснат с огтън на поражение и кърваво насилие.  

image

“Няма да позволим да похитят нашата революция за техните цели. Хората искат президента да иде на съд”, заяви Ал Рабии, заявявайки че говори от името на младежките движения срещу властта в столицата Санаа и останалите големи градове на Йемен. Хилади демонстранти се отправиха и днес към площада пред Университета на Санаа, който от началото на демонстрациите бе прекръстен от протестиращите на Площада на Промяната.

image
Официалният Общ Форум (Common Forum) на опозиционните партии в Йемен, който отправи почти идентично предложение на Салех миналата седмица, приветства решението на срещата на Съвета за сътрудничество в Пресийския залив, заявявайки ,че щепроучи в детайли плана з изход от кризата на GCC.

Коалицията, която обединява няколко опозиционни партии, включително и ислямистки и леви такива, обаче отново посочи, че тя няма никакъв контрол над неспирните улични протести. Те не губят силата си, въпреки че от започването им бяха убити над 125 демонстранти, станали жертва на репресивния апарат и въоръжени привърженици на режима. Броят на жертвите обаче спадна, след като армията застана на страната на протестиращите и започна да охранява мащабните демонстрации, настояващи за смяна на режима.

image

Планът за предаване на властта в Йемен на GCC бе оповестен за пръв път на 7 април. Освен оставката на Салех, той предвижда президентът да напусне страната и заедно с близките си да получи гаранции за неприкосновеността си. Още на8 април Салех отхвърли инициативата на ъсседите си, тъй като източник на властта му “не е Катар или някой друг, а нашият велик народ”. Йеменският президент изрази и острото си възмущение от това, че “чужденци си позволяват толкова безцеремонно да се намесват” във вътрешните работи на страната му.


http://zonabg.info - Николай Атанасов


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6015825
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930