Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 23:09 - Как една политическа патка, предизвика банкова паника в Гърция
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 14424 Коментари: 19 Гласове:
18

Последна промяна: 01.06.2011 01:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За кризите били виновни спекулантите? Дрън-дрън! Как една политическа патка, предизвика банкова паника в Гърция

image

Япония си има Фукушима, Гърция си има Даманаки

Представителката на Гърция в Еврокомисията Мария Даманаки предизвика най-голямата паника в новата банкова история на Гърция. 

Дамата която явно не умее да мисли за последиците като си отвори устата изръси на 25.05.2011 г. следното "Длъжна съм да говоря ясно. Дилемата е или се споразумяваме с нашите кредитори, или се връщаме към драхмата." 

image

В резултат на това, само за 1 ден гърците са изтеглили 1,5 млрд. Евро от банковите си сметки.

image

Мълчанието е злато 

Според банкови източници около 1,5 милиарда Евро са изтеглени в петък и страната вече е пред паника, като банковия рън е вече факт. По-голямата част от вложителите са пенсионери и дребни спестители като изтеглените суми варират от 2000-3000 до 10 000 - 15 000 евро. Мотивацията в повечето случаи е страх, дали ще се обяви страната в несъстоятелност, замразяване на депозитите (често срещана практика, като крайно политическо решение), временно оставане без пари в брой, или загуба на спестяванията. 

image

Президентът на Европейската централна банка Жак-Клод Трише често се е виждал в чудо от изказвания на не много умните политици.

Политиците като, че ли не разбират напълно рисковете, свързани с повсеместна паника, не само за стабилността на банковата система, но и за икономиката и страната. 

image

Дори "злодеят финансист" Джорж Сорос яхнал 50 мегатоновата, термоядрена "Цар бомба" да се бе стоварил в Гърция, нямаше да причини такива разрушения като тази европарламентарна, политическа патица. 

image

Анархистите в Гърция са като кротки дечица с сравнение с неуморните гръцки политици.

image

Още по темата - Проблемите в Гърция 


image   FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ




Гласувай:
18



1. анонимен - Отдавна се говори за разпад на "ЕврЕйският съюз"
31.05.2011 11:25
Конгломерат от мошеници ...няма как да издържи .
цитирай
2. анонимен - Alex
31.05.2011 11:52
Kakvo drugo moje da ochakva chovek ot komunist , ta nali te (komunistite) zatriha rabotnicheskata klasa v Gr ??!
цитирай
3. анонимен - Бекъма
31.05.2011 12:03
ВеУик си borsi! Много добра статия!
цитирай
4. анонимен - като не можеш да говориш, научи се да ...
31.05.2011 13:10
като не можеш да говориш, научи се да мълчиш.
цитирай
5. mikino - :)
31.05.2011 13:10
Поне се уверих, че некадърниците не са само у нас...
цитирай
6. анонимен - Кажи и гъркиня или грък и не ги оби...
31.05.2011 13:19
Кажи и гъркиня или грък и не ги обиждай повече.Това са циганите на Европейския съюз,но иначе са надути,ние Българите сме били цигани според гърците,а не си виждат осрания гъз ,че само лъжат ,крадат и живеят на чужд гръб.Ама хак им е ,дано се разпаднат и като държава.Това тяхното не е икономика ,то е раздута работа до спукване.Не може ние да мизерстваме ,а Гърчорите да лъжат и никой не ги глобява ,а нас ни скъсват за щяло и за нещяло от глоби в тоя шибан ЕС.Ама така е щото сме си гъзодавци.Не сме народ ,а мърша.Не смеем да се надигнем ,и нашите корумпирани политици най-нагло ни лъжат ,ебат и ограбват.
цитирай
7. hamstera - Абе махни ги тия, те са си паднали на раменцето на ЕС...
31.05.2011 14:30
У нас положението е толкова тегаво, че хич не ми се чете за други държави. Нещо съм настроен песимистично...
Отдавна не бях чел блог с икономически анализи, радват ме!
Поздрави!
цитирай
8. анонимен - Говори се за РАЗПАД, но гърците се ...
31.05.2011 14:53
Говори се за РАЗПАД, но гърците се редят за ЕВРО. Ако банковата система е стабилна и с предвидените буфери и гаранции - ще се справи.
цитирай
9. анонимен - ако трябва ще им дадат няколко ми...
31.05.2011 14:56
ако трябва ще им дадат няколко милиарда назаем, да ги дадат на бунаците на опашките.
цитирай
10. valsodar - Въпрос за един милион - Какво се с...
31.05.2011 15:05
Въпрос за един милион - Какво се случва с дъщерните филиали на гръцките банки у нас, ако фалират майките им в Гърция?
Ще фалират или не?
При такъв сериозен ръст на лошите кредити... не вярвам нещо в приказките за банковата ни устойчивост.
цитирай
11. анонимен - Не виждам къде точно е новината тук
31.05.2011 15:16
Присъединяването на Гърция към ЕС и после към еврозоната е точно толкова политическо решение, колкото и нашето присъедиянване към ЕС, и няма нищо общо с икономиката. Преди приемането на еврото в Гурция инфлацията беше 28% (а максимално допустимата, за да се влезе е еврозоната е 3%). По тази причина набързо бяха натъкмени няколко фалшиви стъкмистики и Гърция бе приета. Курса евро/драхма беше 1:340. Само за сравнение - при нас официалната инфлация е към 8% и въпреки това поне засега нямаме проблем с поддържането на официалния кърс към еврото на валутния борд, т.е. няма паника за изкупуване на валута и черен курс (лев/евро 2:1). Сега всички европейски и гръцки чиновници се правят на ущипани моми и на изненадани, за нещо, което всеки го знаеше. И се наличваха чрез банките милиарди евро дотации на Гърция, а колко още ще се налеят, преди на балъците дето плащат, да им писне, не е ясно.
цитирай
12. анонимен - Vsjaka zaba da si znae giola...
31.05.2011 15:55
Vsjaka zaba da si znae giola ne gi misli Maliakite a da poglednem v sobstvenija si dom,da ne pravim sa6tite gre6ki kato tjax(malakite) to gospod ima i si znae nai dobre rabotata.
A ne zabravjaite 4e bog e BG.
цитирай
13. borsi - Нещо което бях писал по тази тема другаде, преди дни..
31.05.2011 16:12
Плановете са от приватизация гърците да получат до 2015 година 50 милиарда Евро.
300 - 50 = 250
От МВФ и ЕС ще получат пакети от още около 100 милиарда.
250 - 100 = 150 (+100)
Дългът става 150 милиарда + още 100 (от МВФ и ЕС), но с много по-дълъг срок и с много по-ниска лихва.
БВП на Гърция за 2009 година е около 330 милиарда долара, или около 234 милиарда Евро - Само за справка БВП на България е 48 милиарда долара същата година, или около 34 милиарда Евро. Гърция има и какво да приватизира. Техните комуникации, енергодружества, ВИК и т. н. всичко още е държавни. Те по пакети от по 25 % само да продават няма да имат проблем с парите ако ги извадят на борсата в Атина и пак 75 % от компаните ще остане в държавни ръце. Но да се върнем на БВП ...

Ако за плащане на дълга отиват по 23 милиарда годишно (около 10 % от БВП на Гърция) то за 11 години ще изплатят главницата по него.

Разбира се ще се трупат и лихви, но лихвите по парите от МВФ ще са ниски, а за лихвите на останалите около 150 милиарда, Гърция ще получава и помощи от ЕС под формата на европроекти, субсидии за зеленчуци, портокали и марули които продава на балами като нас. Разбира се за са се спастрят тези 10 % от БВП ще са нужни някой жертви, но те не са много големи. Намаляване на броя на големичката гръцка администрация и снижаване на военния бюджет на Гърция, които е най-големия в ЕС на глава от населението. Гърция не забравяйте, е най-милитаризираната държава в Европа след Швейцария! Има голям за мащабите си военен флот, авиация, танкове, хеликоптери и армия, като всички знаем тези играчки са скъпи, особено флота.

Точно тук опираме до това което колегата lookff казва:

А то е, че Гърция след Израел има най-голямото и силно лоби в САЩ!
Толкова голямо, че ако то се задейства, САЩ с почти голяма сигурност ще подпомогнат отбраната на страната. Не съм гръцки министър, но ей сега ми дойде нещо на ум.
Ако лобито на гърците в САЩ се задейства, то може да се помоли САЩ за помощ и в чисто финансовата сфера. Например, правителството на САЩ вместо с пари (които няма в момента) помогне Гърция да получи по някакъв начин 10 годишни държавни облигации на САЩ, то това на САЩ няма да струва почти нищо, а Гърция може да заложи облигациите където си поиска срещу лихва малко по-голяма от тази на облигациите (тоест малка), да покрие с тях по-срочните си задължения с по-висока лихва, а в останалия 10 г. период да се издължи на САЩ, но с много по-ниски лихви от сегашните, като издължаването пак ще е във вид на облигации, които Гърция просто ще върне на САЩ или пък ще купи облигации за същата сума. Цялата схема би могла да се позавърти тихомълком, за да не гракнат прекалено много американците, че се налага да издържат още един щат (така ще се стори на някой) и да се мине през някоя или няколко гръцки банки за да се заметат малко следите, на тия облигации. Има как да се измисли, просто обаче не е моя работа, така, че спирам до тук..
И Грую Груев и другият джентълмен са прави. Маляките колкото и да са мързеливички, са търговци по душа, аз ги слагам на един кантар с арменците, за това само шапка може да им се свали и ще се оправят. Има много силен семеен малък и среден бизнес. Корав, държелив и който се предава от поколение на поколение с една и съща дейност. Та там дядовците учат внуците от малки как да управляват семейната хранилка, много от тях са преживели какво ли не, какви ли не превратности за десетилетия бизнес, но още го има. Милионерите и милиардерите им, често са в сянка, но са не по-малко богати от много свой много по-известни колеги. Оръжейния им бизнес (производство) не е лош, а са въпреки снижението на цените в туризма са по-скъпа дестинация от Турция и така яко са хванали британския туристически пазар, че англичаните са като у дома си там и си харчат парите на поразия, сезонът е дълъг и т.н. Голямата грешка за мен бе качването на данъците и акцизите там, но ако уврат, че е по-добре да приватизират и да режат чиновниците вместо да качват данъци, много бързо ще излязат от блатото и то без да режат социални разходи които могат да извикат недоволство. Недоволството в Гърция в момента е само защото правителството им действа малко глупаво и паникьосано и насъсква населението срещу себе си, вместо малко да го покотка.

ПС: Сетих се нещо - Много е вероятно според мен, въпреки, че са консервативна нация да либерализират хазарта в Гърция. Това ще огромен + за тях и ще станат за нула време хазартна дестинация, а за нас ще е минус, защото ще се появи много силна конкуренция, а ние проспахме да се развием докато те умуват дали да го бъде или да не го бъде хазарта в Гърция. От незаконен хазарт там се въртят около 4 милиарда годишно, но узаконят ли го цифрата ще скочи в пъти, защото освен гърци ще влизат и парите на много чужденци. Гърция обаче има малко население и огромен за малките си мащаби туристически поток, дълъг летен сезон и т.н., а всички тези туристи оставят пари на малкото местни туземци. Само броя на туристите е около 15 милиона на година. Ако живнат хазарта част от тия туристи ще оставят още повече пари, а освен тях ще дойдат още.
цитирай
14. silencemurmur - политическа патка?
31.05.2011 17:12
Според мнението ти трябва да се защитават чудесата на банковите гении, стабилността на далаверите им и оттам (дори може би желаното) сплуване на цели държави. Дори да е неспособна тази жена в израза си, говори за тебе като я наричаш обидно ‘политическа патка‘.
цитирай
15. borsi - . . . Глупавото си е глупаво, но вярно ...
31.05.2011 17:22
silencemurmur написа:
...
Вярно. Обидно е за патиците. Патиците са мъдри птици, за разлика от болшинството политици.
цитирай
16. анонимен - dobro utro!
31.05.2011 19:49
valsodar написа:
Въпрос за един милион - Какво се случва с дъщерните филиали на гръцките банки у нас, ако фалират майките им в Гърция?
Ще фалират или не?
При такъв сериозен ръст на лошите кредити... не вярвам нещо в приказките за банковата ни устойчивост.


Ti misli6 li, 4e ne se e preljalo ot tuk na iug. Dokolkoto si spomnjam bankite na kosmatkovtzite parvi vdignaha lihvite!
Vatre sme i nie s 2ta kraka- 100%. Kade sa na6ite nedoibani ohliuvi sozialisti, za6to ne sa se izkazali po vaprosa? Tva ako ne e kosveno dokazatelstvo za korupzija, ili o6te po-prosto- palna nedalnovidnost i bezteglovnost. Tija mai ne iskat i v parlamenta da hodjat.
Posledstvijata za BG spored men predstojat!!! Nivoto ni e vav vsjako otno6enie mega nisko, nasre6ta bankite 4ujdestranni. Smjataite kade 6te sme sle to4no 2godini nie.
S tozi hubav vapros da se pitat kandidatite za izbori i po takiva po mesta!!!!!!
цитирай
17. ambroaz - паника,
31.05.2011 20:15
тичайте да си копаете парите в бурканбанк,аз си нямам и пак съм добре.
цитирай
18. анонимен - Разговарят двама банкери по време на криза и единият казва:
01.06.2011 01:26
"Колко перфектно вървеше всичко, преди да се появи слуха, че всичко се срива и когато се появи.........................се срина!"

Май днес на никой не му харесва да мисли - така е по-лесно!
цитирай
19. borsi - Айде, честито :)
01.06.2011 01:30
Гръцкото правителство е договорило с инспекторите от Европейския съюз, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) намаляване на данък добавена стойност (ДДС). Инспекторите от надзорната "тройка", които са на мисия в Атина, са се споразумели с правителството горната граница на ДДС от 23 % да бъде намалена на 20 %. Споразумението предвижда най-ниският процент ДДС в Гърция, който се начислява за хранителни продукти, да бъде намален от 13 на 10 %.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6003976
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930