Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2011 17:21 - Мавритания - последната робовладелска държава
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 6650 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 06.07.2011 17:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мавритания - последната робовладелска държава

image

Официално, робството е премахнато в Мавритания през 2007 г., но военната хунта, която дойде с помощта на французите на власт през 2008 г., де факто отмени съдебното преследване на робовладелците. 

image


Роби в Мавритания са 20% от населението (600 хил. от 3-милионното население). Роби са предимно негрите, а техни собственици - берберите. Робството там съществува от поне 800 години, като в основата му стои исляма.

image

Пазар на роби 13 век 

На робите заради тяхната “нечиста тъмна кожа” е забрането на докосват Корана, да се молят в джамия и да ходят на училище. “Това е все едно да имаш овце или кози. Ако една жена е роб, нейните деца също са роби,” казва Бубакар Масуд.

 image

Маврите все още държат "Харатинес" (кастата на робите), потомците на отвлечените преди столетия роби от централна Африка. Понякога дори роби се продават в арабските страни от Персийския залив. За бягство робите са пребивани до смърт или заравяни живи в мравуняци. На робите не е разрешено да се женят без съгласие на робовладелеца, а децата са собственост като родителите си, продават се или подаряват според прищявките на берберина.  

Робството официално е премахвано на 3 пъти – В 1881, 1905 г. и 2007 г.

Парламентът на Мавритания прие закон в 2007 г., който предвижда затвор до 10 години за притежаване на роби и използване на робски труд. Нищо обаче не излезе от това: "белите мавританци" - елита на страната на от бербери, съставлява 30% от населението и е спирачка всички тези закони да останат само пожелателни. 

image

Сиди Мохамед Улд Шейх Абдалахи - демократ-либерал-робовладелец

Последният път, когато със закон е премахнато робството на власт е "либерален" президентът - Сиди Мохамед Улд Шейх Абдалахи. Учил във Франция, работил в няколко международни фондове и избран в собствената си страна от аналог на руската партия "Единна Русия" - "Военен съвет за справедливост и демокрация" - която партия се състои най-вече само на държавни служители, правоприлагащи органи и робовладелци. 

Основната точка на партийната програма е да се намалят данъците върху бизнеса и собствениците на роби, както и намаляване на бюджетния дефицит чрез намаляване на заплатите в държавния сектор. 

Либерализъм по мавритански значи бързо отслабване на страната. Тук - таме има бунтове на роби с изискванията за човешки права. Бурна дейност почва да развита и "Ал-Кайда" чиято цел е да убие всички чужденци в страната. 

image

Mестните екстремисти - представителите на Ал-Кайда. Тук са арестувани

Френски източници казват че Шейх Абдулахи и неговият Либералната партия са плод на усилията на американците, които се опитват за последните 10 години, за да засили влиянието си в бившите френски колонии.

В отговор французите бързо организират военен преврат в 2008 г. и слагат на трона генерал Азиз, по-склонен да защити френските интереси. 

image

Генерал Азиз

А в Мавритания има желязо, медна руда и злато. Износа на желязо допринася за близо 50% от приходите на Мавритания. Има и откритите през 2001 година нефтени и газови полета Чинкуети и Тиоф. Само на 80 километра от брега на океана, което прави евтин транспорта на газ и петрол, а проучванията показват 1 милиард барела доказани запаси.  В началото на 2008 г. започна промишлената експлоатация, която е 75 000 барела дневно.

image

Азиз са реши да съживи и "добрите стари традиции" и отново позволи робството. 
В допълнение Азиз съживи "образователните органи да работят с млади хора" тоест, борба срещу екстремизма в страната представен от ислямисти. 

Както бе споменато по-горе, роби в Мавритания е около 20% от населението - около 600 хиляди души. Естествено, те нямат лични, икономически и политически права. Техните родени деца също автоматично стават собственост на робовладелците. 
Негрите са около 40% от населението, и робовладелците основно берберите 30% от населението и има около 30% от смесено население.

image

Робини

Един от източниците за набиране на роби това е когато черни родители продават децата си.  

Цената на един непълнолетен, роб е около 500 долара - е огромно по стандартите на Мавритания.  Това са парите, приблизително от 8-месечната средна заплата в страната.  Цената на 18-20-годишни роби, обучени да тъкат, или с някакъв занаят е вече доста скъпа и може да стигне до 2,500 долара.

Общата капитализация  на робите в Мавритания, по груба моя сметка е около половин и един милиард, а може и повече. Бр-р-р-р!  Мавритански бизнес и икономика. 

image

Общата стойност на тази група роби може да стигне и 100 000 долара

Създателите на идеологията на "Свобода! Равенство! Братство!"- французите са в деликатна ситуация в Мавритания.

image

Роби работят в мините, собственост на френски компании.  Роби обслужват и френски войници (наричани във Франция срамежливо “военни съветници", общо около 700 души), който държат на щиковете си властта на местната хунта. 

image

Френски съветници от Чуждестранния легион в Мавритания

През януари и февруари 2011 г. в столицата Нуакшот, местни младежи излязоха на улиците с искане за премахване на робството в страната.
За потушаване на бунта бяха ползвани и марокански войски.

Робството е толкова дълбоко проникнало в Мавритания, че дори расовите признаци по които се е появило (бели бербери и черни роби) вече почти ги няма. В момента има бели роби, има черни робовладелци има и бивши роби които вече имат свои роби. 

image

Освен в Мавритания много роби има и в Судан, където гражданската война доставяше жени момичета и деца християни за харемите на арабите от севера и работна сила за робовладелците. В Кувейт пък скоро една политичка от местния им парламент, жена при това, предложи пленените руски момичета и жени от войната в Чечня да се продават като секс робини на арабските мъже от емирствата. 
В Нигер робството бе отменено официално в 1995 г. в страната е има между 45 000 - 900 000 хиляди души в робство. Правителството отрича в Нигер да има робство. По нейни данни, основни посредници в търговията с роби са вождовете на туарегските племенни групировки. Голяма част от тях са т. нар. садако - жени, използвани като сексуални робини.  На 20 декември 2010 например, Интерпол освободи в Габон 140 деца роби, някои най-много на шест години. Роботърговците отвличали или купували децата от родителите им в съседни държави, после ги откарвали в столицата на Габон Либървил.  Робство има още в Сомалия и Ангола. През родезийската война например и войната в Намибия дори прочутите партизани от СУАПО активно експлоатираха роби. 



image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ






Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6019854
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930