Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2011 00:21 - Филмите донесли най-високи печалби
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 4540 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.08.2012 22:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Филмите донесли най-високи печалби

image

Ако филмовият бизнес прилича на някой друг, то може би най-близко до него е бизнеса с добив на петрол, при който от 8-10 забити в земята сонди, потича петрол само от една, но ако се е уцелило правилното място, добивите са такива, че останалите загуби добиват размер на джобни разходи. Но ако петролът не потече, то може да се бият сонда след сонда, разходите да текат, а приходите да са все някъде в далечното и изплъзващо се прекрасно бъдеще. Дори големите в бизнеса с филми в Холивуд знаят, че от 8-10 филма, ако 2 излязат успешни, то може би ще покрият загубите от останалите, а има и шанс да донесат добри печалби. И докато всеки е чувал за мегапродукции като Бен Хур, Междузвездни войни, Индиана Джоунс, Карибски пирати, Титаник, Хари Потър, Аватар и т.н., с вложените в тях милиони долари, то малцина са обръщали внимание на нискобюджетни продукции, но донесли космически печалби които превърнати в норма на печалба в % карат дори мегапродукциите да се червят от срам.

В 1999 г. Едуардо Санчез и Даниел Мирик заснемат почти любителски филм - "Проклятието Блеър".  Филмът носи приходи от 250 милиона долара.  

image

"Проклятието Блеър" разказва за студенти, които отиват в Мериленд с идеята да заснемат филм по местната легенда за "проклятието Блеър" и изчезнали хора и деца в гората.   Героите се отправят в гората да снимат и не се завръщат. Година по-късно филмът, когото тримата са заснели случайно, е открит.  
Бюджетът на "Проклятието Блеър" е само 22 000 долара, а самият филм е дипломна работа.   Всеки долар вложен във филма се е върнал умножен повече от 11 450 пъти.
Една идея, която се е зародила в съзнанието на някой докато обядва, прави секс, лежи, пие бива, облекчава се, бива описана на листчета, салфетки, тоалетна хартия, в тетрадка, а после бавно се оформя и избистря, за да добие кристалния вид на сонда за пари, от която избликват приходи.

Например, абсолютният рекордьор Титаник с близо 2 млрд. долара приходи, заснет с бюджет от 200 млн. долара, е догонен от един скромен и нискобюджетен австралийски филм който е заснет само за 300 000 долара и то австралийски, в далечената 1978 година. „Лудия Макс“ – филмът с който Мел Гибсън до тогава сравнително неизвестен актьор пробива в киното.

image

През следващите 30 години филмът е донесъл 2 млрд. приходи от прожекции, касети, DVD, фланелки, авторски права и т.н. и поне до появата на "Проклятието Блеър" бе най-печелившия филм на всички времена.

Между света на мегапродукциите се пръкват филми снимани сякаш в гараж, с камерата на татко, гардероб от дрехите на баба и декори от стария хамбар. Въпреки това обаче те носят високи печалби на всеки вложен долар.

image

Подобен пример е “Числото Пи” от 1998 година

Бюджета на филма е 60 000 долара, като голяма част от него е набрана със 100 доларови вноски от приятели и роднини на режисьора. Филмът е сниман в Ню Йорк без никакви разрешителни, вследствие на което се е налагало винаги част от камерния му екип да стои в отцепление и да предупреждава за идване на полицията. За цялата снимачна група, храна готви майката на режисьора. Artisan Entertainment купуват филма след завършването му за 1 милиона долара.

Рекордьор обаче и в пряка конкуренция с “Проклятието Блеър” е филмът „Паранормална активност“ от 2007 година, чиито бюджет е по думите на създателите му е само 11 000 долара.

image

Филмът само първия укенд донася приходи в размер на 62 млн. долара. Сметнете сами за 1 вложен долар колко процента са печалбите, а приходите от него до сега са вече над 200 милиона долара!
След като потроши всички рекорди, естествено имаше и втора част "Паранормална активност 2” която обаче струваше вече 3 милиона долара и въпреки, че се представи също блестящо донася първия уикент “само” 41,5 милиона.  
След успеха на филма Paramount решава всяка година да отделя 1 милион долара за създаването и развитието на микробюджетни филми като финансиране ще получават от 10 до 20 филмови проекта в размер не повече от $ 100 000.
И колкото и да е неприятна темата за някой, едни от филмите с висок процент печалба на вложен долар са и порнофилмите. В САЩ тези филми имат оборот от над 10-12 милиарда долара. В световен мащаб се предполага, че годишния оборот възлиза на над 20 милиарда долара.

image

За финал, ми се иска да добавя нещо – Някой от тези филми най-вероятно нямаше да излезе от хола на създателите си, или от студията откупила права за разпространението му, ако не бе улучено и времето на неговото създаване, според мен поне. Нещо изключително важно, защото хората се интересуват от различни неща в различни периоди от времето в което живеят, в икономическите закономерности които ги заобикалят. Просто нещата които ги вълнуват са различни. Излезли в някой други години, филмите в зависимост от сюжета си могат да бъдат както касови, така и пълен, но и незабележим провал.


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984021
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031