Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2011 15:39 - Покачването на долара ще изведе България до по-висок външнотърговски дефицит
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2183 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 17.04.2012 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Покачването на долара ще изведе България до по-висок външнотърговски дефицит

Защото, вноса в голяма част е предимно от страни като Китай и Русия, а износа е към Западна Европа.  Започващата криза ще свие износа ни към Европа, а вносът дори да намалее, ще остане на санитарния си минимум – Горивата – основното перо във вноса, една не малка част от храните, черна и бяла техника, оборудване, се внасят в долари.

image

И докато купуването на техника може да се ограничи, то покупката на газ, петрол, някой храни не може. Нищо чудно и веднага след изборите да ни залее лавинообразно повишаване на цените на горивата, газта с още, на тока, парното и т.н. което отново ще повлече стагфлацията нагоре, като този път монополите и държавата ще се оправдават с долара тъй като поради невежество техните позиции никога не са хеджирани.
В 2008 година Лукойл Бургас например е със загуба от близо половин милиард лева, точно поради силната волатилност на петрол и валути, а както знаем ръководството на подобни компании рядко има достатъчно мозък за да се предпази ефективно от подобни събития.  (Защита от кризата)

image

До сега външнотърговския дефицит се покриваше в предните години донякъде от чуждите инвестиции, но сега тях ги няма, имаме дори бягство на капитали, а има голям риск поради кризата която ще се развие в Европа да намалеят и парите които изпращат насам към роднините си нашите емигранти.
Перо, което реално до сега ни е крепяло да не фалираме като държава и е покривало до някъде отрицателния ни търговски баланс.
По-прецизен анализ би разграничил и пожеланието за по-голям износ от износа на стоки с повече добавена стойност. Именно добавената стойност, увеличава БВП. От голямо значение е дали изнасяме стока 1 срещу 500 евро или стока 2 пак за 500 евро, но с висока добавена стойност. Тоест, ако чистата печалба на стока 1 е 400 евро е съвсем различно, от стока 2 чиято чиста печалба е само 100 евро. Проблемът е, че ние изнасяме не стоки, а често суровини като държава от третия свят.
Така например стоят нещата и с храните – България е голям износител на зърно, спрямо мащабите си, но печалбите от зърнения бизнес от една страна отиват в малко ръце, а от друга те са много по-ниски отколкото ако изнасяхме готови храни приготвени от зърно. Това удря силно и заетостта в страната. Например 1000 човека с комбайни могат да ожънат цялата страна, докато ако се произвеждаше продукция от това зърно и така се  изнасяше, това щеше да доведе до много повече работни места, създаване на компании свързани с този бизнес, освен и в пъти по-високата добавена стойност, която би генерирала повече валутни постъпления към страната.

image

Лоша новина е и отрязването на еврофондовете които не усвоихме последните години поради некадърност на държавната ни администрация.  Ако тези пари бяха влезели в страна, при голямата и бедност дори сами по себе си биха били задържащ фактор срещу кризата, но те не са, а малкия процент от тях които са усвоени са усвоени от малко на брой лица и най-вероятно изнесени отново зад граница.
(Защо магистралната икономическа политика на Бойко Борисов носи и е обречена на неуспех)
В същото време има повишен риск и пред банковия сектор в страната. Растящите лоши кредити няма да са единствения проблем, но ако кризата в Западна Европа се задълбочи, то ще бизнеса, доходите и работните места, от което техния дял ще се увеличи още повече.

Парите бягат от България
България 2011
България в 2012 - 2013


image 

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6015850
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930