Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2011 03:55 - Според "зелените" - шистовият газ бил вреден, а петролът не, стига петролът да е руски
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 12124 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 06.06.2013 00:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Според  "зелените" - шистовият газ бил вреден, а петролът не, стига петролът да е руски

Групата във Фейсбук, която е против шистовия газ, не е против него, а против това, че някой ще навлиза в територия на Газпром. Определено, тия дами и господа в нея, пет пари не дават за България. Защо смятам така? Прочетете скромното ми проучване по въпроса и техния отговор по възлов за екологията въпрос.

image

Да се съсипе за десетилетия или завинаги природата по черноморието ....... 

Групата е създадена от кандидат на „Зелена партия / Българските зелени” на Александър Каракачанов, хора близки и назначени за "зелени" от БСП, на който дълги години са съюзници. Тия така наречени "зелени", които уж мислели за българската природа, се оказа с две ръце подкрепят съсипващия българското черноморие, природата и туризма проект - Петролопровод Бургас-Александруполис. Тия противници на добива на шистов газ, нямат нищо против съсипването на природата на България, но ако се прави от техните руски приятели!  

image

Няма проблем, ако петролът е руски и докаран заради Бургас-Александруполис .... 

За това и нито един от тях не протестира против започналите сондажи от руска компания преди седмици. С всички тези политически дирижирани протести, целта е само една:

Да се опази монопола на Газпром, енергийната мафия и Румен Овчаров на всяка цена!  

Моя милост - Който някой от тия политически палячовци, без да пита бе вкарал в групата им (при изричното ми мнение, че преди да проуча няма да взема становище) бе удостоен с бан, в мига в който започнах да задавам въпроси дали членовете на групата са "за" или против Петролопровод Бургас-Александруполис, след като милеят толкова за природата.  

image

Според еко-газовиците петролът и проекта Бургас-Александруполис не са опасни ... 

Толкова много агитация ми се хвърли, за да ме убедят, че добива на шистов газ е ужасно вреден за татковината, че реших да им задам резонен въпрос - Какво смятат и за другия проект, свързан с петрол (Бургас-Александруполис), както и за сондажите по южното черноморие извършвани от фирми близки до Румен Овчаров.

image

Били "загрижени" за хляба в Източна България .... Да бе, да!... 

"Изненада" - в кавички... Щом е руско, значи е добро, дори до ушите да се омажем в петрол и да съсипем цяла Източна България.

От хората в групата, изрично против петролопровода се обявиха едва единици - около 10-12 човека (явно като мен напъхани в групата, или по погрешка, или да попълват бройката).

image

.... Но не им пука за прехраната на почти 2 милиона човека, приходите от  туризъм в размер на няколко милиарда (!!!) евро годишно и стотиците хиляди работни места  ... 

За разливите на петрол по черноморието и за Петролопровод Бургас-Александруполис, се обявиха една доста голяма част, а болшинството просто отказа да отговори на въпроса, "за" или "против" е за "Бургас-Александруполис".  

Така, тезите им (на противниците на добива) издишат, дори още преди да ми е пратена химическата и геоложка експертиза която чакам, по причина, че тия хора които са против добива на газ в България, пет пари не дават за страната, а мислят само за интересите на руските компании Газпром, Лукойл и интересите на Румен Овчаров.

image

В началото на 2010 чух за едни 9 000 000 евро наливани от Газпром в някой журналисти и частни лица, за да се спре всякакво проучване за добив на газ в България и все повече си мисля, че това едва ли е невярна информация, предвид последните събития.  


PS: 15:29 часа - Все още нямам крайно мнение за добива на шистов газ. Чакам да ми кажат какъв ще е екологичния ефект и тогава ще реша "за" или "против" съм.  
Крайно обаче ме вбеси отношението на някой така наречени "зелени" и "еколози" към тръбата с танкерите с петрол!  Както се оказва и самите "зелени" са няколко вида, за което поднасям извиненията си към част от тях.  Ето и становището на някой от тях по повод петролопровода "Бургас-Александруполис":  

Становище: ПОЗИЦИЯ НА ПП ЗЕЛЕНИТЕ ОТНОСНО ПРОЕКТА ЗА ПЕТРОЛОПРОВОД БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС http://burgas.zelenite.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5 

Бургас – Александруполис – проблем или решение? http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=8619%3A------&catid=30%3A2010-07-09-10-20-16&Itemid=227&lang=en



Газпром губещ от Африканската революция

Природен газ - цени, прогнози  
Природен газ - Очаквани цени
Въпросителни при доставките и транзит на газ в България
Опасност" от шистовия газ или опасност за монопола на "Газпром?
 
image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
11



1. andrei - Напълно подкрепям позицията Ви.
15.10.2011 06:42
Само родоотстъпници и руски клакьори са против шистовият газ.Руската газ се използва,като политически камшик срещу България.
цитирай
2. stamatovia - Това са пълни глупости - първо ед...
15.10.2011 11:05
Това са пълни глупости - първо едното няма общо с другото, второ и двете идеи са изключително вредни и всеки който ги подкрепя по някакъв начин, е предател и мекере. В единия случай руско мекере а в другия американско. Аз обичам Америка но никога не бих продал родината си на добивна корпорация. Чудя се как е възможно изобщо да не се разбира че България ще загуби много и в двата случая и който атакува едното а по някакъв начин защитава другото според мен е просто тъп . Аз съм виждал как изглеждат нещата на живо в САЩ, така че когато някой дрънка глупости по въпроса, е добре да има идея какво защитава. Добива на шистов газ е забранен в Ню-Йорк и още няколко щата но още и 62 общини или окръзи (не знам кое отговаря повече като превод) Моя наистина любим град Ню-Йорк е най бизнес ориентираното място в света, до степен които смешниците които се смятат за финансисти в България на пример, не са в състояние дори да възприемат. Напоследък в списанията и вестниците в града излизат унищожителни разследвания за икономическите параметри на тъй-нар. facking, и за вредите върху околната среда. Вредите съм виждал лично в Охайо, Мериленд и Пенсилвания(тъй-нар. Марселъс) Не знам как някой който има IQ над 60 може да не си дава сметка че Газпром няма как да е заблудил ню-йоркските вестници и списания и да плаща или не знам какво за тази информация която непрекъснато излиза в града а и вече почти във всички щати.
цитирай
3. diddlina - Невярно и тенденциозно!!!!Благодаря на предизборно "загрижените" за екологията ! Надявайте се чуждите "инвеститори" да се погрижат да оцеле
15.10.2011 11:55
Непроверено и тенденциозно смесване на партии, позиции и граждански движения в едно, с цел да се лобира за Бургас-Александруполис ли е това?!
Не подходжа на човек, който държи на обективността в публикациите си да скърпи такъв гаден предизборен пасквил

http://burgas.zelenite.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5

http://burgas.zelenite.bg/

По-меко изказано, но дори оплютите изразяват неодобрение,

http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=8619%3A------&catid=30%3A2010-07-09-10-20-16&Itemid=227&lang=en

Заради такива "обективни" материали, ние сме страната с най-големи площи от Натура 2000 в Европа, без Зелени представители и у нас и в Европарламента, а Зелените партии не могат да се доберат до ефир, по време на местните предизборни кампании!

Благодаря на предизборно "загрижените" за екологията ! Надявайте се чуждите "инвеститори" да се погрижат да оцелелем!
цитирай
4. borsi - ПОЗИЦИЯ НА ПП ЗЕЛЕНИТЕ ОТНОСНО ПРОЕКТА ЗА ПЕТРОЛОПРОВОД БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС
15.10.2011 15:07
ПОЗИЦИЯ НА ПП ЗЕЛЕНИТЕ
ОТНОСНО ПРОЕКТА ЗА ПЕТРОЛОПРОВОД БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС http://burgas.zelenite.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5

Във връзка с изявленията на премиера Б.Борисов, направени на 6 декември в Бургас по повод на проекта за петролопровод Бургас – Александруполис ПП ЗЕЛЕНИТЕ
1. Договорът за „Бургас-Александруполис” не защитава българския суверенитет и българските национални интереси. Той предоставя суверенна българска територия за преминаване на контролирано от чужда държава съоръжение за жълти стотинки.

2. Петролопроводът не решава проблеми на българската енергетика и индустрия. Нито грам от транзитирания петрол няма да бъде използван или преработван в България. (Вече ни обвиниха, че Валентин Златев ни плаща, няма нужда да даваме повод за нови слухове. А и нали сме против нефта като климатичен пероблем).

3. Петролопроводът застрашава със загуба на приходи и работни места българския туристически бизнес.Финансовата полза от проекта е несъизмеримо малка спрямо приходите от черноморския туризъм. Очакваният приход от транзитни такси в размер на 35 млн.дол. при пълен дебит не може да се сравни с 2 млрд. приходи от туризъм годишно.

4. Финансовата полза от петролопровода е нищожна в сравнение с рисковете, който ще поемат жителите и бизнеса по трасето, както и не може да компенсира загубите при екологична катастрофа.

5. Проектът ще създаде проблеми за околната среда и биологичното разнообразие не само на Черно море и крайбрежието, но и във вътрешността на страната.

6. България и Европа няма да извлекат никакви стратегически ползи от проекта Бургас-Александруполис. Геополитическите ползи ще бъдат изцяло за Русия, която се стреми към широкообхватен контрол върху мрежите за доставка на енергоизточници за Европа. Нейната цел е да диверсифицира своите трасета и вместо да зависи от проливите на Турция и да преминава през приятелска територия, чиято сигурност при това е гарантирана от членство в ЕС.
Диверсификация за България и съответно ЕС няма да има, доколкото доставчикът на енергоносители си остава все същият – Русия.

Изхождайки от горната позиция, ПП ЗЕЛЕНИТЕ споделя оценката на българския премиер за неизгодността на проекта «Бургас-Александруполис».

Същевременно ПП ЗЕЛЕНИТЕ не приема твърдението на премиера, че напускането на тристранното споразумение за петролопровода е невъзможно поради отсъствие на клауза за излизане от него. Липсата на такъв регламент не означава, че България не може да го напусне. При това ние не смятаме, че е възможно подобряване на споразумението за проекта , тъй като той е изцяло неизгоден и с високи рискове за България и това няма да се промени дори и да бъдат дадени по-високи екологични гаранции за съоръжението. Незначителният и несигурен ежегоден приход от 35 милиона щ.дол. транзитни такси ще потъне в огромните пробойни на нереформираната, неефективна и уязвима за корумпционни схеми българска администрация, така че животът на българския данъкоплатец няма да се подобри по никакъв начин в резултат на тази сделка.

ПП ЗЕЛЕНИТЕ желае да напомни, че в три поредни референдума в общините Бургас, Созопол и Поморие над 70000 български граждани показаха категорично неодобрение на проекта за петролопровод. ПП ЗЕЛЕНИТЕ призовава правителството да се вслуша в здравия разум на своите граждани и да се откаже окончателно от проекта «Бургас-Александруполис».
цитирай
5. borsi - Ако съм засегнал някой от еко-организациите които наистина мислят за страната, моля за извинение...
15.10.2011 15:21
... За тези обаче които уж са загрижени, а прокарват нечии корпоративни интереси, оправдание няма.
цитирай
6. borsi - Бургас – Александруполис – проблем или решение?
15.10.2011 15:24
http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=8619%3A------&catid=30%3A2010-07-09-10-20-16&Itemid=227&lang=en

Признавам, че когато се заговори за нефтопровода Бургас - Александруполис, си помислих, че това е възможност и шанс за нас да бъдем част от глобалния свят, че ще ни донесе финансови изгоди, работни места. Ще се вложат средства за инфраструктурата, за опазване на околната среда. Много хора ще намерят ново поприще, нови идеи за бъдещето си. Освен това, България ще бъде фактор с определена тежест в днешния обхванат от енергийна криза свят. Още повече, че сме бедна на енергийни ресурси страна.
Но постепенно убедеността в изграждането на съоръжението се смени със съмнение и разочарование относно добрите перспективи. Смятам, че така е и с много хора, живущи около бъдещото трасе и морето. Сега, след като излязоха наяве по-рано пазените в тайна договорености, фактите са фрапиращи. Още при строителството на трасето до границата ще бъдат загубени земи от горския и земеделския фонд. А при експлоатацията ще се простим и с нашето лазурно Черно море.
Но да караме по ред. Преди всичко не е проведен реален обществен дебат по този въпрос. Имаше опити за това преди време, но, забележете, преди да се знаят окончателните договорености, които бяха тайна. Сега, макар че все още не всичко е известно, картината е зловеща и едва ли ще има дебат.
През февруари 2008г., в Бургас, се проведе референдум ЗА или ПРОТИВ нефтопровода. Денят беше един от най-студените през годината. Въпреки това, около 50000 души отидоха до урните, от тях 98% казаха НЕ на нефтопровода. На референдум в Поморие около 70% - също бяха против. По отношение генералните изводи, които се правят от анонимни проучвания, можем да кажем, че не са представителни за истинското отношение на хората от Бургаска област по отношение на нефтопровода. Хората разбраха каква голяма опасност ги грози.
Но какво представлява, все пак, този тръбопровод? Предлага се да се построи нефтопровод от Бургас до границата с Гърция, оттам до Александруполис на Егейско море. Целта е да се избегне минаването на танкери през Босфора. Нефт ще идва от Русия/ може би и от Иран,което не е сигурно / с танкери с тонаж 100000-150000 тона. Ще влизат в залива в Бургас/!!/за разтоварване. Съгласно проекта, за по-икономично /!!!/ няма да се строи специално нефтопристанище, а ще се използва това на Лукойл. Разтоварването ще става с т.н. монобуй. Това е закотвена шамандура, около 70-80 тона, чрез шлангове, дълги 200-300м. От монобуя ще се прехвърля нефт до хранилището на брега. Всеки ден се предвижда да разтоварват по 2-3 танкера, като дебитът на прехвърляне е 10000 тона/час. Оттук започват проблемите. Нашият залив не може да приема такива танкери, поради неголямата дълбочина. Необходимо е удълбаване на широк периметър за маневриране.Това ще наруши не само био-разнообразието, но и структурата на залива. Макар и широк, малката дълбочина ни пази от големи вълни. Това е затворен залив, който трудно и дълго се чисти от природата. Около монобуя винаги има разлив на нефт около 1-2 тона.Така ще е при всеки кораб. В света за почистване на един барел разлят нефт се харчат 10000 долара във вода и 100000 долара на суша. Да не се забравя и за евентуални разливи по трасето.
А какво предлагат да печели България? Около 1000 души да работят при строежа и около 200 при поддръжката. И 35 млн. долара годишно като транзитна такса. А нефтопроводът няма да е българска собственост. Това е, което ни очаква.
Този въпрос има развитие в много направления. Танкерите няма да се обслужват от български екипажи. Те ще се строят в гръцки корабостроителници. Гърция предвижда да строи нефтозавод в Александруполис. Тогава какво ще стане с нашия завод в Бургас? България сега залага почти само на туризма, който ще замре след построяване на тръбата.
Също така се предвижда капиталовложенията да се върнат след 20 години, при условие да работи толкова години. Да се чудиш как български представители са приели такива условия?
Три страни ще участват в строежа- Русия, Гърция и България. В Гърция, новият премиер – Георгиос Папандреу, се обяви против нефтопровода, заявявайки открито, че тя е в интерес само на Русия. С това изявление няколко дни преди изборите в Гърция, той показа,че е голям политик и държавник и ПАСОК спечели изборите. А кой ще защитава интересите на България?
Против нефтопровода има силни и ясно изразени позиции. Решенията за тръбата са факт още преди изборите и натиска за изпълнението им е голям. Действията на отговорните фактори показват желание за пълна проверка на всички предишни решения.
Нека разбирането, че защитават интересите на България и народа им помага.
А ние да не забравяме, че има проекти НАБУКО, ЮЖЕН ПОТОК, нефтопровод Бургас-
Вльора/ Албания /...
цитирай
7. wasteland - Без сериозни и по възможност нез...
15.10.2011 20:32
Без сериозни и по възможност независими оценки за шистовия газ - всеки заемащ едната или другата страна е или мияч на руски олигархистични задници или просто глупак...
цитирай
8. zax - поста ти защитава позицията на б...
15.10.2011 21:25
поста ти защитава позицията на бизнеса ... да пусна ли линк от и-нет за това на което ще бъде подложено местното население с видео дкипове от отклоненията за местното население??? Балканите са малкия оазисис .... българин ли си???

....вече и алкайда е под нашето крило. замисли се над бъдещето!
цитирай
9. borsi - ...... Абсолютно !
15.10.2011 22:07
wasteland написа:
......


Абсолютно !
цитирай
10. svetlo - Много правилно отбелязваш и коментираш
16.10.2011 00:23
"според някои "зелени"". Щеше да бъде добре обаче, ако в статията ясно се упоменаваше кои са от тази, и кои от онази страна на барикадата. Сега ни постави в неловко положение - ясни са ни кои са псевдозелените, които движат мръсните пари, ама да пишем срещу тях след такава статия е тъпо..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6014499
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930