Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2012 15:02 - Показателно, с какви темпове се монополизират всички сектори на икономиката у нас
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 5833 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 01.04.2012 21:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Показателно, с какви темпове се монополизират всички сектори на икономиката у нас

От началото на 90 те години в ЕС, цените на телекомуникациите са паднали над 27 пъти, заради либерализацията на този пазар

Преди дни ми бе нужна информация за Сан Диего. В града има около 130 000 компании, при население от 1 233 400 човека. Това прави по, 1 фирма средно, на 10 човека. А Сан Диего дори не е най-доброто място за правене на бизнес и за живеене в света. Днес, 300 000 фирми в България (1 фирма на 23 човека) трябва да си направят връзка с НАП на касовите си апарати. От тях, 120 000 още не са го сторили, което означава, че в страната в момента има около 180 000 фирми, които, ако са не в добро, поне са в достатъчно добро състояние за да отделят едни 400 лв. за да се свържат с НАП. Останалите, 120 000 са толкова зле финансово и толкова притиснати, че не могат още да си позволят, в голямата си част, да платят по едни 400 лв., за тази нова приумица на политиците!  

На 7 000 000 население, при 180 000 фирми, това прави по 1 фирма на 38,8 човека. При над 1 200 000 фирми в началото на 90 те г. (1 фирма на 6,6 човека – при тогавашното населените в страната), ефекта сега е катастрофален и освен колосалната безработица от реални, около 40% (реалната безработица в страната), пазарът все по-силно се монополизира, което и една от основните причини цените в България да хвърчат нагоре, освен останалите фактори, които тикат стагфлацията. Някой ще каже, че процент от фирмите не ползват касов апарат, а оборотите им минават през банки, но колко и кои са тия фирми? Основно - големите монополисти, ДДС пералните и някой наистина големи компании, но дори тези компании с милионни размери и обороти, често имат дори не един, а множество касови апарати. За това, не бива да ни учудва, че не само ток и парно са монополизирани, а и че храни и други стоки, често са по-скъпи, че марков парфюм струва тук повече, отколкото струва в Лондон и че цените на захар, на кафе, на какао, на олио, на яйца, имат у нас само една посока, нагоре, въпреки движенията си на световните пазари и стокови борси. За това, не бива да ни учудва, че в страни като Германия, множество стоки са вече по-евтини от тук, имайки предвид, че над 70 % от икономиката на тази страна се изгражда от компании с не повече от 10 човека персонал. Подобно е положението и в Швейцария, Сингапур, Хон Конг, Швеция дори в Китай, в страни, където държавата има грижата не на играч на футболното поле и да се прави на Бербатов, а само на рефер, следящ за правилата между играчите.

“Изглежда все повече хора разбират, че десетте най-опасни думи в английския език са  „Здравейте, аз съм от правителството и съм тук, за да помогна.“ - Роналд Рейгън

image

Държавата иска (!) да намали броя ВИК дружества от сегашните 68, на само 6 !!! Какво е това, освен създаване  монопол,  за "нашите хора"??? 

Основния проблем, това не е липсата на “регулацията” – дума от която вече ми се гади, на бизнеса на гражданите, над фирмите, над предприемчивия дух на българите. Не! Основния проблем с който трябва да се справим е точно "регулацията", тези над 3000 лицензионни и разрешителни режима. Идеята на левите, комунистически мислещи либерасти в медиите, че всичко в бизнеса и обществото ни трябва да е под загриженото и топло крило на държавата, идеята, че българинът не е узрял – сякаш е дюля или круша, сам да се справя с проблемите си и сам да вади хляба си, е налагана само с една цел, дирижирана да промива съзнанието на обществото ни, че винаги трябва да има по един добър чичко и леличка над нас - от правителството, който ще се “погрижи” за всичките ни проблеми, ако го молим настоятелно.  

"Когато монополите си купят държава дори мафията заприличва на Мечо Пух! При мафията виреят и дребни собственици. При монополите - никой друг"

Контрол е нужен, но само за монополите и картелите. За всяка компания която има над 25% дял на национално, но, на регионално ниво дори на квартално ниво в големите градове. За всяка компания която има монопол в производството на даден лекарствен продукт, на даден вид храни, над даден вис стока, за цените на тока, на парното, на горивата, които вместо да се решават на тайни заседания на някакви измислени комисии като, Държавната комисия за енерго и водно регулиране – гълтащи по 9 милиона лева на година, да са отворени за граждански, бизнес и профсъюзни организации. Иначе икономика няма да имаме! Както нямаме и сега! Нужни са не измислени на думи регулации за банковия ни пазар, а е нужна неговата либеразлизация. Нужно е другата паразитна комисия в държавата – Антимонополната, най-после да си влезе в ролята за която харчи милиони левове на година. Да глобява, да налага санкции всеки ден, при явните примери за картелиране на пазара, да глобява за всяка едностранна промяна на лихвите в договори подписани при други условия, а държавата в това време да създаде условия за навлизане или създаване на още банки, популярни каси, кредитни институции. На държавата не е и работата да управлява банки и компании, да създава или унищожава пазари (с унищожението тя се справя блестящо). Не! Ролята на държавата е за всички да има еднакви правила и да удря безжалостно не само всеки който ги нарушава, но и всеки който придобие над 25 % пазарен дял. Всички монополи – както е в нормалните страни, щом желаят да са такива и докато са такива отиват под контрол.

Ролята на държавата е не да ни “закриля”, а да създаде наистина, не на думи свободен пазар, но не и монополи.

Това, което тя тук, не само не прави, а и прокарва път само за големите монополисти, изземвайки функции които не са нейна работа и мачкайки бизнеса на всички, които не са от "техните хора". Не е работа на държавата да снася и да внася яйца, колкото и един министър да се напъва като квачка над полог, за да извади яйце от там, от където обикновено вади друго! Работата и е да създаде условия за либерален пазар на яйца, така, че всеки които поиска да внесе или произведе. Още повече, ние сме страна членка на ЕС, и не би следвало министрите да спират и пускат през границата ни партиди от стоки от останалите страни членки на огромния европейски пазар, сякаш са кранче с топла вода! Поне в последния случай имаме явно нарушение, само, че нали не вярвате, че Антимонополната комисия би издърпала ушите на някого. За съжаление!

Когато монополите си купят държава
Компании почнали от гаражи и апартаменти - Защо безработицата в България рекордно расте
България в 2012 - 2013
Банките в България – Скок с бънджи, без ластик
Поредните лъжи на Булгаргаз
Писна ни да ни крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон 


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. demokrat63 - Няма да е за дълго при тези темпове на ...
10.03.2012 22:07
Няма да е за дълго при тези темпове на развитие на черната икономика/монополи, картели, приватизация, концесии/ народа няма да издържи повече от 4 години ще се вдигне и ще ги помете всичките
цитирай
2. kass - borsi
11.03.2012 20:03
най-лошото е, че това което става сега ще има последици за дълги години, трудно ще се възстанови икономиката след това правителство...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984139
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031