Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 13:33 - Нови валути насърчават потреблението
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2949 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 28.08.2012 13:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нови валути насърчават потреблението

Нови пари започват да се използват в Испания, съобщава The Wall Street Journal в репортаж от Севиля    От известно време насам хората търгуват помежду си не в евро, а в "пума", както се казва новата валута. Тя е създадена, за да разреши проблема с безработицата, особено сред младите хора. "Хората може да нямат евро в джоба си, но това не означава, че нямат способности", коментира 35-годишният тапицер Роберто Хигера, който е един от бащите на пумата.    В момента новата валута се използва от около 230 човека. Те започват с отварянето на кредит, който е лимитиран да достигне максимум 100 пуми. В населените места те могат да се разплащат с пуми, а също и да пазаруват в пуми при търговците, които са склонни да приемат тази валута.  В момента в Испания циркулират поне 25 такива локални парични системи. Някои от тях съществуват само електронно. Разбира се, няма шанс някоя от тях да измести еврото като основна парична единица, използвана в страната. Самата им поява обаче е сигнал за това, че в социалния и икономическия живот на хората се задвижват процеси, които са любопитни за изследване. Така наречените "социални валути" се появяват тогава, когато има рецесия и висока безработица, които правят така, че парите в обръщение в икономиката намаляват и така става по-трудно за хората да задоволяват основните си жизнени потребности.  В репортажа на Wall Street Journal се разказва за млада жена на 33 години, инженер по образование, която губи работата си, а малко по-късно и правото на социални помощи, тъй като дълго време не успява да намери друга работа. Решава да започне да прави бижута и да ги продава срещу пуми. Със същите пари тя си купува хранителни продукти от магазинче в мрежата, което приема плащания в тази валута.  

image

В друго испанско градче, Тагаманент, цикулиращата местна
валута се нарича "еко". Там лично кметът на града се е заел със задачата да насърчава употребата й, като заплаща в нея на работниците, които почистват улиците или поддържат пътищата. 

image

Друга подобна
валута е "турутас". Тя също успява да спечели бизнеса на своя страна. Вестникът разказва за хотелиер, който предлага нощувки по 13 евро, но от скоро дава възможност на клиентите си да платят € 10 от стойността на нощувката в евро, а остатъка от € 3 да платят в турутас. 

image

Axarco - Парична единица на някой селища в източната част на провинция Малага, Испания. Съществува от 1988 г. 

Някои от тези
валути могат да се конвертират в евро, но някои са привързани към други масови продукти, като например към цената на чашка кафе. Някои валути наказват притежателите си, ако ги складират в портфейлите си, без да ги харчат в продължение на няколко месеца. Това веднага отписва 2% от стойността на купона, тъй като складирането на новите пари е в противоречие с основната им функция, а именно - да насърчават потреблението.   Бристол също пусна своя валута   image

Бристолски паунд 
  Властите в британския град Бристол въвеждат от септември собствена валута – бристолски паунд, надявайки се по този начин да минимизират последиците от икономическата криза в Европа.
Новата
валута ще бъде признавана от представителите на местния малък бизнес, които подписаха съответното споразумение. Бизнесмените също така ще могат да използват валутата за плащането на данъци. Освен това администрацията на градския съвет предложи на своите 17 хиляди служители да получават част от заплатите си в бристолски паунди.  Според авторите на проекта, използването на локални валути трябва да стимулира развитието на местния бизнес и да му помогне в борбата с конкурентите в лицето на международните корпорации. "Около 80% от парите изтичат от местния бюджет, ако се плащат на транснационалните корпорации. Но тези 80% ще останат, ако бъдат похарчени в местните магазини", обясни идеята един от създателите на новата валута Кириън Мунди. 
 
Жителите на града ще могат да получат местната валута, обменяйки британските си паунди в местна банка. Курсът ще бъде едно към едно. На новите банкноти са изобразени забележителностите и прочутите граждани на Бристол. Те ще бъдат защитени от фалшификации. Очаква се след три години оборотът в бристолски  паунди да достигне няколко десетки милиона.

Източник: 
dnes.dir.bg 
 
image
FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985521
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031