Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2012 17:55 - Кой се плаши от евтин газ
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 9838 Коментари: 12 Гласове:
12

Последна промяна: 07.09.2012 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кой се плаши от евтин газ

„Това, че една руска компания (Газпром) е казала, че шистовият газ е вреден – какво да кажем, когато е така“ - Това са думи казани не от кой да е, а от един от главните организатори на анти-шистовите протести у нас, показващи ясно кой стои зад протестите.

И наистина – притиснати засега не фатално от добив на газ Газпром, има интерес от запазване на монополното си положение. От 2008 г. САЩ вече не се нуждае от руския газ. Всички тези проекти, идеи, газопроводи които трябваше да свържат Северна Америя с Русия са вече безсмислени, отрязвайки компанията на Путин от най-големия пазар в света. Руски правителствени служители още в 2009 г. заявиха, че нарастването на производството на шистов газ, което позволи на САЩ да надмине Русия като най-голем производител на газ  в света, е "проблем" за държавната Газпром, тъй като, тя губи своя пазарен дял. Газпром  претърпя и голяма загуба в европейските си продажби, защото скъпата руска газ не е в състояние да се конкурират с доставките от втечнен природен газ, които макар и малки засега подкопават финансово корпорацията. Руската продукция бе засегната и от спада на търсенето в Европа  по време на икономическата криза, тъй като не малко клиенти преминаха към по-евтин втечнен газ. Газпром  обаче все още е почти пълен монополист в Европа  и ще хвърли още десетки и стотици милиони евро за да блокира добива на газ. Само в България, само за медиите бяха отделени от компанията в 2010 г. € 9 милиона, за платени статии и анализи. А разходите на Газпром  в Европа, където журналисти и еколози не се пазарят чак така евтино като тук?

Китай е другият препъни-камък за корпорацията на Путин – Газпром иска да добива шистов газ

image

Газпром - облигации 

От 2004 г. досега Газпром обсъжда договор с CNPC (China National Petroleum Corp.) и доставки на руски газ по тръбопровод към Китай, но и досега китайците са твърди и не правят никакви отстъпки на руснаците относно цените, които са и главния виновник за разногласията. Китай спря подписването на тази колосална газова сделка и вместо това смята да започва собствено производство на шистов газ, което лишава Путин и от азиатския пазар. Само в 2012 г. доставките на руснаците за Китай са със спад от 14%. Газпром усетил, че светът се променя, сам насочва усилията си към добив на шистов газ. В срещата между Газпром  и представители на китайската компания се постигна принципно споразумение относно посоката в обмен на технически специалисти за развитие на шистовия газ. На 17 юли, 2012, специалистите на Газпром  ще посетиха производствените съоръжения в областта, в близост на Channin Yibin (провинция Съчуан).

image

Акциите на Газпром 

Остава им Европа. В момента Газпром  държи около 27% от европейския пазар, като идеята им е да разширят доставките си до 30% следващите 10 г. и няма да пожалят нито пари, нито политически натиск за да се опитат да постигнат целите си. В някой страни като Франция процесът е стопиран, но там освен Газпром  има и още един съюзник, не по-малко мощен който иска спирането на евтината газ. За него ще спомена няколко реда надолу.

България

С про-руските правителства управляващи България неизменно след 1989 г. и съставени изцяло от бивши комунисти и агенти на ДС (служба в тясно сътрудничество с бившото руско КГБ), е лесно. Сегашния про-руски кабинет на Борисов състоящ се от бивши партийни членове, наследници на бившата комунистическа номенклатура и агенти на ДС, лесно прокара руските интереси – Южен поток, като просто размаха Шеврон като плашило и остави “еколозите” назначени от самия него да довършат останала част от сделката с Газпром. Шистов газ в България обаче ще се добива. Това е сигурно като луната на небето. Въпросът бе само кой да го вади. Дали други, или самите Газпром. Аз съм убеден, че в момента в който Газпром  вече има технологията за добива и се заеме с него, всички анти-шистови протести ще стихнат, освен тези които са инспирирани и от другите замесени в спиране на процеса, за които ще спомена надолу.

Енергийният сектор не обича газта

image

1. Ядрената енергия не обича газта - Горе споменах Франция, не случайно. Страна в която точно това лоби има огромен ресурс и власт. Друга част от различните лобита които стоят пред евтиния добив на газ (Природен газ - Tвърде евтин за добиване), или пред диверсификация на доставките и снижение на цените е силното ядрено лоби в света. Евтина газ означава газови централи които произвеждат евтин ток в пряка конкуренция с  ядрените централи.

2. Тецовете противници на газта - Друг силен лобист противник на нови доставки са тецовете. Принудени да вложат големи средства в сярочистващи инсталации, те не могат да са противник на газови централи, много по-чисти и малки по размер, които имат и друго огромно предимство. Това, че могат да спират, тръгват почти веднага когато това се наложи, да контролират много точно произведената от тях енергия, за разлика от тецовете.

3. Зелените “еколози” – лобитата на така наречената зелена енергия (ВЕИ) – Както всички знаем цените на енергията получена от фотоволаици или от вятъра е прекалено скъпа и не само това. Поради натиск от страна на добре платени лобита, на производителите се гарантира колосална за нивата в енергетиката печалба в този вид енергия, непозната досега в историята на производството на ток. Неслучайно мафията в Сицилия, Южна Италия, България и престъпни кръгове в Испания ползват точно този вид централи от една страна да перат пари, от друга да си докарват колосални печалби и чрез пре-продажба на евтина конвенционална енергия като “зелена”. Докато газта е скъпа опасност за тези производства няма, но изникването на газови централи би ударило както производството на този вид енергия, така и всички компании които го обслужват. Самите “еколози” признават това.

 “Със сигурност нямаме нужда от евтин газ, защото това ще изхвърли от пазара не само на въглищата, но и възобновяемите енергийни източници" - директорът по възобновяемата енергия в Гийнпийс, Свен Теске.

Добивът на въглища или петрол е много по-замърсяващ, отколкото шистовия газ, но странно защо в откритите си изявления нито западните “еколози” нито българските (Според някой "зелени" - шистовият газ е вреден, а петролът не, стига петролът да е руски) споменават този факт. Бе изключително странно мълчанието им по въпроса с аварията от април 2010 година на платформата Deepwater Horizon на British Petroleum (BP), успяла да скапе природата, еко-системата, хранителната (и за хората включително) и туристическата верига в Мексиканския залив. Тогава обаче както от Гийнпийс така и от страна на еколозите в останалия свят последва почти гробно мълчание или символични протести от кумова срама. Не само това. Авариите при добив на шистов газ, са не повече отколкото в кой да е друг конвенционален добив, дори са по-малко. От 8000 сондажа аварии е имало в 8, при 17 за петролната индустрия при същата бройка от последните години.

4. Въглищата  – Всички производители и търговци на такива, както казва сам директорът на “еколозите” от Гийнпийс са не по-малко застрашени от “зелената” енергетика. Добивът на въглища  изисква огромен персонал от хора, големи парични ресурси, транспорт. Евтина газ би изхвърлила въглищата  не само от енергийния сектор, но и от много други.

image

5. Бизнеса с транспорт преработка или депониране на отпадъци - Топло и енергийната промишленост е един от най-крупните генератори на твърди отпадъци не само в България, а и по света. Това са огромни количества отпадъци които имат нужда от преместване или преработка и не малко хора от десетилетие вадят хляба и печалбите си в този бизнес, затова и неслучайно “еколозите” от Гийнпийс са силно загрижени за ставащата газова революция.

6. Петролни компании – Компаниите занимаващи се с преработка на петрол също ще са ударени. Газта с ниски цени лесно би могла да замени скъпите петролни горива и при автомобилите, или би осигурила евтина електроенергия за електромобилите. Това би било силен удар върху цялата индустрия.

Вероятно ще се сетя и за още противници, но се спирам до тук. За мен въпросът не е “за” или “против” шистовия газ, защото реално на никой не му пука за природата от всички замесени и зад всяко действие на една или друга група стои мотив, чисто финансов. Разбира се има наивници които се присъединяват към един или друг лагер (за или против шистовия газ) от идейни интереси, но в 99% от случаите те са водени за носа от тези които реално организират кампаниите – големите корпорации.

image
 
FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 



Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Т.N.T.
07.09.2012 00:54
БРАВО,БЛАГОДАРЯ ТИ.КРЕМЪЛСКИТЕ ПАТРИОТИ,САМ ЗНАЕШ,НЯМА ДА ТИ БЛАГОДАРЯТ...ТЕ ТАКА МИЛЕЯТ ЗА РОДНИТЕ...КРЕМЪЛСКИ ИНТЕРЕСИ,ЧЕ

НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ НИЩО РАЗЛИЧНО ОТ ТЯХ ДА ВИДЯТ.

БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ.ШАНС ВЪВ ВСИЧКО ТИ ЖЕЛАЯ.
цитирай
2. анонимен - На чужд гръб, сто тояги са малко. - Тан Тан
07.09.2012 07:07
С двете ръце съм за шистовия газ, но само ако тя се търси в Софийското поле. Нека последствията, ако ги има да ги носят Шопите, а не Българите. Няма да Ви е кеф, нали авторе. Веднага ще се изнесете от Софийското поле с цялото си семейство. Така е: на чужд гръб, сто тояги са малко. Що не вземете да се пренесете да живеете в район, където ще се добива шистов газ. Да, ама не. Балалайката ви знае много, ама на чуждо, не на свое. Писнало ми еот такива многознайковци и близачи на силната власт. Мръсен Българофоб. Много се навъдихте напоследък.
цитирай
3. анонимен - T.N.T.
07.09.2012 07:32
НЕПРАВИЛНО СЪМ СИ ВТЪЛПИЛ,ЧЕ ПАТРИОТИТЕ НИ,

ЧИИТО ПАТРИОТИЗЪМ Е ВИА КРЕМЪЛ КОГАТО ПРОЧЕТАТ НЕЩО

КОНКРЕТНО--НЕВЗЕМАТ ОТНОШЕНИЕ...

НА МЕН МИ СЕ ХВАЩАТ ЗА ГОЛЯМАТА БУКВА,НО НЕ И

КОНКРЕТНО ПО ВЪПРОСА.

ВЪВ ВАШИЯ СЛУЧАЙ...СИ СМУЧАТ ПРЪСТИТЕ...
цитирай
4. анонимен - Баба ти се плаши от евтин газ.
07.09.2012 09:51
Баба ти се плаши от евтин газ.
цитирай
5. анонимен - IQ146
07.09.2012 10:37
Всъщност това, за което съществува политиката като занятие и политиците като практикуващи го, е да работят за народните дела. Политики колкото щеш.. И по това се различават държавите-практикуват различни схващания как се живее по-добре, кое е по-добро. Дотук-добре, интересното става, когато в политиката влязат откровени КРАДЦИ, или по-лошо, когато ВСИЧКИ в ПОЛИТИКАТА са ОТКРОВЕНИ КРАДЦИ. Когато политиката стане основно и единствено средство за ЗАБОГАТЯВАНЕ на практикуващите я. Не знам как се нарича такава обществена система, но ние в България сме свидетели точно на това. Вече не е критерий и обект на спор каква да е политиката и как да се постига това и онова. В основен проблем се превръща опазването на общественото богатство от КРАДЦИ. Че без пари всякаква ПОЛИТИКА е НЕВЪЗМОЖНА! Просто НЯМА ПАРИ! А ВСЯКА година бюджетът събира 40-50 млрд.лв. Това са бая пари! Затова сега избираме политиците ЗА ДА НЕ КРАДАТ! Не е важно колко са компетентни, компетентността е твърде разтегливо понятие, важно е да не КРАДАТ! Ако Борисов НЕ КРАДЕ, ще го изберем пак, ако КРАДЕ, ще се оглеждаме и ще търсим друг, може би Кунева, може би Станишев, може би ГОЦЭ, може би Капон, може би Яне, може би Костов, може би СДС, може би Каракачанов, може би Слави Бинев, може би Доган, може би Каролев, може би Волен, може би тия от ТВ Скат, не им знам имената, може би Лидер на Ковачки, може би Марешки, може би Сульо, може би Пульо и т.н., и т.н... А може би някой ден и батко ви с голямото IQ или някой такъв като мен, знае ли някой? Според мен от всички изброени и реалистични възможности, бате ви Бойко Борисов НАЙ-НЕ КРАДЕ! И ИЗГРАЖДА ИНФРАСТРУКТУРАТА НА БЪЛГАРИЯ! Така аз мисля, затова ще гласувам за него! А на тия, дето плещят за диктатура, да попрочетат малко за Чили след Алиенде-най-корумпираното в чилийската история правителство, съставено от социалисти...А тези, за които интелектуалния капацитет на Борисов представлява лична обида, да си зададат въпроса няма ли да бъде обидно и приемливо ли е да те ЛЪЖАТ и КРАДАТ (псевдо)интелектуални титани и салонни лустросани типове...
цитирай
6. анонимен - IQ146
07.09.2012 10:38
От няколкото изречения на Борисов става ясно, че най-накрая е разбрал картинката на газовата робия на България, в която бяхме вкарани от ПРЕДАТЕЛЯ Р. Овч. Разбрал е и ролята, която ще играе в бъдещото развитие добива на шистов газ. Сигурно сега малко го е срам за глупостите, които изговори и накара да направи Народното Събрание на тема шистов газ... Но по-добре късно, отколкото никога. Важното е, че на Борисов му увира кратуната и накрая осъзнава кое е в интерес на България. И че се опитва да отстоява този, националния български интерес! За разлика от всички предишни управлявали КРАДЦИ и ПРЕДАТЕЛИ, начело с ГОЦЭ, Р.Овч. и Доган...
цитирай
7. анонимен - IQ146
07.09.2012 10:41
По въпроса за шистовия газ думата имат учените и ОВОС! Всичко друго е тинтири-минтири, провокирано и платено от ГАЗПРОМ, рубладжиите, ПРЕДАТЕЛИТЕ или каквито там други имена имат...
цитирай
8. анонимен - IQ146
07.09.2012 10:42
Дали пък ЕС няма да свърши черната работа на българските политици? Политици-ПРЕДАТЕЛИ на собствения си народ! Защото как иначе, освен с ПРЕДАТЕЛСТВО, можем да окачествим постъпката на Р.Овч., който 4 ГОДИНИ ПРЕДСРОЧНО, в угода на руските интереси, ПРЕДОГОВОРИ условията и цените на газа за България се увеличиха ПОВЕЧЕ ОТ 3 ПЪТИ-от 170$/1000куб. на 600$/1000куб.!!!???
цитирай
9. анонимен - IQ146
07.09.2012 10:47
До титуляра-това с одобрението на показването на коментарите да вземеш да го промениш-това е практика на КОМУНОИДНИТЕ БЛОГЪРИ МАНИПУЛАТОРИ. Фактът, че повдигаш тема табу за КОМУНОИДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ПОКАЗВА, ЧЕ НЕ СИ ТАКЪВ!Коригирай се!
цитирай
10. ok3223 - Абе
07.09.2012 11:46
бизнеса си е бизнес.
Парите независимо от цвета...не миришат.
Особено, ако са повечко...
Значи втечнения газ е "ПО- ЕВТИН" от газът добиван по-нормален път.
Ето една лъжа. Не е ли обратното...
Значи петролът, въглищата, нормалния добив на газ, всичко това е лошо, вредно и скъпо, да живее добивът на шистов газ, най- най-евтиния, рентабилен и безопасен, който бил решил проблемите на САЩ, а би ги решил на всички на вечно, стига да повярват на ...твоите лъжи.
Личи, че си лаик в тази област, или несръчен апологет на отреченият от много страни (не самият) шистов газ,
А ВРЕДНИЯТ И ОПАСЕН ЗА ХОРАТА И ОКОЛНАТА СРЕДА НАЧИН НА ДОБИВАНЕТО МУ, прилаган от "ШЕВРОН" и неговите сателитни компании.
Хората, народът, еколозите, мислещите хора по света
НЕ СА ПРОТИВ
ШИСТОВИЯ ГАЗ,
а А СА ПРОТИВ ВРЕДНИЯ И ОПАСЕН ЗА ХОРАТА, и ОКОЛНОТА ПРИРОДА НАЧИН ЗА
неговия добив. ЯСНИ ЛИ СМЕ?
Фракинга, хидравличните удари, с отравянето на земните и водоносните пластове и скални породи с милиони литри силно отровни течности и химикали, които са опасни за всичко живо наоколо, от мравката до човека.
А отровите ще останат там на вечно и ще направят околната природа и водоносни пластове и скали завинаги негодни за употреба.
Като бизнес експерт ти е пределно ясно,
но не го казваш на другите,
всеки разбира защо.
че,
ЦЕНАТА НА ГАЗЪТ, КОЙТО СЕ ПРОДАВА
У НАС И ПО СВЕТА
СЕ ОПРЕДЕЛЯ НЕ ОТ ГАЗПРОМ, ИЛИ ОТ КОЙТО И ДА Е ДРУГ производител на газ
ПО СВЕТА,
А ОТ ЦЕНАТА НА СУРОВИЯ ПЕТРОЛ
НА БОРСАТА В УОЛ-СТРИЙТ,С КОЯТО ПО ФОРМУЛА, СЕ ОПРЕДЕЛЯ
ЦЕНАТА НА ГАЗТА
на ГАЗПРОМ,
и за всички газодобиващи компании по света.
Увеличава се цената на петрола на борсата
в УОЛ-СТРИЙТ, УВЕЛИЧАВА СЕ ЦЕНАТА НА ГАЗТА ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ, И ОБРАТНОТО,
КОЕТО Е ВАЛИДНО И ЗА ГАЗПРОМ.
Изключенията са за сметка на производителя.
Стига да поиска да произвежда и продава на загуба...което е
недопустимо за
едно нормално промишлено и търговско предприятие.
НАЛИИ!!!
цитирай
11. borsi - Министър Лиляна Павлова – внучка на партизанин от ”Чавдар”
07.09.2012 14:42
анонимен написа:
До титуляра-това с одобрението на показването на коментарите да вземеш да го промениш-това е практика на КОМУНОИДНИТЕ ...


Няма да го променя, защото много спамите. А за комуноидите питай бившия партиен, член Боко и министрите му, които сега на 9 септември имат празник :))))))))

Министър Лиляна Павлова – внучка на партизанин от ”Чавдар” http://www.glasove.com/ministur-lilyana-pavlova--vnuchka-na-partizanin-ot-chavdar-16234
цитирай
12. borsi - Според някой "зелени" - шистовият газ бил вреден, а петролът не, стига петролът да е руски
07.09.2012 14:51
http://borsi.blog.bg/novini/2011/10/15/spored-quot-zelenite-quot-shistoviia-gaz-bil-vreden-a-petrol.835336
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985152
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031