Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2013 22:34 - Ще си купят ли братя Кох медийна империя?
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2815 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 23.04.2013 23:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ще си купят ли братя Кох медийна империя?

Има вероятност Koch Industries основана в 1940 г. и втората по големина частна компания в САЩ, собственост на братя Кох да купи 5 печатни издания на Tribune Company ставайки собственик на част от едва избегналата фалит медийна компания. Tribune притежава освен 10 вестника и 23 телевизии, кабелна мрежа WGN Америка и дял във Food Network. В допълнение, Tribune притежава и редица инвестиции в онлайн медиите.

Почти всяко американско домакинство има някакъв продукт Кох от ликра в дрехите си бензинови продукти или хартиени кърпички. Братята имат оценка на частното си богатство около $ 25 - 30 млрд. Кох рядко говорят пред медиите и водят делата си повече при закрити врати.  За тях работят пряко над 50 000 американци, индиректно поне още 200 000 човека и техните семейства живеят и се издържат благодарение на компанията. 

image

В края на 2012 г. Tribune бе на ръба на фалит и нае JPMorgan, Oaktree Capital Management, Angelo, Gordon & Co и Evercore Partners да я спасяват и с цел да търсят купувачи на печатните издания на компанията. Оценката на петте печатни издания е $623 млн. Оборота на частната Koch Industries е $115 млрд. и Кох бълха ги ухапала за тези пари, но не мисля, че ще се размине без бой и опит от страна братя Кох да свалят цената, както и политически натиск да не се дадат изданията на тях. Братята Кох са яростни либертарианци и привърженици на идеите на Адам Смит, Джеймс Бюкенън, Джон Лок, Фридрих Хайек, Милтън Фридмън, Айн Ранд и други дясно мислещи индивиди на които симпатизира и моя милост, но точно по тази причина всеки демократ, марксист, “зелен” и либераст в Америка изпада в ужас от това изданията да попаднат в мръсните капиталистически ръце на любителите на свободното предприемачество, свободния дух, частната инициатива, по-малкото чиновническа власт.  Адвокати на левицата вече се опитват да осуетят сделката, въпреки, че такава въобще може и да няма, а за братя Кох лобират организации като "По-малко правителство". "Грийнпийс" са яростни противници на братята по причина, че последните почти открито се подиграват с “глобалното затопляне” зад което стот организацията и милионери, милиардери като Ал Гор които печелят от “затоплянето”.  Дали ще има сделка не е ясно, но когато в началото на декември 2012 г. писах  "Акции на компании от вестникарския бизнес", ни най-малко нямах представа, че ще се развихря борба на медийния фронт, към който милиардерите с дясно мислене по принцип нямат интерес. Явно обаче ситуацията се променя.

image

Акциите
на The Tribune Company се качват откак са листнати на борсата, но си мисля, че братя Коен по-скоро биха имали апетит за цялата корпорация вместо само за изданията, нищо, че са се интересували от отделната цена на вестници, а от Tribune нямат намерение да се разделят с друго освен с печатните издания. Цялата компания струва $7 млрд. напълно във възможностите на братята, но те едва ли биха бързали, а още по-малко биха бързали да я продадат точно на тях, въпреки, че знае ли човек. Както казва Волтер “Стане ли дума за пари, всички сме от една религия!”

image

Ако Кох поемат вестниците или цялата медия, ще има драстични промени. Омразата си към левицата братята са приели от баща си инженер, изобретател на по-евтин начин за превръщането на суров петрол в бензин. Този процес довежда до по-големи добиви и помага на по-малки, независими петролни компании се конкурират, за което моментално е съден от големите монополи в бизнеса чиито интереси нарушава с вкарване на конкуренция в бранша. Между 1929 и 1932 г. като инженер и предприемач е строил в СССР 15 завода, после почти до края на 30 те години обучава съветски инженери, но описва страната на Сталин като страна на глад, мизерията, ужас и смърт. Според него демократите и дори републиканците отдавна са превзети отвътре от комунистите, а синовете му, макар да нямат такива крайни мнения презират левицата като проводник на комунизма. Преди малко повече от година братята бяха обвинени от медиите, че правя бизнес с Иран и че помагат да се строят заводи и там, което не е далече от истината. В 2004 г. компанията на братята помогна в изграждането на химически комплекс, който прави бои, лакове, пластмаси и т.н.

Акциите за които бях писал в Акции на компании от вестникарския бизнес, отбелязаха движения в следния ред: Media, Inc (MEG) от $ 4.50 са на $ 8.38, Gannett Ко, Inc (GCI) от $ 18.08 на $ 22, а в момента са на $ 21, The New York Times Company (NYT) от $ 8.28 на $ 10.13 но в момента са на $ 9, The McClatchy Company (MNI) засега зле, като от $ 3.17 са паднали на $ 2.40.  

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ, ОПЦИИ, ОБЛИГАЦИИ



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984598
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031