Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2013 14:56 - Защо затъна Детройт?!
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 9160 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 29.07.2013 15:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Защо затъна Детройт?!

Политическият елит на Детройт отдавна се крепи на едрия бизнес и администрацията.  Въпреки, че работната ръка в държавния сектор намаля през последните години, почти всеки 15-и местен жител все още е на държавна служба. (В България съотношението е 2/1 частни и държавни служители. В така наречения обществен сектор в страната ни работят 770 000 души). Индивидуалните пенсии на държавните служители в града са скромни, като се равняват средно на около $ 18 000 долара годишно, но те се изплащат на огромен брой бивши и сегашни служители.

image

Пейзаж към даунтаун на Детройт. Някои от небостъргачите са затворени. Снимка: Си Би Ес


Заплатите и допълнителните бонуси за сегашните държавни служители поглъщат 36% от общинските приходи на Детройт. (Горе-долу толкова отиват и във Варна). Още 39% отиват за наследени задължения като пенсиите и социалните помощи. Това оставя малко пари за инвестиране в западащата инфраструктура. Градът пръска много пари за своите училища, но..... в замяна получаваната полза е малка защото явно парите се използват зле. През 2009 г. учениците от държавните гимназии в града дадоха едни от най-лошите резултати в историята на националния изпит по математика. Над една трета от учениците не завършват.

image

Изоставена църква в Детройт. Снимка: Си Би Ес

Данъчната тежест в града е най-голямата в щата Мичиган. Детройт има най-високият данък върху жилищата в цялата страна, най-високият данък върху собствеността за търговски цели и вторият най-висок данък върху индустриалната собственост. Градският данък върху доходите - 2,4% за местните жители, 1,2% за временно пребиваващите и 2% за бизнеса - е най-високият в Мичиган. Бремето на данък общ доход върху жителите на града е значително по-голямо, отколкото за хората от околните райони, а това допринася за изселването на по-заможните и успешни хора от Детройт. Освен това Детройт е единственият град в Мичиган, където клиентите на компаниите за комунални услуги плащат косвен данък. (Такъв отдавна се плаща в България). Освен вредящи на бизнеса данъци в Детройт има и вредящи на бизнеса регулации.

image

Централната жп гара в центъра на Детройт е затворена

Тази година Детройт започна кампания срещу компаниите, които не изпълняват обширните лицензионни изисквания, като се закани да затвори около 1500 “незаконни” фирми като магазини за гуми или за домакински уреди втора употреба, които функционират извън порочния кръг на големите вериги. (подобни хайки и погроми над бизнеса редовно се организират и в България, под патронажа и овациите на медиите, начело с доблестната ни администрация). На този сектор се пада почти една десета от бизнеса в града и той обслужва близо 70% от местните жители. Политиката на властите е да смачкват тези фирми. Решенията, взети от местната власт, са виновни за фалита на Детройт.

Майкъл Танър, старши изследовател в Cato Institute. Източник, без коментарите:
e-vestnik.bg  

Варна затъва скоростно
Колко пари трябва да заработиш в България ако искаш да си купиш стока за 100 лева
Ще се емитират ли нови дългове, или ще се режат парите и привилегиите на "Калинките"?
Пропадането на Детройт
Защо се качват цени на ток, вода, горива и защо дъжавата тегли заеми

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ, ОПЦИИ, ОБЛИГАЦИИ



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984823
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031