Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2013 15:26 - За домати, яйца, кокошки, репички и прасета, контрол може - за ток не!
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 1605 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 05.08.2013 15:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За домати, яйца, кокошки, репички и прасета, контрол  може - за ток не! 

В продължение на години гледахме всеки ден под лупа, цените на какво ли не  

Хиляди чиновници, журналисти, министри от леви и така наречени “десни правителства”  (Миро Найденов – например) се бориха със спекулата. В тази шексипирова драма ролята на удувената Дездемона винаги бе връчвана на публиката.  Ползвам думата "спекула" тъй като е обичана  от журналисти  и  министри, но да даваме по същество. Обясняваха за нереално завишени цени на боб, корнишони, риба цаца, яйца, чадъри на плажа, череши, домати, агнешко, пилешко, салами, марули, репички, пици, билети до морето, банички, боза и хляб.  Смятаха проценти печалба на търговци,  прекупвачи, производители, всички пищяха истерично за регулация на пазара (така се борили с кризата),  за повече контрол.  

Имам един въпрос уважаеми професионалисти!  

Иска ми се поне една журналистическа кифла, след като всеки ден си приказва, пие кафе или нанка с величията (да ви имам вкусовете) по темата, да ми каже как така, при производствена цена от  3,792922835 стотинки на kW•h (поиграх си да смятам и ровя в документи) в ТЕЦ – Варна (ТЕЦ който произвежда сравнително скъп ток, купува въглища на свободния, не-регулиран от българските власти пазар), същия тоя kW•h идва до моя телевизор и компютър,  на цена от 18.22 стотинки през деня (идваше на 20 стотинки само до преди няколко месеца) и на цена от 12.88 стотинки през нощта!   

image

Защо не мога да получа ток със скромните само 100 % надценка, на цена от 7,4-7,5 стотинки?   

Кой,  защо,  през колко ръце продава ток при 500% печалба? Сливи ли имахте в устите си всички тези години, че точно този въпрос, никога не е обсъждан от вас в интервюта, предавания и шоу програми в стил "говорим си със зрителите"?  За домати смятате 100% надценка по веригата за много, но за ток и 500% са малко според вас?! В кого отива разликата от 100% (хайде, от мен да мине, нека работят със 100% печалба) до 500%?...  И как, при 500% печалба, която се разпределя по веригата, пак са на загуба некадърните ви обожаеми?  Тоест, знам как или поне предполагам, но понеже повечето хора не знаят – обяснете вие или задайте поне един  въпрос по същество, че някой от всички тия компетентни ваши събеседници да обясни?! 

Вместо да се разискват реални въпроси, ни заливат с PR акции на монополисти и държавни агенции 

Едните и другите платени с пари от раздутите сметки на граждани и фирми. Утре например - "Публично обсъждане на общите условия в договорите Енерго Про", но забележете! Днес е 5 август,  те го правят от днес за утре, в 15 часа, когато повечето хора са на работа! Това ако не е покана за цирк с назначени клоуни, здраве му кажи! Нито време нито шанс са дали на повечето граждани! За да падне цената с 4% бяха нужни месеци на ДЕКВР и Енерго Про, но договорите - по 20 страници, с които ще скалпират граждани и компании на живо се обсъждат с 1 ден предизвестие, в зала 4 "Пресцентър" на Фестивален и конгресен център. С кого ще се обсъждат? С медиите ли!?

Кротък, миролюбив, сговорчив човек съм, всички ме обичат заради зодията, благия характер и топлите кафяви очи, отворен съм винаги за диалог, но в мига в който погледна сметката си за ток, в главата ми за миг минава проблясък с крещящи Чингиз Ханови орди, в космати облекла, препускащи на коне, с леко ръждясали брони, сечащи с криви саби – наред!
 
image

Консултации в областта на международните инвестиции, акции, валути (Forex), фючърси, облигации, опции, имоти, оптимизация на компании (oптимизация на бизнес) и хеджиране




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6014613
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930