Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2013 15:56 - Готви се още един пълен монопол
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 7001 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 13.10.2013 16:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Готви се още един пълен монопол

“Днес ще вземат бизнеса на съседа, а утре и твоя! За твое “добро”, разбира се!” 

image

Въпреки всички приказки за либерализация на бизнеса и решаване на проблемите с мизерията и
безработицата и новите управляващи подготвят нов монопол. За мнозина от вас това е без значение, тъй като не пушите и мразите цигарите, но имайте предвид, че ако един пушач може да живее без цигари, то без вода и непушачите живеят само 3 дни, защото освен подготвяния монопол върху цигарите, се продължава и с опитите започнати от ГЕРБ за пълната монополизация и на питейната вода и прехвърлянето и в само няколко ръце.  За водата обаче ще пиша отделно и то като му дойде времето и когато вече сте пред свършен факт. Както правилно се казва в един коментар “Днес ще вземат бизнеса на съседа, а утре и твоя! За твое “добро”, разбира се!”  За сведение  на повечето ни журналисти, които повтарят в повечето медии как “търговията щяла да бъде лицензирана” и сега нито един обект не може да продава цигари без лиценз!  Моята прогноза е, че новия монопол както се случи със забраната за пушене в нощните клубове ще доведе до още по-голяма безработица,  понижаване на заплатите и отново ще засегне не само пряко елиминираните от пазара, а и широк кръг фирми и хора. Контрабандата и пазарът на черно ще се увеличат, а като резултат това ще доведе до значителни по-малки продажби и за самия монополист. Но както съм казвал не веднъж, в Българияпътя към проглеждането мината само през многократно преживяното страдание, нещо като кучетата на Павлов, но по-бавно. Преди години по заведенията е имало красиви момичета, разнасящи подноси с цигари. В България, на мястото на красавиците ни се предлагат дебелите бутове на Пеевски, а ако още не сте забелязали, страната ни от години се парцелира на едро и придобива стъпка по стъпка, от няколко семейства – Р. Караджов

image

Статията надолу е от “
Капитал”,  предадена с малки съкращения

Към търговците на цигари ще има изисквания като към директори на банки. Понеже правилата не са ясни, ще бъде наистина интересно какъв конкурс може да има за продажба на стоки с фиксирани цени - например дали продавачката на едната будка е по-красива или подрежда списанията по най-естетичния начин?

В централата на Европейската комисия има павилион, в който се продават цигари, вестници и билети за метрото. Тютюневи изделия в Брюксел могат да се купят от всеки супермаркет, бензиностанция и ресторант. Люксембургските бензиностанции зареждат огромни количества, тъй като там цигарите са по-евтини и много туристи пазаруват стекове. В Холандия и Германия цигари могат да се купят от къде ли не. Ограничения в местата за продажба има само в две европейски държави – Швеция, където цигарите и алкохолът са запазена територия само за държавния монопол, и в Унгария, която наскоро въведе скъпи лицензи за киоските за цигари. В България обаче се готви нещо повече - пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркетите, магазините, ресторантите и бензиностанциите. Ако проектът бъде приет, тютюневи изделия ще могат да се купят от ограничен брой специализирани обекти, посочени след конкурс. Търговците пък ще трябва да отговарят на множество изисквания за чисто кредитно, съдебно и данъчно минало. Мотивите за готвената промяна бяха артикулирани от председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС). "Европейска практика е тютюневите изделия да се продават на точно определени места, каза Цонев. А идеята на законодателството е да се бори с контрабандата на цигари." Промяната, която всъщност преоформя облика на цял един сектор в търговията, е записана в преходните и заключителните разпоредби на проект за корекции в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се правят изменения и в Закона за акцизите и данъчните складове. И всъщност е дотолкова очевидно лобистка, че учудващо как не е брандирана с надпис Lafka - марката на павилионите за цигари и вестници на "Булгартабак".

Кой е правилният обект?

Проектът поразително услужливо се вписва в разрастването на национална мрежа от улични киоски на "Булгартабак", за което "Капитал" писа няколко пъти. С една дума - след като цигареният холдинг чрез търговската си фирма си уреди да отвори павилиони на топ местата за търговия в множество градове, изведнъж на управляващите им хрумна, че цигари е редно да се продават само в подобни будки. Разликата е само, че при уреждането на мегаверигата "Булгартабак" директно внасяше инвестиционни предложения при кмета на съответната община, а сега няма как да го направи. Парламентът не разглежда инвестиционни предложения. Затова в ролята на "предлагащ" ще трябва да влезе директно правителството - проектът е разработен във финансовото министерство и явно ще следва пътя през съгласуване с останалите ведомства и одобрение от кабинета. Ако не - вероятно ще бъде внесен от някой депутат между първо и второ четене на проекта в ресорната комисия. В проектозакона е записано, че в павилионите за тютюневи изделия ще могат да се продават самоцигари, вестници, списания и спиртни напитки. Всъщност идеята за табакошопове беше лансирана веднага след приватизацията на "Булгартабак" (официално от VTB Capital, а практически от собственика на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски и собствениците на "Винпром Пещера"). Тогава обаче предложението беше оттеглено с мотива, че специализираните обекти са малко. Сега разрастването на новата търговска верига явно е дало основание замисълът да се възроди. Според проекта, с промяна в ДОПК, с която се коригират редица закони (сред тях и този за акцизите),цигарите вече ще се продават само на определени за това павилиони. Кой и къде - ще решава Националната агенция по приходите, която ще провежда конкурси за търговците. Ако предложението бъде прието, обектите, в които се продават цигари, ще спаднат от близо 20 хил. в момента, на около 1000. И според прогнозите на участниците на пазара, ограниченото предлагане ще предизвика ръст на нелегалната търговия. Но пък готовата мрежа павилиони Lafka ще получи парламентарен подарък – почти пълен монопол. Проектът засяга пряко бизнеса на производители, дистрибутори и всички търговци на дребно. Промяната не е съгласувана с никого от участниците на пазара. Според всички тях обаче тя ще е по-скоро вредна за бюджета, пазара, потребителите, търговските обороти на множество обекти, ще увеличи контрабандата и ще облагодателства само избрани вериги павилиони.

Бизнес за ангели

За момента не е ясно по какви критерии ще бъдат оценявани търговците, участвайки в конкурсите запродажба на цигари. Това предстои да бъде уточнено в специална наредба на финансовото министерство. Проектът предвижда и друга промяна в сегашния режим – разрешенията ще се издават от НАП вместо от Агенция "Митници". За момента са посочени само базовите критерии към кандидатите: да са представлявани от лица, които не са в производство по несъстоятелност или ликвидация, не са осъждани за престъпления от общ характер, не са били членове на управителен или контролен орган или съдружници във фалирало дружество с неудовлетворени кредитори, не са участвали в дружество, на което е отнет лицензът за търговия с цигари през последните две години. Освен това фирмите не трябва да имат ликвидни и изискуеми публични задължения, събирани от НАП, и да притежават собствени или наети обекти. Всичко това няма да важи за обекти в населени места, където живеят под 300 души или такива, разположени във високопланински и трудно достъпни места (освен ако не са курорт).

Мащабът на операцията

В момента легалният пазар на цигари е за около 2.6 млрд. лв. годишно, като над 80% от тази сума са акциз и ДДС. Експертите оценяват нелегалния сегмент на поне 500 млн. лв. Цигари с бандерол се продават на общо около 20 хил. места. Магазините за храни и хипермаркетите са най-силният канал за продажба (над 50%), следван от т.нар. хорека-сегмент и бензиностанциите, на които се падат около 7% от търговията на дребно с тютюневи изделия. В самите бензиностанции обаче те са средно 30% от оборота. Няма точна статистика колко на брой са павилионите, търгуващи с цигари. Явно е обаче (виж карето), че Lafka е най-мащабната верига киоски на един собственик, при това много пъти по-голяма от всички останали. Според анализаторите на цигаренитекомпании, ако новият проект бъде приет, изкуствено ще се пренасочат поне 70% от продажбите на цигари. Мотивът, че мярката е с цел борба с контрабандата, пък се окачествява от тях като напълно несериозен. По думите им ясен е уклонът да се лансира на пазара готовата структура на "Булгартабак", в чиито павилиони се продаватцигари, вестници, алкохол, а в момента и много други стоки - шоколадови изделия, дъвки, билети за градския транспорт, предплатени карти на мобилни оператори.

Проектът тайна

"Не съм наясно с подробности около проекта. Ако аргументът е, че ще има специален режим, за да се плаща акцизът, няма причина да се премахват от веригата хипер- и супермаркетите. Няма по-бяла част за продажба на каквото и да било от тези магазини. Те имат директна връзка с НАП. И дума не може да става за контрабанда", коментира Йордан Матеев, директор на Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги. Той допълва, че не е правена оценка на въздействието на ограничаването на местата за търговия с цигари и не вижда полза за когото и да било в предложението. "Държавата обеща по-малко бюрокрация, а това, което виждаме в случая, е повече бюрокрация. Въпросът е защо НАП трябва да провежда конкурс – цигари ли произвежда вече? Нека оставим производителите да преценят къде да продават продуктите си", смята Матеев.  От финансовото министерство не коментираха дали изобщо предвиждат такава промяна. Представителите на българските цигареникомпании не успяха да коментират проекта до редакционното приключване на броя. Чуждестранните производители също се оказаха не наясно с готвените промени.

Според председателя на бюджетна комисия, когато обектите са малко на брой, ще се контролират по-лесно и ще се ограничи контрабандата. Всъщност, ако има нелегални цигари, те не се продават в лицензиран обект и това е ясно на всички. Ограничаването на местата за продажба е политика, която ще има много негативни ефекти и чисто пазарните механизми ще бъдат разтурени. Много вероятно е то да е в интерес на компания, която развива и контролира такъв тип обекти – за продажба на цигарии вестници", коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Цигарите - Златното време на мафията от 20 те години се завърна 
Пушенето е вредно за вашето здраве 
Любопитни факти за пушенето и кампаниите против 
Mаниакалната битка на Адолф Хитлер срещу цигарите 
Показателно, с какви темпове се монополизират всички сектори на икономиката у нас

image

Финансови консултации в областта на международните инвестиции, акции, валути (Forex), фючърси, облигации, опции, имоти, оптимизация на компании (oптимизация на бизнес) и хеджиране
 




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985869
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031