Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2017 08:47 - 1 Май и въвеждането на 8 часов работен ден
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2281 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
1 Май и въвеждането на 8 часов работен ден

1 Май е профсъюзен празник и празник на труда в много страни по света и се чества официално в профсъюзните среди. З
а разлика от България, където думата ""стачка"" е мръсна дума, в развитите държави трудът не се смята за задължение, благодеяние или привилегия, а вид стока, която има цена и е строго определена във вид и качество за пазара

Идеята за 8 часов работен ден е на бизнесмена и филантроп Робърт Оуен и е синтезирана в 1817 г. в Англия. Оуен е либерал, привърженик на свободното движение на капитали и трудова сила. Реформите на Оуен в грижите за деца на работници, образованието и техните социални права в бизнеса който управлява със съдружниците си, стават обект на интерес от политици и държавни глави. Отношенията на Оуен с работниците в неговите текстилни фабрики и мелници, след първото тяхно недоумение, стават блестящи и бизнесът му процъфтява. 

Според Оуен поведението на работниците се формира от средата в която те живеят и са расли, затова залага на възможно най-ранното тяхно поставяне в благоприятна среда която да възпита определени качества и стандарт на живот, който да не ги тика към отклонения като пиянство например. Според идеите му, доброжелателната обстановка формира и тяхното доброжелателно отношение към труда. Много от законите в Англия насочени против крайната експлоатация и ползването на детски труд са под влияние на Оуен и неговите срещи с членове на парламента или министър председатели, а неговото предприятие става обект на туристически посещения от политици, общественици и дори короновани особи.

През 20-те години на 19 век Оуен се опитва да построи идеализирано общество в Индиана (САЩ), след като продава своите дялове във Великобритания, но това начинание се проваля и той се завръща в Англия. Въпреки, че състоянието му е стопено значително след неговото начинание по създаване на утопия в Америка, той остава силен обществен фактор в Англия. Ще са нужни години, силен профсъюзен натиск и дори намесата на мафията за да се възприеме 8 часовия работен ден синтезиран от Оуен (8 часа работа, 8 часа сън, 8 часа лично време) по света. 

image

Идеите за 8 часов работен ден намират най-масово приложение в Австралия и Нова Зеландия, където 8 часовия работен ден е факт още в 1840 и 1850 г. В САЩ през 1864 г. 8 часовия работен ден е въведен за пръв път в Чикаго, а през 1867 г. е приет и национален закон, но има толкова много вратички, че се заобикалял редовно. През 1866 г. Първия интернационал, проведен в Женева, призовава за 8 часов работен ден, в цял свят.

Въпреки, че има производства или бизнеси в които се работи по 8 часа, трудът не нормиран в САЩ и на 1 май 1886 година в САЩ, профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 380 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. Заради американското законодателство, формирането на профсъюз е изключително лесно. Огромна част от работниците членуват в национални, регионални или местни изцяло във фабриката профсъюзи.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 човека. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива 1 полицай, а 6 други са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани 7 анархисти, впоследствие оправдани като невинни. Насилието намира противовес в засилена профсъюзна и партийна активност по света. През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. Пуерто Рико, тогава под американски протекторат, за пръв път въвежда 8 часовия работен ден като норма.

На 1 май 1899 г. генерал Джордж Дейвис губернатор на острова постановява свободата на събранията, словото, печата, религията и 8 часов работен ден за държавните служители. Скоро към тях се присъединяват и останалите работници от острова. Чрез стачки, натиск, политически интереси (ще гласуваме за вас, но само ако ни подкрепите) и дори с помощта на местната мафия профсъюзите в САЩ постепенно определят 8 часовия работен ден като норма. 

До намесата на мафията се стига след демонстрациите на 1 май. Понеже някои работодатели наемали биячи за да се справят с работниците по време на стачки и с блокадите на предприятията си, много от работниците които италианци или ирландци се обръщат към местни криминални структури за протекция и защита от произвол. До 20-те и 30-те години намесата на мафията в профсъюзните дела в САЩ става значителна (транспорта с камиони, докове и други) и дори днес има дейности в които тя упражнява изцяло контрол и не допуска намеса в работния ден или доходите на своите работници и спонсори. 

Заводите на Форд в САЩ са първите които определят изцяло 8 часов работен ден, а скоро предприемача е последван и от други производители. Първата световна война е стимул за политиците, защото нуждите от производство станали големи, а САЩ са блокирани постоянно от стачки и демонстрации. В 1916 г. Закона Адамс определя ясни правила за 8 часов работен ден и за извънредно заплащане извън тази часова зона. В Германия 8 часовия работен ден става норма в заводите на Кал Цайс в самото началото на 20 век и постепенно е въведен в цялата страна. До Първата Световна Война немските работници са едни от най-добре устроените в света. 

Революцията в Русия е фактор за въвеждане на 8 часов работен ден и в останалата част от Европа. Пред страх от масови безредици и революция, заплахи и натиск от профсъюзи, анархисти, комунисти и социалисти (не като българските такива, които се изживяват по-скоро от другата страна на барикадата, като Дикенсови капиталисти), като основен фактор за въвеждане на 8 часовия работен ден по света, някои правителства променят трудовото законодателство и между Първата и Втората световна война 8 часовия работен ден и извънредното заплащане за труд извън определените часове стават норма в Европа, САЩ и Иран. Въвеждането на 8 часов работен ден и покачването на заплатите засилват производителността на труда, индустриализацията и осигуряват стандарт на работниците и служителите за консумация на произвежданите продукти. В крайна сметка бизнесменът и филантроп Робърт Оуен се оказва прав. 
 

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Тагове:   ден,   труда,   НА,   работен,   1 май,   часов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6015117
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930