Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2013 12:57 - Маргарет Тачър
Автор: borsi Категория: Политика   
Прочетен: 3922 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 25.04.2013 17:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Маргарет Тачър

R.I.P. Ако Великобритания е това което е в момента, е благодарение на нея! Маргарет Тачър имаше и големи грешки като покачването на данъците в началото на 80 те години. Когато започна съкращенията в държавните компании и мини, не обясни на тия които си губят работните места, за какво точно става дума (Само няколко години след като стачкуваха, повечето миньори вече имаха нова работа), но ако не бе тя, страната щеше да се скапе окончателно.  В 70-те в сравнение с капиталистическа Западна Германия, Великобритания бе изостанала светлинни години като технологии, стандарт на живот (много под немския) и като растеж на БВП.  

Всички ги смятаха за бита карта и последна дупка на кавала в Европа. Тромава бюрокрация, държавни компании затънали в дългове, с непродаваема дори в Британска общност продукция, лицензи почти наполовина на тия в България сега. Бедност и мизерия, в буквалния смисъл. До Тачър Великобритания участва в повечето войни на планетата, въпреки, че е управлявана от социалисти. Тачър иска държавата да се оттласне от имперското мислене и да се съобразява по-малко с международните събития. По време на управлението на Тачър  държавата не е замесена сериозно в нито един военен конфликт, освен в кратката Фолкландската война (19 март - 14 юни 1982г.) когато хунтата в Аржентина в опит да се запази на власт нахлува на островите за да ги окупира.

image

Към наркотиците отношението и бе изразено ясно в средта на 80-те години по ББС. "Пролем в страната са не 20-те хиляди зависими от хероина, а 2-та милиона алкохолици!" Тачър отменя повечето лицензионните режими във Великобритания, облекчава бизнеса, приватизира губещите държавни компании като раздава на работещите в тях акции (Голяма част от населението се възползва от преимуществата на акционерните предложения, въпреки, че много от хората продават акциите си веднага, за да получат бърза печалба), с парите от приватизация, газ и петрол, вместо да угоява администрацията я съкрати с 30%, а парите наля в програми за строежи на жилища за бедни! Да! Точно в програми за бедни! Нещо за което рядко се споменава.  

Taчър създаде днешните социални програми в Англия, но тя направи и много повече! Мнозина от бедните във Великобритания имат собствено жилище (!) благодарение на нея. До идването на Тачър на власт на 4 май 1979 г. едва 20% от жителите на Острова живеят в собствени жилища, а останалите 80% живеят под наем! На 28 ноември 1990 г. когато тя сдава властта собственици на жилища са над 70% англичаните! Тачър осигурява правото на работниците да купуват жилищата си с отстъпка и това повишава популярността ѝ сред работната класа. Целта?! Тя я каза - Собствениците, това е средната класа, тази която е гръбнакът на всяко общество! Доказателство? Когато избухнаха безредиците в Лондон в 2011 г. (Турци, кюрди и британската крайна десница въвеждат ред)  жителите на кварталите - англичани, пакистанци, турци, сикхи, чернокожи - дадоха първия отпор на вандалите, организирайки групи за самоотбрана. Маргарет Тачър не можа да направи всичко. Основното обаче което направи, лесно започване и приключване на бизнес, облекченото счетоводство (!) за малките компании (до 100 000 паунда) даде силен тласък само за 4-5 г.

"Не е нужно да сме идеални, всезнаещи, образовани по всичко, да знаем рецептата за всеки проблем! Това от което имаме нужда като политици е да дадем на хората шанс, да създадем възможност те сами да определят бъдещето си и най-вече да не им пречим!" - Маргарет Тачър преди ББС. Годината не я помня (още живеехме в социализма), но думите да! 

България вечно затънала в етатисткото тресавище на застоя
Реалната безработица в България засяга 42 % от трудоспособното население
Компании почнали от гаражи и апартаменти - Защо безработицата в България рекордно расте

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ






Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6016570
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930