Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2013 19:24 - Сирия навлиза в хиперинфлация
Автор: borsi Категория: Видео   
Прочетен: 2424 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 25.08.2013 03:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сирия навлиза в хиперинфлация

Изхода от войната зависи от това на чия страна ще са големите банкови сметки и по-добрия мениджмънт

Това което е учудващо и показа здравината на сирийската икономика е, че това се случва чак сега.  Въпреки, че обезценяването на местната валута започна в 2012 г., големия скок се случи май-месец тази година. С ниски разходи за живот, изобилие от ресурси и субсидирани здравни услуги, Сирия бе широко разглежда като икономическа рай, дори и за тези нейни жители със скромни доходи. Тя имаше  процъфтяваща средна класа,  солидна промишлена и селскостопанска база. Това е  минало.  Сирийците под прага на бедност  бяха само 1% от населението преди войната (!), а 2 години след избухването вече са над 54%.  Сирия никога не е била богата страна, но поддържаше един сравнително висок стандарт на населението си и то в много широк диапазон средна класа. В момента 60% от населението е безработно.  Страната която почти нямаше заеми и имаше резерви от $ 18 милиарда  вече почти няма пари

image

Две години война са оставяли хиляди фабрики унищожени или разграбени, обширни ивици на страната под контрола на фрагментираните опозиционни сили или разбойници и разрушени градове и области. Отвличанията са вече обичаен бизнес в страната като дори по-бедните не са застраховани от отвличане за откуп.  В началото на месеца Сирия забрани всички финансови операции с чуждестранна валута. Указ №54 е подписан от президента на страната Башар Асад. Всички  търговски сделки и парични плащания трябва да се осъществяват единствено в националната валута – сирийски лири. Нарушителите се наказват с лишаване от свобода за срок от шест месеца до три години, с парична глоба, а от 3 до 10 години затвор и каторга се налагат на спекулантите с валута в големи размери. 

image

Според мен Сирия навлиза в хиперинфлация и това е последната отчаяна стъпка, освен ако правителството не измисли някакво чудо.  Мисля и че Асад няма да има силата да наложи пълен контрол над валутата дори със страх от наказания.  Централната банка опитва, но вече не може да удържа натиска, а правителството няма силата да наложи волята си, отчасти защото няколко богати бизнесмени имат печалба от промените в курса, както и корумпирани служители печелят от търговия.  Някои компании и чиновници с власт, просто купуваха валута от централната банка и я продаваха на черния пазар. Основното обаче са празните вече каси. 

image

На графиката е официалния курс. Този на черно е между 220-330, а централната банка продава валута на банките около 170-180, но още колко може да издържи

Централната банка вдигна ограниченията върху продажба на долари (Преди започването на войната, сирийците биха могли да обменят $ 5 000 на година, но това се редуцира до само $ 500 в края на 2011 г.) в опит да ликвидира черния пазар, но това ще е изключително сложна процедура предвид изтънелите валутни резерви.  Преди дни правителството затвори някои чейнж бюра в Дамаск и дори арестува няколко човека, като в същото време позволи на частните банки да продават долари на физически лица, в опит да се ограничи търговията на черния пазар. Дори  със щедрите кредитни линии от Русия, Китай и Иран, правителството на Сирия едва ли ще се справя без да печата все повече и повече пари. Цяло чудо бе че досега, въпреки, че се обезценяваше сирийската лира се държеше сравнително предвидимо и обезценката и бе с по-слаб размер от очакваното поне от мен.  

image

Сега обаче валутните резерви са празни, а кредитната линия която Иран отпуска на Сирия  ($ 3,600 милиарда в кредитни линии, масло и лекарства) няма да е достатъчна и вероятно ще се пусне печатницата на пари на още по-големи обороти.  Сирийците са свикнали на война и на военна икономика, но според мен вече изгребват дъното на паницата. Производството на петрол е само 20 000 барела на ден, от 380 000 преди войната, а туризма, който бе едно от най-сериозните пера преди войната с 12% от БВП на Сирия го няма. Основните петролни находища и полета със зърно са в ръцете на бунтовниците и за Асад ще е все по-трудно да поддържа остатъците от жизнения стандарт, още повече военните усилия ще се наложи да се увеличат, заради помощта която САЩ започна официално вече да оказва на ислямистите.  Превратът в Египет укрепи пък позициите на Башар Асад в Сирия. Действията на представителите на сирийската опозиция, намиращи се в Египет, бяха ограничени от нови правила и той ще получава все повече нови съюзници в региона.  Войната вероятно ще се ожесточи, а това ще значи и повече пари за воденето и. В случай, че това стане  ще има хуманитарна криза пред която досегашната ще бледнее! В момента режима изгаря житните полета които са в ръцете на бунтовниците, те  пък громят електрическата мрежа на страната или се опитват да спрат доставките на петрол и храни. 

image

Асад все още може да си позволи да поддържа стандарта с остатъка от това което има около 3 месеца, но след този период ще остане почти само на кредитните линии и помощите от Русия, Китай и Иран, които макар много могъщи съюзници - особено Китай, действат бавно и предпазливо.  Минаването на икономиката изцяло на военни релси, както бе в 80-те години в момента ми  изглежда невъзможно, поне не и в онези условия и вид. Асад либерализира икономиката и връщането назад само би влошило нещата.  По-скоро и той и бунтовниците ще искат да продават каквото е оцеляло на частни компании за да се финансират.  Според Организацията на обединените нации,  цялостното въздействие върху икономиката засега е около чудовищната сума от $ 80 милиарда.  За мен изхода от войната, освен от военни усилия и професионализъм зависи от това на чия страна ще са големите банкови сметки и по-добрия мениджмънт.

 image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ, ОПЦИИ, ОБЛИГАЦИИ




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6022427
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930