Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 23:58 - Цена на дрогата
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 7007 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 07.01.2013 04:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Цена на дрогата

Цената на хероина и на кокаина варира значително. Коката например струва по-малко в Южна и Централна Америка, където се произвежда най-много кокаин, също и в страните които са дестинация на трафик като Мароко. В световен мащаб, цените варират от $ 2 грама в Панама до над $ 300 в Нова Зеландия. Като цяло, колкото по-далече е страна от основните производители и по-изолирана, толкова цените са по-високи. Най-скъпите места за употреба на кокаин са Нова Зеландия и Австралия. Според мен друга причина за високите цени, в други страни, които не са така далечни и имат слаб граничен контрол са монополите в ъндърграунда които пласират дрога. Там където търговията е разбита и много хора се занимават с нея, цените са по-ниски, а в страни със строго картелирана престъпност по-високи. Виждаме, че в Западна Европа най-скъпия кокаин и хероин е точно в Италия, където местните кланове на мафията са разпределили пазара, а достъпа на нови дилъри е значително ограничен.

image

Средни цени на кокаин и хероин в 18 страни от Западна Европа и САЩ

В исторически план цените в момента са уникално ниски в сравнение с началото на 80 те години. Цената на кокаина е паднала с 80% от 1980 г. насам, на хероина също, а ако вземем предвид и инфлацията в света за периода, плюс обезценката на долара от тогава насам разликата идва още по-голяма. Най-впечатляващото е дългосрочната тенденция на спад в цените на дребно на кокаина, въпреки всички усилия, предприети от американската администрации и много други страни в света. През определени години има значително покачване на цените, но всеки скок е последван от друг спад още по-голям от предния. Тези увеличения са временни и не са имали никакъв ефект върху пазара в средносрочен и дългосрочен план.

image

Според мен една от причините е и разбиването на монопола в търговията с кокаин и хероин по вереме на и след 80 те години; смъртта на Пабло Ескобар в Колумбия, арестуването на Хосе Сантакруз Лондоньо, ръководителят на картела Кали, този на Хоакин Лоера, загубата на част от монопола на Хун Са в далчения изток и така наречения Златен Триъгълник за производство на опиум, както и навлизането на руската мафия в бизнеса с дрога са причини за спада на цените на запад. С арестите, изчезването и елиминирането на хора като Ники Барнес, Джордж Янг, Карлос Ледер, Пол Алекзандър, Рики Рос, Рафаел Каро Кинтеро, Гризелда Бланко и други регионални или по-големи монополисти и с отсъствието на тези мощни наркобарони, търговията с наркотици става все по–слабо централизирана. Властта бързо преминава в ръцете на опитни трафиканти които изплуват от сянката на големите босове.

image

Цени на кокаина на дребно в света. Карта The Economist

Докато руснаците държат цените на кокаина в бившите съветски републики сравнително високи, заради монопола който държат, то в Западна Европа и САЩ те се конкурират с какви ли не местни още чужди организации. Италианска мафия в Русия няма, но руска, албанска, украинска, ямайска, колумбийска, мексиканска, китайска и т.н. в Италия и най-вече в САЩ има. Въпреки това италианците благодарение на здравите си организации и вековни традиции в ъндърграунд бизнеса все още успяват да запазят известен монопол в Италия, въпреки, че в страната е нанесен голям удар на мафията последните 10-20 г. и тя макар и силен фактор благодарение на намесата на властите губи и части от монопола си. На другия полюс са страните където има силна борба с корупцията, ясни механизми пречещи на нейното възникване и здрава съдебна система. Австралия и Нова Зеландия са пример, че не само голямото разстояние е пречка пред прекалено ниските цени, но и системата им на полиция така създадена, че да не позволява близкото опознаване на ченгета и дилъри. Въпреки това и в тези страни цените спадат заедно със световната тенденция. Друга причина за спада е и цикличността в употребата на дрога, спада в употребата на твърди наркотици сред американските работници през годините, модните тенденции сред по-висшите класи и интелектуалците, повишаване на образователното ниво сред самите наркомани.

image

Днес кокаинът и хероинът на повечето места са не само по-евтини, но и по слаби и разредени. На места има и голяма разлика между цените на дребно и тези на едро. Една от най-високите разлики в цените на кокаина например е във Великобритания, където цените на едро са се качили от 1998 г. насам и само между 2007 и 2012 са се качили от Ј 30 000 за килограм до около Ј 55 000. В същото време в Обединеното кралство цената на дребно е много по-ниска отколкото в много друго страни в Европа и само в Португалия и Холандия цените са по-ниски. Това говори за свиване на маржа на печалба между цена на едро и тази на дребно. Кокаинът е и силно разреден и фалшифициран за сметка на този от 80 те години, често с левамизол, лекарство, използвано за лечение на червеи при говеда, а местните дилъри го разреждат още повече с какви ли не химикали и заместители. В някои страни като Шотландия и Източна Европа чистота може да бъде по-ниска от 5-3-2%. Какво точно си навират в носа хората не ми е много ясно. Донякъде имам поглед над хероина по причина, че в 90 те години и началото на това хилядолетие един от търговските обекти които управлявахме се намираше до сборище на наркомани и дилъри. След първото ми изумление от ниските цени на хероина, бързо разбрах и каква е голяма част от причината, виждайки дилърите на дрога, опърпани, очевидно бедни господа и отрепки, с какво го разреждат. От пудра захар до хинин, бебешка пудра и какви ли не гадории. Дежурните полицаи от 1 – во РПУ Варна, често стояха на съседната маса по двама за да наблюдават по колко дози и на кого се продават и за да получат минути по-късно бакшиша си даван в дребни банкноти. Винаги съм се чудил на подсмърчащите хероиномани с колко мозък трябва да разполагат за да си бият във вените тия съмнителни смески, но всичко е въпрос на вкус.

image

Според списание The Economist маржовете от само $ 60 между цени на едро и цени на дребно, при хероина, също са на рекордно ниски нива. ООН изчислява, че годишното производство на опиум, откак е почнала войната в Афганистан е скочило почти двойно. Това което на мен прави впечатление е приближаването на цените на хероина и кокаина в САЩ и Европа което отдавам на все по-глобалната търговия през континентите, на все по-големия брой бартерни сделки и все по засилената борба с трафика на дрога, която елиминира монополите в бизнеса, най-силните и могъщите държащи в страх конкуренцията и създава работни места за начинаещи трафиканти. С разрастването на бизнеса, моделът става и по-ефективен, по-модерен и организиран през по-сигурни канали. Междувременно бюджета на американската агенция за борба с наркотиците е се е увеличил петкратно през същия период от 1980 г. насам, без да броим военните операции в Южна Америка, Афганистан и други страни, разходите по делата и затвор за не-насилствените нарушители. Както с ирония казва един финансист “Ако в историята на САЩ е имало война, която се оказала по-малко успешна, ще се радвам да го чуя.”

Какви наркотици се продават и се използват най-често в България

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ




Гласувай:
8



1. orlinpetkov - чудесна работа
07.01.2013 14:19
чудесна работа
цитирай
2. bogdan33 - Хахаха, за съжаление това трудно се ...
08.01.2013 11:09
Хахаха, за съжаление това трудно се търгува.Поне борсово.А относно хероиновите наркомани не им се чуди.След определен период употреба на това вещество (понякога едва 2-3 пъти) стават до така степен зависими,че най-елементарни общочовешки ценности им стават чужди.Налице е само и единствено желанието да придобият пари за да могат да си купят следващата доза.Ти тук им се чудиш що ползват пудра захар или хинин- за Бога биха си отхапали от масата ако им кажеш,че вътре има хероин.Тва е много опасен наркотик-никога дори и за майтап не пробвай.Както и да е де темата за наркотиците е безкрайна и е крайно лошо,че не се продават на борсата.Както златото,диамантите,уранът,и така нататък.Между другото не е зле ако имаш някой свободен долар или евро да си купиш малко уран.Цената му доста ще нараства съобразено с нарастващото потребление и търсене.Всъщност цената му би било доста по-висока ако не беше малката драма с смотаната японска централа Фукушима.Ама кво да се прави-"шит хепънс".Можеш да си земеш и малко акции на фирмата "Интел". Изобщо борсовите спекулации са страхотно нещо-само пари да имаш.Пари и усет.А ти изглежда имаш поне едното.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6023482
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930