Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2011 21:52 - България в 2012 - 2013
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 14354 Коментари: 24 Гласове:
19

Последна промяна: 10.09.2011 13:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България в 2012 - 2013


“Коя е тази ужасна епоха, в която идиоти водят слепците?” – Уйлям Шекспир



Както и писах на 08.11.2010 година, 2011 започна с покачване на цените, като стагфлацията заложена в държавната политика предните няколко години, при предните правителства и продължена от сегашното, послужи като катализатор в избухването на цените в страната.

Безсмислено високите акцизи върху горивата, покачването на данъците и осигуровките в селското стопанство, енергийните разходи за които съм говорил не веднъж, плюс покачването и на международните пазари, този път не накараха цените са пълзят на горе, а те направо скочиха при всички опити на кабинета, да натовари средната и бедната класа в страната със задължението да сдържа инфлацията.

Бледото покачване което се забелязва в износа ни, се дължи не на условията създадени за него, а напротив, то е продукт на силната борба за оцеляване на някой компании, напук на всички термоядрени опити върху българската индустрия.
Както споменах още в края на 2007 и началото на 2008 година, покачването дойде не от “евтината” работна ръка, на която разчита тази част от елита заложила на обедняване на нацията и ниско заплащане на труда, а от машиностроене, автоматизирана индустрия, такава с висока добавена стойност, износ на суровини и селско стопанство залагащо на висока механизация – където ръчния труд почти няма стойност.  В същото време индустриите залагащи на евтин труд почти не са се поместили напред. Очевидно е твърде наивна вярата на някой, че с евтин труд ще бием страни като Бангладеш, въпреки, че с бързи крачки се доближаваме до тази страна.

Ниската минимална работна заплата в страната, не само не играе никаква роля в задържане на стагфлацията и няма почти никаква роля в създаването на БВП, но в близко бъдеще, ще се окаже още по-голям проблем за икономиката, а дори заплата да се намали, то това няма да окаже значение на ръста на цените, колкото и да им се иска това на някой министри от този и предния кабинет.

image

Премиерът не обича неудобни въпроси

Силния в кавички ръст на БВП в края на в края на 2010 г., реално не е нищо повече освен следствие от стагфлацията генерирана с високи енергийни и данъчни разходи, товарещи цените в България. Плюс ръста в цените на храните и цените на някой суровини на световните пазари.

Защото ако от ръста на БВП извадим инфлацията в страната какво остава от този ръст?

Годишната инфлация за декември 2010 г. официално е 4.5%. Това е два пъти повече от очакванията на министъра на финансите Дянков, който прогнозираше индексът на потребителските цени да нарасне между 2.1 и 2.2%. Върху такива прогноза стъпи и бюджетът за 2010 г. В същото това време Индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността се е качил за 2010 година с минимум 11% (двуцифрено число) което неминуемо доведе и до сегашното покачване на цените и на потребителските кошници.
И вярва ли някой на статистиката на НСИ след като дори националните медии, винаги слепи за проблемите се решиха и забелязаха проблемът наречен стагфлация?
Според проучване на bTV храните са поскъпнали пет пъти повече от официалната статистика като инфлацията при най-ползваните храни през 2010 година е близо 20% !

Началото на 2011 бе отбелязано още първите дни с почти неконтролируемо покачване, което само за броени дни ни напомни за качването на цените в периода от 2007 година, а всички знаем какво се случи след тази година.

И тъй като не само аз откривам отдавна топлата вода, то страхът от силна инфлация пришпори и цените на акциите на БФБ, като част от инвеститорите залагащи на това да спасят или вложат умело парите си, купуват акции, като тези от тях които вложиха парите си на борсата в края на 2010 година вече имат значителни печалби. Цените на акциите на БФБ бяха и все още са, така ниски, че на цената на един хляб може да се придобие 1 акция от някой дружества. Самите обороти на Българска Фондова Борса бяха и са все още така ниски, че с малки парични вливания борсата отбелязва голям растеж.
Към това изкушение от една страна и страх от друга, можем да добавим и намаляващите лихви в банките.
Една голяма част, много добре платени държавни служители (сегмента почти незасегнат, дори спечелил от кризата и трупащ активи купени на безценица от всеобщата бедност), както и тази част от някой инвеститори и предприемачи, свили се преди кризата предвидливо и заложили на парите в брой, извадиха спестяванията си държани до сега на висока лихва и отново насочиха поглед към борсата. Както бях споменал тогава – парите в брой, са най-добрата защита в кризата подобна на тази която се бе развила, но в момента 4 години след началото (2007), ситуацията вече не е такава и се изменя вече с бързина обезпокоителна дори за тези които по-бавно усещат ставащите промени.

Лихвите в банките падат, цените се качват и в момента всеки лев и дори Евро или долар на депозит, губи от своята стойност и то все по-бързо.

Това покачване на борсата обаче крие и доста капани

Всеки поне малко запознат с борсовите спекулации, знае, че основен мотор за растеж на акциите е средната класа. Когато тя липсва и е малко както е сега в България, покачването ще се осъществи, но без да е подложило под себе си достатъчно паричен ресурс който да крепи растежа.

image

Фалита на средната класа в последните години ще доведе до нов силен спад на БФБ, който ще отбележи своето дъно в 2012 година.

Дали това дъно ще е по-високо от сегашното се въздържам да кажа, но определено ще го имаме, като то ще е значително, което може да ни говори, че преди да го достигнем ще се осъществи значителен спад в цените на акциите преди това.

Това ще се получи защото в населението няма пари:
 
Според репортаж на Нова тв, от 20 Февруари 2011 г., голяма част от населението живее с 5 лева на ден.  С толкова живее всеки пети българин в началото на февруари.

"Живот по български"Нова тв - клип

Същото изследване е установило, че 3% от домакинствата в страната разполагат с 50 лева на месец!

Тоест - 180 000 човека в България живеят с по-малко от 34,98 долара на месец, което прави по 1 долар и 16 цента на ден, колкото са доходите на бедните в Африка и страни като Шри Ланка и Бангладеш.

В същото време продължава поскъпването на основни хранителни продукти, цените на тока, горивата, данъците, водата ...

Едва 2 % от хората имат доход от 750 до 1000 лева.
2 % броят на тези, които взимат над 1000 лева.
Най-голяма част - 30 % ако имат късмета да работят, изкарват месеца с между 250 и 500 лева. 6 % имат на разположение между 50 и 100 лева.
13 % от изкарват 30 дни с между 100 и 150 лева.
Тези, които живеят с между 150 и 200 лева са 19 %.

И докато хората се опитват да наместят нуждите си в 5 лева от държавата продължават да ги притискат с нови акцизи, данъци, регулаторните органи качват цените и т.н.

Това неминуемо ще удари и БФБ. Когато парите които има сега се налеят и свършат, ще станем свидетели на нов голям спад в цените на акциите.

За сега обаче тренда все още е на горе като има голяма вероятност Софикс да достигне до 500 пункта, макар и вече с по-бавни темпове отколкото в периода 26.10.2010 – 04.02.2011 г.
Дали ще мине това ниво и ще видим 800-900 пункта тази година ще видим.
Много вероятно около своя следващ връх Софикс да оформи отново сложна корекция като в периода 09.2010 и 11.2010 г., заради очаквания от една страна на някой инвеститори за още по-високи печалби, а от друга страна желанието на някой да осребрят печалбите си, или стигането им до извода, че акциите не винаги са защита срещу инфлацията, защото ако стагфлацията през годината продължи да се покачва, а за сега няма изгледи да се види нейния край, то вложението в акции в един момент ще се окаже безсмислено, предвид това, че евентуалната бъдеща печалба от тях, няма да покрие реалното покачване на цената на живота у нас.
О там моят извод е, че акциите са добра перспектива, но за сега все още само и единствено спекулативна, като вложилите в храни може би пак както в 2010 година ще реализират по-висока печалбае.

През 2010 година държавата бе в ситуация, при която изтичането на капитали, създаде сериозни проблеми. В същото време е липсва и мотор, който да стимулира оживлението на икономиката. Доколкото има оживление, то не е защото държавата е създала условия, а въпреки неблагоприятните условия които тя създава.
Данните за платежния баланс, които БНБ публикува, показват, че експортно-ориентираните компании вече са достигнали пред-кризисните нива на износ, но подобряването на техния бизнес не е достатъчно да оттласне цялата икономика при скромния размер на чуждестранните инвестиции.
От данните се вижда - износът на стоки в 2010 г. нараства с 32.9% на годишна база и достига 15.55 млрд. Евро, докато вносът нараства с 13%.
Като номинал обаче той много по-голям - 17.95 млрд. Евро и резултатът по търговския баланс е дефицит от 2.4 млрд. Евро.
За цялата 2010 г. преките чуждестранни инвестиции в България са в размер на 1.35 млрд. Евро, което не покрива дефицита в търговския ни баланс.
Все още чуждестранните компании се въздържат от активно инвестиране в България, а парите изнесени от страната и изнасящи се в момента, трудно могат да бъдат компенсирани от капиталите на българите работещи в чужбина и пращани на близките им в България. (Парите бягат от България)
Например парите, които изпращат емигрантите у нас са повече от усвоените средства по европейските фондове.
Голям минус е неприемането ни в шенгенската зона, като само от това страната губи около 80-100 милиона Евро годишно. За съжаление страни като Франция и Германия дадоха сигнал, че приемането ни следващите 2 години е твърде спорно, като има силна вероятност Румъния която взема крути мерки да влезе в Шенген, а ние да останем извън зоната.

image

Дянков едва ли съзнава значението на BULGARIAN STOCK EXCHANGE за икономиката на страната

Богатството на една държава и народа й се определя от продукта,който произвежда, от условията за бизнес и от желанието да се прави такъв. За съжаление в България от 1989 г. се произвежда все по-малко, с все повече пречки и с все по-голямо нежелание.

И докато първите няколко години на прехода, стотици хиляди се впуснаха да правят бизнес, производство, търговия или в сферата на услугите, то последните 10 – тина години е точно обратното. Все повече хора насочват поглед към някоя дори не толкова добре платена общинска или държавна работа, която им дава макар и минимална сигурност и все по-малко и все по-трудно се решават да заложат себе си и бъдещето си за да влязат в редиците на псуваната от всички буржоазия, мразена както от страна на чиновниците, така и от страна на медии и олигархични кръгове свързани с властта и мафията.

Според индекса на канадския институт „Фрейзър“ - от 127 страни България е на 70-то място по икономическа свобода, заедно с Доминиканската Република, Никарагуа, Танзания и Тунис.
 
Лошите държавни услуги (здравеопазване, образование, съдебна система, сигурност, инфраструктура и т.н.) имат пряко влияние върху богатството;  "Когато хората плащат средно около 47% от доходите си на държавата като данъци и осигуровки, за да получат определени услуги, но не ги получават и се налага да си доплащат (за лечение, частни уроци и образование, справедлив изход от съдебен спор, охранителна система, ремонт на повредени от дупките по пътищата автомобили и т.н.), те са победни с 47%."  - Ниското качество на тези услуги е също спирачка за навлизането на чуждестранни капитали.
В някои части на страната „технологиите“ в селското стопанство не са мръднали от Средновековието насам.

Поради което и колкото и да се намалят заплатите в страната (малко над 100 Евро месечно е минималната месечна заплата), то българското село трудно може да се конкурира със страни където средната продължителност на живота рядко надминава 45 години. Защото на каквато и цена да се произвеждат картофи, лук и домати в България, колкото и ниска да е заплата на този който ги обработват, щом дори в разгара на кризата ги внасяхме от страни като Египет, Сирия и Йордания, то явно у нас не е изгодно да се влага пари в земеделие свързано с ръчен труд, предвид това, че осигуровки, данъци, акцизи на горива всичко това се калкулира в цените и поради това земеделието ни свързано със зеленчуци е неконкуретоспособно дори на зеленчуците внесени от пустинята. Самия внос също е свързан с разходи, картелиран и вследствие от това цените имат само една посока, а намалялата консумация на едни храни насочва хората към други.
Другия проблем е високата престъпност в селата и отдалечените индустриални райони.

За селата голям проблем е престъпността, тъй като няма държавни структури, които да препятстват битовата престъпност и хората се страхуват да обитават къщите си, не смеят да гледат животни, да садят и обработват земята, защото ще им ги откраднат.” - Проф. Марта Сугарева.

Бизнесът тук в България се притиска с хиляди разрешителни режими, стотици хиляди чиновници се изхранват от тях без никакъв ефект. Вероятно омразата и страха на властта към всякаква средна класа в страната и нововъзникнала буржоазия, неподвластна на апарата и не-създадена от горе на долу, пречат за създаване на прости и ефективни механизми.
Защото икономическата свобода би пречила на политическото господство, а от там много източници на доходи за управляващата и смятаща себе си за аристократична класа ще секнат.
Забелязали ли сте, че в почти всички репортажи за "лошите" търговци, персонажите са хора с една сергия, мижаво магазинче или фабрика и които по 7 дни в седмицата, без отпуск, блъскат за единия хляб, за себе си, семействата си и тези които са на работа при тях?! Никога обаче камерите не са пред офисите на някой е монополист, било от телекомуникациите, банките, енергодружествата, ВИК някоя от партийните фирми във вноса на храни. 
Врагът е малкия и средния човек, който се опитва да бъде автономен което води до арабизация на страната ни в икономически смисъл. В момента по липсата на пари вече се готви удар и срещу останките от българското село. От 17.02.2011 Облагат с данък вече и земеделците.
За първи път тази година доходите на земеделските производители ще бъдат облагани с данъци. Данък ще плащат и физически лица, които нямат регистрация като земеделски производители. И всичко това на фона на бясно качващите се цени на храните и вече застрашителната стагфлация.

Нещо което ще доведе до криза в и селското ни стопанство в края на 2012 г. или началото на 2013, като обаче преди това ще създаде още инфлация. След нея обаче, до 2 години най-много ще станем свидетели на силна криза в аграрния ни сектор и силен спад на цените.

Както не веднъж съм казвал, инфлацията (стагфлацията в нашия случай) има лошия навик да влече криза след себе си, защото най-просто казано тя дърпа цените силно е една посока, но подобно на ластик след балонизацията им, те имат навика да се връщат в мига в който спре притока на пари обратно. 

image

За това още в 2012 ще станем свидетели на дъно на фондовия пазар, а в 2013 година най-късно ще има такова и на пазара на зърно, като това ще са само сигналите за още една криза която ще дойде в България. След това дъно, цените отново ще поемат силно на горе, поне тези на храните.

Притискането на малката и средна буржоазия която дава огромната част от работните места в страната не води до нищо положително.

В Тунис вълненията започнаха точно заради това. Дребен търговец (Мохамед Буазизи) на който вземат разрешителното и го гонят от сергията с която храни семейството си, от отчаяние се самозапалва. Това е искрата в бурето с барут. Такива като него се вдигат по улиците защото властта им отнема препитанието, а към тях моментално се присъединяват и други недоволни.
Да не забравяме, подобен инцидент е причина за войната в САЩ и обявяването на независимост от Англия. Заради няколко пенса върху цената на чая и заради изтикването на местния бизнес в ъгъла от англичаните, които искат да запазят монополното статукво, американците се вдигат на бунт. Заради подобни причини избухват както Английската, така и Френската буржоазни революции и размирната 1848 година от която пламва почти цяла Европа. За това и за мен събитията в Северна Африка и арабския свят са една макар и закъсняла буржоазна революция.
Такава каквато за съжаление ние нямаме, за това и страната се изсмуква от една монополна олигархия и ни очаква поне още една голяма криза.

Горе просто написах това което мисля и че ако капиталовите ресурси на нацията не се източваха всеки месец безжалостно, то България отдавна щеше да е ако не на нивото на Чехия или Словакия, то до това на Хърватска или Словения. Българинът има нужда просто да го оставят за малко на мира. Поне няколко, поне 5-10 години, да не го закачат, да не го притесняват, да не го карат всяка сутрин да се чуди какво се е променило и какво ли ново са измислили за да го мачкат, да се опитват да го окрадат или да го изнервят. Да му позволят без да го притесняват да си прави бизнеса, да си работи на заплата, но да може да планира бъдещето си.
Същата сигурност и възможност за планиране искат и чуждите инвеститори.  
Нещо невъзможно от 21 години в България, където всяко държавно решение е предпоследно.


Статия по тази тема от:  08.11.2010 - България 2011 - Двуцифрена инфлация, огромна безработица, висока престъпност, проблеми в банките

Писна ни да ни крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон ...... 

image 

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ





Тагове:   българия,   Forex,   Форекс,   2012,   акции,   фючърси,   2013,


Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Абсолютно вярно.Поздрави.
20.02.2011 22:40
Абсолютно вярно.Поздрави.
цитирай
2. анонимен - ....Елица
21.02.2011 00:19
Тъжно,но факт-това сме ние-една държава от третия свят.
Статията отразява реалността на 100%-за зла участ е точно
така-"Всяко държавно решение е предпоследно"-нещо като
казармени условия с малката вметка,че там се вижда края,а тук
края се крие някъде в безкрая-уви
цитирай
3. анонимен - . . Благодаря ви за точните думи, ...
21.02.2011 00:44
..Благодаря ви за точните думи, поздравления и от мен! (..Само не се лъжете, че някой ще ни даде спокойствие- то е най-ценното, за него се воюва!)
цитирай
4. eien - Смразяващо!
21.02.2011 03:03
Вие ли сте авторът?
цитирай
5. анонимен - Отлично написано!
21.02.2011 03:20
Позволих си да го поставя на българския портал Eurochicago.com Надявам се да нямате нещо против. Успех!
цитирай
6. анонимен - Да се подминаваме истинската причина - продължаване на грешката на Джон Лоу
21.02.2011 04:13
За първи път в света държавна финансова грешка при употреба на "Незлатни пари" се допуска през 1716 г. и досега е запазена. [Същността е - не се отчита разлика между качества на "Незлатни" спрямо "Златни пари" и при условия на "Незлатни" се ползва стария (от времето със "Златни пари") начин на държавно финансово управление. Това неразвито държавно управленско поведение подсигурява създаване и развитие на икономически, социални и други диспропорции и криза.]
До 2011 г., грешката се допуска при замяна на "Златни" с "Незлатни пари" и е съхранена при продължаваща употреба на "Незлатни пари".
Тъй като първата в света замяна (от "Златни" към "Незлатни пари") е станала при конкретна инициатива - е подходящо да означим допуснатата слабост на името на нейния автор, като "Грешка на Джон Лоу".
Закономерен процес в човешкото развитие е успешното разкриване на направената през 1716 г. управленска грешка на Джон Лоу.
Откритието е резултат от творчески труд, подсигурен от специализирани икономически знания и подходящ жизнен опит и се реализира сега, но е било възможно да стане от други изследователи преди години или в бъдеще.
Резултати от икономически изследвания доказаха, че при условия на ползване на "Незлатни пари" днешния начин на държавно финансово управление е непълноценен, създава и развива икономически, социални и други диспропорции и винаги води до криза, т. е. продължава се грешката на Джон Лоу.
При преценка на икономическата ситуация не бива да подминаваме истинската причина - продължаване на грешката на Джон Лоу.
С поздрави, Иван Митев
цитирай
7. анонимен - Нещо показателно в нашия случай
21.02.2011 12:19
Докато в минали години консумацията на пшеница за брашно надхвърля 100 хил. тона на месец, сега потреблението е свито до 78 хил. тона !!!
цитирай
8. анонимен - Масови арести на митничари и гранични полицаи в Румъния
21.02.2011 12:54
Над 60 митничари и гранични полицаи бяха задържани на граничния пункт "Албица" в Източна Румъния в рамките на поредната антикорупционна акция, съобщи Медиафакс. Полицаите от Главна дирекция за борба с корупцията са обискирали граничния пункт и домовете на митническите служители. Задържаните митничари и полицаи са закарани в Букурещ за изслушване.

Съдебни източници заявиха, че по-голямата част от задържаните са гранични полицаи, заподозрени за вземане на подкуп и трафик на цигари.

Дейността на контролно-пропускателния пункт на границата с Молдова беше блокирана за няколко часа тази сутрин заради операцията. На ГКПП Албица работят 114 души, от които 87 са митничари, отбелязва агенцията. От началото на
февруари бяха арестувани 59 служители на ГКПП Сирет (на границата с Украйна) и други 90 души от ГКПП Найдъш, Фоени и Моравица (на границата със Сърбия).
цитирай
9. анонимен - Безработицата в страната през ч...
21.02.2011 13:00
Безработицата в страната през четвъртото тримесечие е нараснала до 11.2% от 7.9% година по-рано. Безработицата сред младите българи на възраст до 25 години е 26.5%, като за изминалата година е нараснала с 7%.
цитирай
10. анонимен - И..
21.02.2011 16:44
Това, което е написано в статията е обикновена икономическа интерпретация, потвърдена и аргументирана с относителни статистически извадки на данни и кратки непоследователни и недетайлни икономически изводи и най-страшното липса на каквито и да е решения на ситуацията, а единствено вял поглед в бъдещето на страната. Това го знаем отдавна. В България трябва да се свика Велико НАРОДНО СЪБРАНИЕ. Да се промени конституцията, като се отнемат правомощията на неефективната и престъпна съдебна система, като се подчини на изпълнителната власт. След, което да има Държавна намеса в икономическите процеси - определяне и разграничение на доходите според образованието, определяне на минимални значително по-високи прагове на минимален труд. Контрол върху плащанията на работниците - не на ръка, а единствено и само по банков път. Премахване на досегашните контролни органи и създаване на ефективни такива. Увеличаване тежестта на осигуряването и падането на основната и част върху работодателя - по този на ще се принуди да наема по-качествен персонал и да го задържа, а не да го използва. Въвеждане на огромни данъци за притежание на скъпи лимузини - за да се промени виждането на българина, видиш ли само лимузини, пък сме били бедни. Да не могат богатите, току така да ги карат. Ако са толкова богати, а те не са - да плащат за лукса, както е в Германия и навсякъде, а не да стоят 7-и, 6-и и S-класи пред панелките. Държавна намеса и ограничение и стопиране на търговските надценки, за да се стимулира въвеждане на високотехнологични решения в производствата, които да намалят себестойността и да се увеличи качеството. Налагане на тежки данъци в туризма (за да се обложат огромните незаконни хотели или построени с крадените пари от масовата приватизация), да се увеличи цената на труда в сектора, да се повиши обслужването и контрола, а не сегашния невиждан хаос и безпрепятственото натрупване на капитали. Закон за забрана на ромите, за повече от едно дете. И много други...
цитирай
11. анонимен - Германската промишленост отчете рекорден ръст; http://www.dnevnik.bg
22.02.2011 11:37
Рекорден ръст в германското промишлено производство е предизвикал силно покачване на частния сектор в страната през февруари, предаде агенция "Ройтерс". Това опровергава опасенията, че възстановяването на най-голямата икономика в Европа се забавя.

Промишленият индекс PMI на Markit е достигнал 62.6 пункта през февруари, което е най-високото му равнище, откакто измерването му е започнало през април 1996 г. Показания над 50 пункта говорят за растеж.

"Износът подхранва растежа в промишления сектор, но местната икономика също набира скорост", коментира Крис Уилямсън, икономист от Markit.

Ръстът продължава и в сектора на услугите, въпреки че показателят се е забавил спрямо януари. Той е достигнал 59.5 пункта от 60.3 през първия месец на годината.

"Отчетен е значителен ръст в сектора на услугите, който е много зависим от разходите на домакинствата. Това означава, че вътрешната икономика продължава да се подобрява", каза още Уилямсън.

Показател измерващ активността едновременно в сектора на услугите и промишлеността е достигнал 61.5 пункта, което е най-високото му равнище от юни 2006 г. насам.
цитирай
12. djgator - Приятелю
22.02.2011 11:43
Много ми харесаха последните ти статии, особено тази. Имам към теб два много сложни въпроса, те могат да ти послужат за теми на следващи постинги:
1. А защо се получава така?
2. Ти какво би променил, какво е нужно да се направи и то незабавно?
цитирай
13. panazea - Аз се опитах в моя блог да дам отговор ,
22.02.2011 16:10
Какво трябва да се направи , за да върви България към добро !
Знам , че ти много по-аргументирано би го написал ! Рецептата е възраждане на производството и малкия и среден бизнес .
Ще бъда щастлива ако напишеш твоето виждане за възраждането на България !
Панацея .
цитирай
14. borsi - . . . Писал съм много пъти за това. ...
23.02.2011 14:24
panazea написа:
...

Писал съм много пъти за това. Част от нещата които трябва да се свършат

Антикризисни мерки които най-вероятно няма да се вземат:

http://borsi.blog.bg/novini/2010/03/23/antikrizisni-merki-koito-nai-veroiatno-niama-da-se-vzemat.516508
цитирай
15. анонимен - Брутният външен дълг на България приближава 37 млрд. евро
23.02.2011 17:19
В сравнение с края на 2007 г. брутният външен дълг нараства с 28%.

http://www.investor.bg/news/article/74945/5.html
цитирай
16. анонимен - Милиардите на ЕС за саниране на жилищата стоят непотърсени
23.02.2011 17:26
„В България цените на електроенергията са на европейско равнище, но заплатите са на българско равнище и проблемите за крайните потребители са много големи, така че въпросът за енергийната ефективност е с технически, икономически и социални измерения" - каза още Жерар Манян.

http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&ref=ts
цитирай
17. анонимен - Боже колко си прав !
24.02.2011 19:48
Само да го оставят на мира, това иска и това му трябва на българина ! НЕ ДА МУ ПОМАГАТ, САМО ДА НЕ МУ ПРЕЧАТ ! Ставам фен на този анализатор, по добре нямаше как да бъде написана тази статия !
цитирай
18. анонимен - Хиляди онкоболни ще доплащат за лечението си
25.02.2011 20:58
Хиляди онкоболни ще доплащат за лечението си:

http://www.btv.bg/news/zdraveopazvane/story/45623340-Hilyadi_onkobolni_shte_doplashtat_za_lechenieto_si.html

цитирай
19. анонимен - Зимбабве е преди нас по въвеждане на електронни услуги
26.02.2011 23:42
http://money.bg

България изостава дори и от Зимбабве по въвежданена електронни услуги. У нас са достъпни амо три електронни административни услуги, а в Естония са 700. В една от най-бедните африканскидържави където половината от населението е неграмотно, функционира централна информационно-електронна система, а в България все още обсъждаме бъдещи проекти.

Това бяха само част от недоволните гласове, които прозвучаха при представянето на проекта за електронно правителство, с което започна вчера Националният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Стратегията за електронно правителство представи пред форума Валери Борисов, директор на дирекция „Електронно управление" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, но държавният служител бе принуден дълго, повече от час да отговаря на въпроси и критични бележки.

Направихте ли анкета сред гражданите и фирмите какво очакват от електронното правителство? Обърнахте ли се към структурираното представителство на бизнеса в България? Как гарантирате, че държавните служители няма да саботират онлайн услугите? Има ли координация между всички министерства, чиито услуги следва да са онлайн в ХХІ век в родината на Джон Атанасов?

Валери Борисов сподели треговата си, че Търговският регистър, Регистърът по Булстат, Регистърът на юридическите лица с нестопанска цел, Имотният регистър, както и архивът със свидетелствата за съдимост на ВСС все още не са предадени за обработка като база данни към електронното правителство.

Изчислено било, че то щяло да донесе икономии над 80 милиона лева за граждани, бизнес и администрация годишно при електронизацията на 20-те ключови услуги, обясни Борисов. Икономията е пресметната при средните заплати от 500-600 лева в администрацията. Една електронна услуга коства 5 минути на администрацията, а на гражданина му спестява 2 часа. Директорът заяви, че до края на 2012 г. трябва да стане факт електронната идентификация на българския гражданин.

Националният съвет на АИКБ обаче не остана доволен от развитието на проекта за електронното правителство. Намира, че то е особено важно за бизнес климата у нас и ще потърси мнението и на другите работодателски организации за евентуална среща с министър-председателя.

Компютрите не пият уиски и не се возят на яхта, корупцията се бори по-ефективно с електронно правителство, отколкото със сересета или с Боркор, обобщи председателят на АИКБ Васил Велев. Електронното правителство неминуемо ще доведе до съкращения в администрацията, а оттам и до преструктуриране на работните ресурси. Ние сме призвани да бъдем в подкрепа и да помагаме, но и да бием камбаната за проекти като този, в който изоставането бие на очи.

Националният съвет разгледа и приоритетите за 2011 г. и прие нови членове на Асоциацията, сред които и „Софийска вода" АД. Присъстващите дадоха пълномощия и насоки за срещата с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Той е пратил покана до ръководството на АИКБ да обсъдят заедно проекта на Пакт за финансова стабилност, който да стабилизира и да направи предсказуема финансовата политика на страната ни в дългосрочен план. Националният съвет на АИКБ отчете и напредъка по изпълнението на проект „Ограничаване и превенция на неф
цитирай
20. анонимен - Какво трябва
27.02.2011 01:37
за да си закупя акция от един лев на БФБ и може ли да си купувам по една или пет на месец примерно ?
цитирай
21. minchomin - цитат: "Българинът има нужда просто да го оставят за малко на мира".
01.03.2011 13:34
Констатациите са ясни, ние го виждаме това всеки ден. Какво ти е предложението за промяна и "Има ли почва то у нас"???!!!
цитирай
22. borsi - Констатациите са ясни, ние го ви...
02.03.2011 18:03
minchomin написа:
Констатациите са ясни, ние го виждаме това всеки ден. Какво ти е предложението за промяна и "Има ли почва то у нас"???!!!

Писал съм назад в блога си - "Мерки които няма да се вземат ...."
цитирай
23. анонимен - Множествено число
05.03.2011 08:53
Няма множествено число с окончание на "й" в българския език.
цитирай
24. анонимен - Любопитно : В Португалия ако човек е ...
18.03.2011 15:11
Любопитно : В Португалия ако човек е боледувал през годината когато отиде да плати данъците си му приспадат от дължимата сума за данъци сумата, която е платил за лекарства и ако трябва му доплащат !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6022848
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930