Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2013 10:22 - За цените на електроенергията
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 2772 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 23.02.2013 10:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За цените на електроенергията

Може ли да се намалят цените на тока и има ли резерви за това?


Още неизбистрена идеята за мижавото 8% намаление на цените на тока, започна да ни залива вълна от “професионални” мнения защо това не трябва да се случва. Излезлите на улицата граждани и представители на бизнеса вече са вкарани в сценарии режисирани от някой друг, сякаш една тлъста и надписана сметка за плащане не може да е причина за протест.  Само, че мен никой не може да ме убеди, че сметката ми за ток у дома, в размер  на 280 лв. не ме е извела, а съм излязъл на улицата и от 3 години пиша по темата, защото изпълнявам нечия воля. Ако някой смята, че парите в дома ми за ток са малко, моля, нека извади от джоба си и ми ги възстанови.  В енергетиката ни има няколко враждуващи групи, които са се хванали гуша за гуша поне видимо, но стане ли дума за цени, всички защитават високите си и “справедливи” тарифи, с наглостта на шофьор на такси от тия които ловят клиенти пред Централна гара София и които могат да ви обложат с 10 лв. за 1-2 километра.  И докато в съседна Сърбия  и Македония токът струва само 8 стотинки на киловат, тук се дерат по 10 кожи и въпреки това, всички държавни дружества са на загуба (действителна), а частните обявяват, че работят едва ли не благотворително и от тях да мине, само защото обичат гражданите.

image

Колкото е по-скъп става токът, толкова повече са на загуба държавните компании!  Ще цитирам  ikonomika.org

Задължения на НЕК -   2 238 184  000
Задължения на АЕЦ Козлодуй - 780 496 000
Задължения на ТЕЦ Марица Изток 2 - 756 911 000
Към тази дружина, управлявана от енергийното ни министерство може да добавим още, задължения на  Топлофикация София - 494 659 000 и това е същата тази, заради която в сметките за ток, в цялата страна,  има такса и за някакво си високоефективно комбинирано производство (уау!) на електрическа енергия. Колко е ефективна, се вижда по нулите след дълговете на компанията.
Задължения на Български Енергиен Холдинг ЕАД - ?

Ефект от повишение на цените няма. Докато в зората на демокрацията енергетиката ни бе горе-долу на печалба, въпреки съвсем ниските цени на киловат, в момента с всяко повишение на цените на тока тя затъва все повече. Група избрани прибира печалбите, а задълженията се трупат на гърба на населението и бизнеса, но основния проблем очертал се последните години е, че енергетиката ни е яхната от тотално скарани с пазара хора. Някои от тях от ток, може и да разбират, но от цени и тяхното поведение не.  Както написах в - Няма пазар за българския ток, но можеше и може да има печалби понижението на цените на електроенергията в Европа свари тази дружина по долни гащи, износът се срина, цените по него също,  а спадащите печалби  държавата покри, като ни качи с още цените на тока. Анти-пазарното поведение и липсата на поглед върху цените проявено от владетелите на електроенергията у нас, вероятно си има обяснение. Това е тясна и затворена почти семейна група, която от една страна се смята за по-умна от  всички, дори и от пазара, а от друга, трудно допуска поглед на независими търговски експерти в територията си, за да не се разкрие някоя “тайна”.  Проблем е и към кого би прибягвала за помощ тази групичка.

Шанса да се намерят подходящите хора, дори босовете в енергетиката да ги търсят е едва 10%, тъй като по правило 90% от прогнозите за пазара са погрешни в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.  Повечето “специалисти” нито могат да прогнозират кой да е пазар, нито знаят в голямата си част как да противодействат на неблагоприятната ситуация, така, че при спадащи цени да запазят печалбите си.   Положението вероятно ще се влоши. Пазарът на ток в Европа, последните години не само се либерализира (с изключение на България), но и ще става все по-свободен, поради което и ще има все по-чести колебания в цените на тока в Европа следващите години. Поне това сигурно е ясно на енергийните ни експерти и най-лесното за което се сещат е да искат с още и още увеличение на цените, до безкрайни величини. Това води до свиване на потреблението на вътрешния пазар, от там те пак искат още по-високи цени за да наваксат.  В резултат хората започват да излизат на улицата, тъй като не е нормално да имаме по-високи цени за крайния потребител  и индустрията от западни държави и на места цялата заплата да отива за едната сметка.

image

Президентът  Плевнелиев, повтаря за енергийна ефективност, нещо в момента безнадеждно остаряло, защото това което той казва, е дума по дума повторение на това, което аз и колегата Минев бяхме написали още в 2007 г. при старият кабинет и колкото и да съм поласкан от това, че един президент ме цитира в свое изказване по телевизията,  дума по дума (!) и то нещо писано преди години от мен,  то президентът пропусна да спомене продължението. Програмата за енергийна ефективност написана в 2007 г., въобще не залагаше на нов грабеж над домакинствата, нито тяхното още по-голямо завличане с кредити, а бе със съвсем друг смисъл и един от тях бе и да се осигури работа за тези около 300 000 човека заети в строителството, при пукането на балона с имотите, който се задаваше.  А и за каква ефективност става дума, като в къщи колкото сме по-ефективни, толкова повече ток плащаме?!!  Никаква енергийна ефективност не може да насмогне  и дори да се изравни с неумението и алчността които са в съчетание в България. Президентът преди да призовава гражданите към ефективност, да бе погледнал загубите в енергийната мрежа стигащи до 25 % според ДКЕВР.  Защо не призове към ефективност енергетиката, а призовава нас? Това обаче е друга тема и нека се върнем на сегашната. 

Може ли да се намалят цените на тока и има ли резерви за това? 

Може и то в пъти повече от тези “обещани” мижави 8%, при това без да се трупат нови загуби, а спадовете в международните цени да се компенсират, без да се товари бюджета или населението!   Тъй като обаче и аз и колегата имаме да плащаме сметки за ток, а като си хариже човек коня, най-много да го напсуват за да не се наложи да му кажат  "благодаря", спирам до тук, а славата и проблемите ги оставяме за политиците,  феновете им и енергийните босове. 

 image 

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ




Гласувай:
9



1. demograph - Точен си.
25.02.2013 11:56
Енергийната мафия е главата на октопода! Ако се отсече, цените могат да паднат в пъти, от което ще живне и народ и българската икономика.
цитирай
2. djgator - !!!
26.02.2013 10:37
С теб съм!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6024581
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930