Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2011 09:54 - Южен Судан
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4373 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.07.2011 09:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Южен Судан

image

След десетилетия гражданска война страната бе разделена на две, като богатият на нефт християнски Юг стана най-младата държава в света.

image

Судан загуби една трета от територията си и голяма част от петролните си залежи. Спорни са и въпросите, свързани с разпределянето на парите от полезните изкопаеми, правата върху Бели Нил, официалните граници вероятно също ще още арена на конфликти. Судан бе най-голямата страна в Африка и десетата по големина в света.

image

Очаква се разделението бъде последвано от негативни реакции от северните им мюсюлмански съседи, като моето очакване е негативни реакции да има и от някой други мюсюлмански държави и ислямски терористични групи.  Очакват се и междуплеменни конфликти като в Северен Судан, така и в новата независима държава Южен Судан.  Предвид обаче на малката гъстота на населението и заселването на търговците в на юг, то мисля, че един мирен период не е изключен и дори е силно вероятен.

image

Гражданската война в Судан продължава с кратки прекъсвания почти от получаването на независимост в 1956 г. Северът прекалено настойчиво натрапваше на Юга ислямизацията като отказа от нея означаваше смърт и често отвличане в робство за жените и децата.  Дори обаче приемането на исляма не значи спасение, защото за по-светлите араби на север, негрите са нисши създания.
През 1955 година населението на Южен Судан се разбунтува, поради невъзможността да участва политически и икономически в управлението на страната. Бунтът прераства в 17-годишна гражданска война, която приключва през 1972 година с подписването на Споразумението от Адис Абеба.

image

Според мирното споразумение Южен Судан добива известна степен на автономия, която обаче не е спазвана от страна на властите в столицата Хартум. Заради тежкото положение на населението в Южен Судан избухва нова гражданска война. За 22-годишен период на гражданска война и геноцид от 1983 до 2005 г., най-малко 2 милиона, предимно негри християни, загинаха , а още минимум 2 милиона са бежанци (колкото са прогонени и от България за 22 години от правителствата на София). Колко е реални брой убити, умрели, отвлечени в робство или прогонени от Южен Судан никой не знае.
Разводът е пълен, като на референдума за отцепване 98% от гласувалите са избрали отделяне от Хартум, като вероятно според резултатите дори част от 5% процента мюсюлмани в страната са за отделяне от ислямския север.

image

Новата държава е от най-бедните в Африка като 90% от населението живее под границата на бедността с по-малко от 1 долар на ден, а едва 2% от децата завършват училище. Южен Судан е с размерите на Тексас, населението е около 8 милиона, има 100 км асфалтирани пътища, все още слаби институции, една каталясала железница към Хартум, само сянка на здравеопазване и образование, почти няма още съдебна система и слаба полиция. Телефони, Интернет, електричество, всичко това е рядко срещано явление. Повечето южно суданци не могат да четата и пишат.

image

ООН гласува за 7 000 мироопазващи сили в Южен Судан, но по мое мнение това е смешно малко предвид огромната територия на страната голяма колкото Франция, но за това пък непроходима. По време на референдума за отцепване например, повечето от работещите за различните агенции на ООН и множеството международни наблюдатели са настанени в изискан палатков лагер на брега на Нил. Вечер, освен ако не воюват с арабите от севера жителите на страната предимно спят, защото в огромната част от страната имате ток само ако имате и генератор да го произвежда.
Има два сезона сух и дъждовен, но в най-южната част климатът е екваториален. Времето е топло, а валежите са обилни почти през цялата година. Отслабват символично в периода ноември – февруари.

Бизнес в Южен Судан

Официалният език в Южен Судан е английски, но голяма част от населението ползва арабски, както и езиците на местните племена.

image

По груби оценки на “Бритиш петролиъм” и “Тотал”, запасите от петрол в Южен Судан са към 6,7 милиарда барела. Петролът е открит от Шеврон. Точни оценки не са правени поради непрекъсващите граждански войни. Между 75 и 90 % от досегашните запаси на петрол на Судан се намират в Южен Судан, но рафинериите и тръбопровода към Червено море са в Судан. Според споразумението от 2005г., Южен Судан получава 50% от годишните приходи от петрола, но това споразумение изтича с обявяването на независимостта. За известно време обаче Югът и Северът ще трябва да делят: единият ще осигурява петрол, а другият - преработката и транспорт. Основният конфликт между двете страни - Судан и Южен Судан, е за региона на Абуей, който е богат на петрол.

image

В страната има ливански бизнесмени дошли да разучат новата държава и да завъртят някой бизнес. Има още етиопски, еритрейски, кенийски и угандийски собственици на малки бизнеси. Угандийците имат проблеми, като местните нещо не ги долюбват.

image

Според Закона за земите от 2009 г. всички земи в Южен Судан принадлежат на съответните общности обаче границите между над 20-те етнически групи в региона остават толкова променливи, колкото и движенията на самите групи. Голяма част от тях са въоръжени.

image

По думите на журналист - Всеки опит за взаимодействие с официалните държавни органи се превръща в безкрайно пренасочване от един офис към друг офис, от един отговорен към следващия, докато накрая някой не констатира, че няма никаква представа какво да направи по вашия въпрос.

Има редица правни и административни процеси, които човек трябва да премине, за да създаде компанията в Южен Судан. Има обаче компетентни юристи, които могат да ръководят страните по делото или жалбоподателите. Има закони, съдилища и арбитражни процеси, които позволяват на инвеститорите и бизнеса да защитават своите интереси.
Те са донякъде мистериозни, но се основават основно на английски обичайното право и работят.

image

Има Бизнес регистър. Фирмите могат да се включат в рамките на един ден. Има закон за насърчаване на инвестициите.
Митническите клирингова система е автоматизирана. Системата свързва с 21 регионални офиса и Данъчно камара и това позволява за електронни одобрения и подаване на електронни декларации.
В столицата вече има поне 5-6 банки.  
Най-малко 4 търговски авиокомпании предлагат ежедневни полети от Източна Африка към Южен Судан.

image

В страната има 5 мобилни оператора (Повече от в България), но те са все още напълно недостатъчни за държавата.
В страната оперират и няколко охранителни компании.
Данъците при вноса на автомобили в страната са разумни – 2 % и правителството не си дава много зор да прилага стандартите за вредни емисии или проверки за безопасност.

image

Не се опитвайте да метнете местните с некачествена стока. Някой цивилен купил от вас техника или автомобил, може при първия проблем да се появи пред вас в униформа и с AK-47 за си уредите неизрядните бизнес отношения.
Бизнес лиценз може да бъде получена от Министерството на търговията на търговията и продоволствието.

image

Времето за стартиране на бизнес в Джуба е средно 14 дни.

Корупцията е вече масово главоболие, както за местните южно-судански, така и за потенциалните чужди инвеститори. Има вече и известна ксенофобия към пришълци от други части на Африка, за това ако ще водите работници от Кения например, размислете. Властите не реагират с голям ентусиазъм, ако се скарате при бизнеса с някое от племената на чиято територия развивате дейност.  

image

Проблем в столицата Джуба е липсата на сграден фонд, но това също е поле за инвестиции. При всяко положение Джуба може да е малък град но е с големи планове. Без голяма част от инфраструктурата, необходима за да бъде модерен град, това е все пак е най-бързо растящият град в Африка. Безработицата в столицата е 33 % Циментът ще играе централна роля за подобряване на инфраструктурата, заедно със строителните материали. Южен Судан се нуждае най-малко три милиона жилища в момента.

image

Докато траеше още войната, китайци преджапвайки мизерията и калта на джунглите на Южен Судан, също завъртяха бизнес и то сериозен без да жалят усилия. Продавайки оръжие като руснаците на ислямистите от Севера, те не забравиха и Юга и докато руснаците по липса на капацитети за бизнес се ограничиха само в оръжията китайците вложиха колосални средства в инфраструктурата на Судан, строяха пътища и тръбопроводи, болници, училища, детски градини, стадиони и магазини.
Китайската национална корпорация (CNPC) е хванала вече най-добрите парчета от петрола. Около 65 от изнеса на петрол вече се държи от китайците.  

image

За това и е много вероятно сега да изсипят доста пари и в новосъздадената държава с която Китай има чудесни отношения. В страната бизнеса с петрол е захапан още освен от западни компании и Китай още от Индия и Малайзия, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Норвегия, Дания и т.н. Японската компания Toyota Tsusho иска да строи петролопровод през Кения, компания от Южна Африка направи завод за бира като бирата отговаря на всички критерии да се пие дори от европеец, Портланд цимент се оглежда да строи завод, други компании са се ориентирани към агробизнес, дърводобив, обучение по мениджмънт, банки, развитие на достъпа до кредити, лизинг, туризъм, минното дело, телекомуникации, образование, строителство, туризъм, производство на електроенергия, съоръжения за пречистване на вода и т.н.
По някой песимистични оценки, запасите петрол биха стигнали едва за 10-15 години, но е добре да се има предвид, че все пак и голяма част от страната не е добре проучена. Освен петрол и природен газ, Южен Судан има още злато, сребро, хром, дървен материал, скъпоценни камъни и други.

image

Потенциалът е голям, стига да има мир в региона и някаква що годе стабилна власт.

image

Проблемите със здравеопазването са сред основните рискове за правене на бизнес. Това е един негостоприемна област. Маларията и други инвалидизиращи заболявания са широко разпространени и смъртоносни. Медицинските услуги са ограничени, така, че преди да стегнете куфари да правите бизнес там си направете една консултация с лекар, какъв набор от медикаменти ще ви е необходим и от какво трябва да се пазите като европеец там. Не забравяйте, че средната продължителност на живота на първите европейци в тази област е била около 1 година, при липса на медицински грижи и превантивни мерки за здравето.

image

Културно, южните судански хора са топли, гостоприемни по думите на бизнесмени и спазват закона, така че физическата безопасност на чужденци, стига да не са африканци от друга страна не е голям проблем.
Грабежите са рядкост, въпреки че има няколко ограничени случаи на грабеж на чужденци, основно преди няколко години.
Тези, които имат опит в Джуба казват, че градът е по-сигурен от Найроби, въпреки, че и там има джебчии, едър рогат добитък по улиците, шум и милиции с автомати по улиците.

image

Повечето инвеститори обаче смятат, южно суданците за най-малко надеждните работници в Африка. Както казва един от тях "Няма ги по трудовата етика. Ако се налага да оценявам служителите си то на кенийските служители давам оценка 7 от 10, докато тези от Южен Судан получават минус 5."  
Тези негативни оценки обаче не се споделят от всички, като по думите на друг бизнесмен “Хората се учат бързо”. За тези от бизнеса може да се окаже предизвикателство наемането на талантлив местен персонал.  

image

Представете си работна среда, в която в продължение на почти 50 години не е имало иноваци, нямало е стабилни работодатели, нямало е обучение и материална поддръжка за работещите. За тези които са работили в този период не е имало сигурност или планиране, като работата е била ден за ден или сигурна за не повече от няколко месеца. “Това не е среда която насърчава конкурентна работна етика” – както обяснява един от инвеститорите в страната.

image

 И въпреки, че квалифициран персонал не е съществувал, то такъв се създава от някой не-правителствени организации. "Има добри, трудолюбиви, талантливи и успешни работници в този пазар, но бизнесът ще се конкурира с не-производствени лица като НПО, ООН и т.н. за тях. Това е скъпо тъй като не-правителствените организации и ООН са готови да платят премия за всеки квалифициран!” – За това ако смятате, че за долар на ден или по-малко (колкото е средния доход на човек), някой ще кара скъпа техника, ще работа с внесени от вън сложни машини и ще се правите на “Бвана кубва" просто забравете.

Има ли опасност правителството да експроприира имоти, бизнес или инвестиции? - Отговорът е “не”

Трябва да има някои държавни фигура във вашия бизнес? Отговорът е "не", като това дори може да ви докара известни главоболия при промяна на политическия режим.

image

Цени - Джуба столицата на Южен Судан е най-скъпият град в Африка

Все още липсват основни съоръжения. Градът дава шанс на много предприемачи да правят бизнес, ако човек плаща 150 долара за легло в палатка, или бунгало от разглобяеми панели. Един приличен коктейл е около 10 долара.
Джуба е най-бързо развиващите се град в Африка, с население, което преживя бум от 100,000 души през 2005 г. до повече от 1 000 000 днес.  

image

Инфлацията в Южен Судан е близо 40%. Правителството планира да емитира своя собствена валута, Южено судански паунд, по някое време, през следващите няколко седмици.

image

Държавата е вече призната от ЕС, Русия, САЩ, Канада, Турция, Китай, Южна Корея, Судан, Египет, Йордания, Либия, Армения. Китай създава и дипломатически отношения с Южен Судан с равнище посланици още от 9 юни.

Междувременно в региона на Дарфур (Северен Судан) има друг, паралелен конфликт, провокиран от бруталните набези на спонсорираната от Хартум армия "Джанджауийд". Какво ще става там,  дали и тази провинция на Судан ще извоюва своята независимост, ще видим.  

image

Източници: e-vestnik.bg, Капитал, Уикипедия, блогове на мои колеги, отзиви от журналисти, инвеститори,  отзви и коментари в някой бизнес форуми


image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6023653
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930