Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2010 14:27 - Превратът Wikileaks
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 7396 Коментари: 12 Гласове:
8

Последна промяна: 07.12.2010 10:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Информационната ера отпразнува пълнолетие с гръм и трясък. Това ще промени медиите, властта и вероятно бизнеса

image

Wikileaks съществуват от края на 2006 г., като първият им голям удар е разкриването на корупция на един от водещите кенийски политици през 2007 г. С тази история, която тогава намира място на страниците на в. Guardian, те успяват да повлияят дори на изборите в африканската държава. 

Първоначалният вариант на сайта им твърди, че са създадени от група ентусиасти, сред които китайски дисиденти, компютърни специалисти и журналисти. Джулиън Асандж, изглежда, е обединяващото им звено и двигател. Сайтът е затварян веднъж поради липса на средства, местен е няколко пъти на сървъри из целия свят, като в момента е в Исландия, където законът защитава подобни организации. В началото позволява редакции от читатели, сега е с много по-рестриктивна политика и с изключително секретен начин на опериране.
Сред попаденията им са тайните книги на сциентологията, хакнатият мейл на кандидата за вицепрезидент на САЩ Сара Пейлин, откраднатите писма между учените климатолози и документи за нередности в каймански клон на голямата швейцарска банка Julius Baer. В началото Асандж и съмишлениците му пишат собственоръчно пояснения и статии около документите. 
През април тази година те започват да разбиват на парчета огромния пакет информация и пускат видео от Ирак, на което се вижда как американски хеликоптер убива 12 души, сред които журналисти от Reuters. След предизвикания бурен, но кратък фурор, Wikileaks пускат "дневниците на войната" - колекция от ежедневните докладни на военните в Ирак и Афганистан, в сътрудничество с 3 медии- Guardian, New York Times и Der Spiegel.

image

Сто шейсет и шест години са били нужни след изобретяването на печатарската преса от Гутенберг през 1439 г., за да се появи първият вестник в света. През следващите столетия вестниците (и развитието на по-масовото образование) променили изцяло начина, по който хората виждали света около себе си, както и общуването между онези с власт и управляваните от тях.

Възможно ли е да живеем във време, когато това уравнение се променя отново? Тази седмица станахме свидетели на глобалното "изгряване" на феномена Wikileaks, който от няколко години набира сила и опит. Контролираното пускане на стотици хиляди тайни документи на Държавния департамент на САЩ превърна една доскоро слабо известна организация в основен източник на информация за огромна част от медиите, като в същото време извади тайните от ръцете на затворената дипломатическа каста и позволи на всеки личен достъп до суровия материал.Кратка история

Такъв грандиозен успех в амбициозното начинание не само ще предизвика сериозни последствия за американската администрация (виж текста), но може да подтикне много други притежатели на тайна информация да я споделят по този начин, променяйки уравнението в области като финансите, банките, индустрията и, разбира се, политиката. Днес повече от всякога изглежда, че достъпът до всякаква информация е неограничен. Почти 50 години след създаването на интернет, или три пъти по-бързо от вестниците, информационната епоха навърши пълнолетие.

Добра идея, добра възможност и добри партньори

Като всяка революция и тази си има предистория (виж карето). Причините вероятно да не сте чували за Wikileaks преди тази година (и дори допреди няколко месеца) са няколко. Първо, много от предишните им инициативи са свързани с африкански или азиатски страни, както и с по-дребни като размер събития - кенийската корупция или хакването на имейла на кандидата за вицепрезидент на САЩ Сара Пейлин. Все още живеем в западноцентричен свят и едва фокусирането върху САЩ и техните действия доведе до бума на внимание към организацията.

Другата причина е размерът на разкритията - огромният пакет информация, подаден от 23-годишният Брадли Манинг (или от някой друг) събира в себе си такива разнородни документи като всекидневните докладни на военните в Ирак и Афганистан, видео на убийство и четвърт милион дипломатически грами. Да се състави такава пълна картина на действията на глобалната суперсила по подобен начин преди 20 и дори 10 години щеше да е невъзможно (повече за разкритията тук).

Така точният момент и огромната информация се съчетаха с третата причина за глобалния фурор - решението на Wikileaks да поемат активна роля и да си партнират с медии, вместо да бъдат само кутия за информация. "Мисля, че Джулиън Асанж е изключително интелигентен и създаде техническо решение на редакционен проблем, който спъва журналистиката от век насам", казва пред "Капитал" специалистът по нови медии и преподавател в Birmingham City University Пол Брадшоу, който следи от началото феномена. "Проблемът как да пуснеш по сигурен начин голямо количество документи, как свързваш журналиста и източника. Те решиха и няколко проблема в движение. Например, като изнесеш информация, как стигаш до широка аудитория. Преди работеха с три вестника, сега са пет."

Това не е начинът, по който нещата са били планирани при създаването на Wikileaks. "Когато започнахме, искахме анализите да бъдат правени от блогъри и хора, които пишат статиите в Уикипедия например", обясни тази седмица в интервю по Skype за Time Асанж, който се крие от съдебно преследване. "Със сигурност е по-интересно да пишеш за секретен китайски документ, отколкото да пишеш блог за вече публикувани неща или за котката си. Оказа се, че това не е вярно. Тежките анализи са правени от нас и от професионални журналисти и активисти за човешки права. Но след това, когато историята стане новина, тогава обществото се включва и търси повече информация и перспективи."

image

Войници на ООН пекат сомалийче на огън

Достъпът до редакционния потенциал на медии на четири основни езика (слуховете твърдят, че италианските медии са разочаровани, че не са включени в пакета), позволи на Асанж и хората зад него да разпространят информацията по-бързо, по-качествено и по-продължително. Медиите пък удостовериха позицията си и се доказаха като необходим играч. Именно тази комбинация, при която старият канал "сертифицира" информацията на новия, се оказа помитащо ефективна.

Днес правителствата, утре банките

Едно от нещата, които смущават в последния, най-голям удар на Wikileaks, са всъщност и показател за новите обстоятелства, пред които сме изправени. Хилядите разсекретени дипломатически документи всъщност нямат единна тема, както предишни разкрития. Те са извадени на бял свят предимно заради мотото на организацията, че тя е "разузнавателната агенция на хората". Затова и повдигат въпроси като всичко, което е тайно, ли подлежи на разкриване? В "Капитал" също има различни мнения по въпроса и можете да видите резултата от техния сблъсък в дебата, на който отделихме място.
 
Тази тема обаче ще става все по-актуална. Изказването на Асанж, че следващата жертва ще е голяма американска банка, и слуховете, че това е Bank of America, смъкнаха цените на акциите й с 3%. Спадът в котировките на борсатаобаче далеч не е най-страшният ефект за финансовите компании от изтичането на информация. Потенциалните изгоди за обществото от по-прозрачно банкиране биха могли да са огромни - да се предотвратят злоупотреби, да не може да се скрие поемането на големи рискове и съответно да се предотвратява надуването на балони като този, довел до сегашната криза. Повечето очи биха могли да виждат по-добре какво се случва.

Точно както и в случая с дипломатическите грами обаче, това е идеалистично и оптимистично. Банкерите са известни с потайността си - техният бизнес се крепи на доверието и на експертизата. Опасността от публикуването на лични данни, поверителни сделки и т.н. може да доведе до срив в репутацията и отлив на клиенти, а ако всяко тяхно решение изтича навън, банките ще са по-малко склонни да инвестират във финансова експертиза, която след това да стига безпрепятствено до всички на пазара. "Wikileaks очевидно е дълбоко подривна система, защото предизвиква двете най-съществени съставки на държавната и копроративна мощ - авторитета и секретността", както обобщи пред "Капитал" Дан Гилмор от Walter Cronkite School of Journalism & Mass Communication.

image

Идея, която може да промени света

Колкото и теоретични спорове да се водят за последствията, те не отменят резултата. Дипломатическият експерт и бивш посланик на Великобритания в ООН Карн Рос заяви тази седмица, че "презумпцията, че правителствата могат да вършат работата си едни с други тайно, далеч от очите на хората, умря. Дипломатите вече осъзнават, че всичко, което кажат, може да се озове в интернет един ден". В краткосрочен план, това ще направи правителствата и корпорациите още по-непрозрачни. Новите стени обаче надали ще се справят задълго с още един медиум, който овластява бързо и лесно всеки един човек, разполагащ с каквато и да е информация.

Фокусирането върху личността на Асандж, която е противоречива, също е безсмислено. Подобно на всяка добра идея неговата надрасна създателя си и е обречена на успех. "Дори утре да затворят Wikileaks, язовирът беше пробит и някой много бързо ще заеме тяхното място", казва Брадшоу. Няколко от служителите на Асандж вече формират нова организация. Въпрос на време е да се появят десетки, дори стотици глобални и регионални такива - България надали ще остане настрана от тази тенденция. Сега най-интересният въпрос е дали резултатът от това ще бъде по-открит и честен диалог в обществото, както искат идеалистите от Wikileaks, или още по-голям информационен хаос.


Източник: www.capital.bg


Качването на документи във WikiLeaks е лесно - всеки потенциален информатор може да направи това съвсем анонимно. В компютъра се задава само следният IP-адрес: 88.80.13.160. Досега нито един информатор не е бил разкрит, защото WikiLeaks пази информацията си с военни стандарти. Над 1200 души работят за сайта на доброволни начала. Между тях журналисти, програмисти и правозащитници. Освен опазването на информацията, задачата им е да проверяват достоверността на подадените от юзърите документи.

Организацията WikiLeaks цял ден пренасочва читателите на интернет сайта й към нови и нови адреси, след като втори американски интернет доставчик прекъсна достъпа до WikiLeaks.org, а френското правителство се опита да забрани сървъри в страната да поддържат стотиците хиляди документи на Държавния департамент, публикувани на порции от началото на седмицата.
Досега са публикувани само документи, свързани с конкретни статии в няколкото водещи световни издания, като някои имена и подробности за заличени. След като в продължение на 6 часа WikiLeaks.org бе недостъпен, сега потребителите са начосвани към www.wikileaks.ch.
Пиратската партия на Швейцария съобщи в петък, че притежава този домейн и е щастлива да подкрепи WikiLeaks. Организацията е част от международното движение, борещо се за свободен обмен на съдържание в интернет. Всички интернет домейни ".ch" се администрират от швейцарската научна организация Switch.
"Не виждам някаква възможност чуждо правителство да се добере до Швейцария. Това е доста предвидлив ход", коментира Михиел Лийнаарс от холандската група за проучване на интернет Nlnet. Достъп до документите, разпространявани от екипа на Джулиан Асандж, осигуряват и сайтовете с холандско и германско разширение www.wikileaks.nl и www.wikileaks.de

Първо Amazon.com прекрати хостинга на WikiLeaks, с обяснение, че е нарушено изискването клиентите й да са собственици на информацията, която качват в нейните сървъри. Късно в четвъртък и EveryDNS.net обяви, че прекратява да обслужва WikiLeaks.org, защото се питва да защити клиентите си от масирани хакерски атаки срещу сървърите й с документите на Държавния департамент. Така Асандж се принуди да пренасочи потребителите към хостинг сървъри в Европа.
За да работи интернет сайтът, WikiLeaks се нуждае най-вече от три неща: сървъри, на които е качена информацията; registrar, позволяващ притежаването на определен домейн (като "wikileaks.ch" или "wikileaks.org"); както и интернет доставчик като EveryDNS, който да направи връзка между първите две, за да могат потребителите на определен адрес (да кажем www.wikileaks.ch) да стигнат до данните през него.

В онлайн интервю на сайта на в."Гардиън" в петък Асандж заяви, че е очаквал случващото се в страните, където има свобода на словото. "От 2007г. насам умишлено разполагахме сървърите си в юрисдикции, които предполагахме, че страдат от дефицит на свобода на словото с цел да разделим реториката от реалността. Amazon беше един от тези случаи", каза той.
Американското правителство демонстрира още в понеделник, че е готово да затваря интернет сайтове, след като взе домейните на 82 организации, за които Вашингтон твърди, че са замесени в продажбата на менте стоки.

image

"WikiLeaks ще оцелее някъде, защото така работи информационната епоха, но единството в ответната реакция на правителствата е стъписваща", коментира Джонатан Ууд, анализатор в Control Risks.

Wikileaks се радва на значителна подкрепа по света – само във "Фейсбук" ( http://www.facebook.com/wikileaks ) "приятелите" му са над 700 000 души и със сигурност някои от тях са способни да приемат при себе си цялата база данни на организацията или части от нея. Михиел Лийнарс смята, че опитите да бъде заглушен достъпът до информацията, пускана от WikiLeaks, са обречени на провал.

"Това е надпревара във въоръжаването. Информацията е там някъде и хората по света я публикуват и препубликуват из интернет. Докато ви казвам това, над 2000 души я качват в интернет."

Източник: varnanews.com


Асандж основател на сайта e подготвил иинформационна бомба, ако бъде арестуван

Основателят на Wikileaks Джулиан Асандж е подготвил информационна бомба, в случай че бъде арестуван или сайтът спрян за постоянно.
Адвокатът на Асандж коментира пред БиБиСи, че клиентът му има свръхсекретни материали, които ще бъдат оповестени при необходимост.
Те засягат интересите на САЩ и други страни, като адвокатът оприличи евентуалното им пускане с „термоядрено устройство".
Изказването на Асандж е по повод издадена от Интерпол международна заповед за арест по искане на шведските власти, които го разследват за изнасилване. Той предупреждава, че в момента на евентуалния му арест в мрежата ще постъпи "ключ", който ще даде свободен достъп до свръхсекретните материали.
Адвокатът му коментира също така, че обвинението за изнасилване всъщност е политически акт срещу Асандж. Юристът е убеден, че ако клиентът му бъде депортиран в Швеция, то след това той ще бъде изпратен в САЩ.

Източник: news.bg


Развития по сагата Wikileaks : http://www.wikileaks.is/mirrors.html


Две допълнения по темата за Wikileaks. Първото е свързано с потвърждението на тезата, че веднъж отпушен, потокът информация няма как да бъде спрян. Въпреки опитите да бъде свален офлайн, Wikileaks вече се намира на стотици mirror-сайтове (списъкът се увеличава непрекъснато) и продължава да е достъпен.

Американското правителство обаче изглежда решено да продължи тази битка. PayPal спряха за трети пореден път да приемат дарения към Wikileaks. Държавните служители в САЩ имат забрана да четат документите и всяка публикация по тях, тъй като те все още представляват държавна тайна. Предвид колко бързо се разпространяват тези истории, излиза че 19-те милиона души в американската администрация имат забрана да посещават на практика който и да е новинарски сайт. Още по-безумно е изискването към студентите от Columbia University да не коментират по документите, ако някога искат да кандидатстват в администрацията.
Всичко това донякъде напомня преследванията на вестници заради неудобни публикации и е също толкова безмислено - "Капитал" например преди време бе изкупен масово от бизнесмен, който искаше да предотврати разпространението на статия, която беше вече качена онлайн. 
Второто допълнение е донякъде противоположно: то спада към тезата против безразборно изсипване на документи. Тук е грама от Туркменистан - мрачна държава, която може да съперничи донякъде на Северна Корея в степента си на контрол върху населението. В нея се описва разказа на местен бизнесмен за отнемането на трима от работниците му (корабни инженери и техници) в полза на държавата. Те били преместени да работят на яхта за 60 млн. евро, подарена от руска енергийна компания на президента Курбангули Бердимухамедов. Предвид детайлите в описанието, въпреки че името е зачертано, на властите в страната ще им трябва около минута да се сетят кой е говорил с американските дипломати за този инцидент. Отнемането на бизнеса в този случай може да е най-малкото последствие за въпросния бизнесмен.
P.S. В коментар под една от статиите от броя, един от читателите ни привлече внимание към следния линк, в който се твърди, че Twitter цензурира хаштаговете, свързани с wikileaks, така че те да не се появят отстрани в trends. Това изисква повече проверка, но би било скандално за американската компания, която миналата година по време на вълненията в Иран отмени планирана профилактика на сървърите си, за да позволи на иранците да ползват услугите й. 

Източник: www.capital.bg





image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 





Тагове:   Forex,   Форекс,


Гласувай:
8



1. pachangel - Това е истинския образ на голямата "демокрация"
06.12.2010 04:57
Вместо да променят двуличната си политика САЩ обявяват война на истината.Защо президета Обама реагира с голяма доза страх,наистина той най добре знае какво върши администрацията и пентагона и основателно се страхува.Затъпялата от пошлостите американска тълпа може да се управлява с тотално медийо затъмнение но останалата част на света иска истината.Асанж е обяван за терорист но честните хора винаги ще са в негова подкрепа.Озъбения образ на американската администрация ясно показва какво означава демокрация по американски.
цитирай
2. integritylife - Псевдо-демокрацията...
06.12.2010 10:49
Благодаря на автора за тази публищация.

Според мен, такова чудо, като демокрация, особена в днешно време, е една утопична илюзия. По-скоро говорим за псевдо-демокрация, по американски, по европейски, по български, и т.н. Само премените на заблудата са различни, но принципите и основните играчи са същите - добре смазаната система на октопода със своите пипала в абсолютно всяка сфера...

Най-добре е човек да прогледне и най-накрая да разбере за какво става въпрос...

Въпреки, че повечето хора по света доброволно избират да бъдат заблудени и манипулирани. Феномен, който не мога да си обясня, за съжаление!...
цитирай
3. milady - otgovora e...
08.12.2010 18:52
Jalko, no taka e.pove4eto xora sme...marzelivi i ..straxlivi...i Vinagi tarsim Voda4..Spasitel..i taka natatak..:(((
цитирай
4. анонимен - www.balkanleaks.eu
09.12.2010 19:01
Създателят на сайта „Уикиликс“ Джулиан Асандж има последователи и у нас. Стенограми от закрити заседания на парламентарни комисии, енергиини договори и доклади на ДАНС и ГДБОП за организираната престъпност са публикувани на интернет сайт „BALKAN LEAKS“. Анонимните създатели на сайта призовават всички които имат секретни документи, информация за корупция и мафиотски групи да ги публикуват. На страниците на сайта са предоставени съвети как това да става без източниците на информация да бъдат разкрити от службите. За по-малко от 24 часа на сайта се появиха Меморандума за строежа на АЕЦ Белене, Договорът на Булгаргаз с Газпром, разкритията на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов за срещата на Румен Петков с братя Галеви, както и доклада на ДАНС който преди повече от година бившият агент Алексей Петров предостави на премиера Бойко Борисов.
цитирай
5. borsi - Атаките на сайтове, които прове...
09.12.2010 23:43
Атаките на сайтове, които проведоха привърженици на WikiLeaks, показват, че кибервойната през ХХІ в. се превръща много повече в занимание за любители и анархисти, отколкото мнозина са предвиждали. Засега като че ли в битката се хвърлят повече "партизански отряди", отколкото армии на правителства или големи компании.

Докато все повече страни отделиха през последните години допълнително внимание и ресурси за киберсигурността, по-голямата част от дебата бе фокусирана върху заплахата от военни групировки като "Ал Кайда" или обикновени държави, въвлечени в международен конфликт.

Но опитите да се запуши устата на WikiLeaks след изтичането на едва 1000 от около 250 000 грами на Държавния департамент на САЩ, изглежда, породиха съвсем различен феномен - нещо като народен бунт в редиците на стотици или хиляди технологично грамотни активисти.

"Първата сериозна инфовойна започна", написа миналата седмица до последователите си в "Туитър" бившият текстописец на "Грейтфул дед" и основател на фондацията "Електронна граница" Джон Пери Барлоу, цитиран в обширен репортаж на "Ройтерс"."WikiLeaks е бойното поле. Ние сме войниците."

Някои от най-войнствено настроените в интернет приеха думите му насериозно. Група, наричаща се колектив "Анонимeн", постави цитата в началото на уебстраница, озаглавена "Операция мъст за Асандж", която се отнася до подкрепа на създателя на "Уикилийкс" Джулиън Асандж.

"Анонимен", изглежда, използва сайта за споделяне на кратки съобщения "Туитър", за да координира атаките над сайтове на компании, за които групата смята, че се опитват да задушат финансово WikiLeaks. Сред целите са MasterCard, Visa и швейцарската Swiss bank. Всички те са блокирали плащания към WikiLeaks, несъмнено под натиск от САЩ.

Шведските прокурори, които стоят зад ареста на Асандж в Лондон по искане за екстрадирането му и разпит по обвинения в сексуален тормоз, също бяха ударени.

Това, изглежда, изненадва дори Барлоу, чиято "декларация за независимост на киберпространството" се разпространяваше лавинообразно от симпатизантите на "Анонимен" в Twitter. Той казва, че е противник на т.нар. атаки за блокиране на услуги (DDoS), целящи да затворят сайтове, защото гледа на тях като на "антисвободна реч".

"Подкрепям свободата на волеизявление, без значение чие, така че съм против DDoS атаките, без значение коя е тяхната мишена", заяви той в имейл до "Ройтерс". "Те са отровният газ на киберпространството... И като казвам това, предполагам, че атаките ще продължат, докато Асандж бъде освободен."

Повечето атаки за блокиране на услуги (DDoS) използват ботнет мрежа (от англ. botnet - мрежа от заразени компютри на неподозиращи потребители, която се използва дистанционно от тези, които са заразили машините), за да претоварят с трафик уебсайтове.

Експертите по киберсигурност обаче твърдят, че атаките от сряда насам са различни. Нападателите са използвали собствените си компютри, като предварително са си свалили съответния софтуер от "Анонимен".
Към сряда вечерта това приложение е изтеглено около 6000 пъти.

"Цялата тази случка причинява ефекта на лавината", казва Ноа Бар Йосиф, завеждащ стратегията по сигурността в Imperva. "Колкото повече внимание получава, толкова повече хора се включват в ботнет мрежата, за да извършат DDoS атаки."

Самият сайт WikiLeaks се оплака, че е бил подложен на подобни кибератаки малко преди да пусне документите миналата седмица.
цитирай
6. borsi - Хактивистите ще усилят атаките
09.12.2010 23:43
Хакeрите активисти ще усилят кибератаките във "войната на данни", за да защитят свободата в интернет и за да отвърнат на опитите да се блокира сайтът WikiLeaks, съобщи вчера представител на една от групите, участващи в кибернападенията. Предполага се, че едно от поредните нападения е било срещу сайта на правителството в Стокхолм, който спря за няколко часа през нощта срещу четвъртък.

"Кампанията не е приключила, става все по-силна. Все повече хора се присъединяват", каза пред радио Би Би Си представител на хактивистите с името Coldblood, който е говорил с английски акцент и се е представил като 22-годишен софтуерен инженер. Той е посочил, че обект на атаките на групата "Анонимните" са компании, които са решили по някаква причина да пречат на WikiLeaks, като Amazon, MasterCard, Visa and PayPal. "Ройтерс" отбелязва, че "анонимните" използват сайта за кратки съобщения Twitter, за да координират своите атаки.
Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж бе арестуван на 7 декември във Великобритания по заповед за арест, издадена в Швеция.

Ред е на Гуантанамо

Следващият удар на WikiLeaks вероятно ще бъдат разкрития за базата Гуантанамо, прогнозира агенция "Ройтерс". Очаква се сайтът да разкрие доклади на американското правителство за терористи от затвора в базата в Куба, които са били освободени, въпреки че разузнавателната информация е показвала, че са опасни.
Подобни разкрития вероятно ще притеснят администрацията на Барак Обама, която полага усилия да премахне затвора "Лагер справедливост" в Гуантанамо, като освободи държаните там чужденци или ги премести на другаде.
Източник на "Ройтерс" твърди, че основателят на сайта WikiLeaks разполага с досиета за всички затворници, минали през базата. Медиите обаче, които имат договореност с WikiLeaks първи да разкриват публикациите на сайта, засега не разполагат с досиета за Гуантанамо.
Военноморската база приютява затворници от войната срещу тероризма, понеже е с особен статут, намира се извън територията на САЩ и е под юрисдикцията на военната прокуратура. Част от правилата на военното разузнаване позволяват извличането с насилие на информация, която ще спаси живота на американски военни.
цитирай
7. borsi - активисти нападнаха сайтовете на враговете на Асандж
09.12.2010 23:46
Ден след като Visa и MasterCard саботираха електронните разплащания към организацията, поддържаща сайта WikiLeaks, хакери активисти атакуваха и блокираха частично сайта на MasterCard.

Групата хакери, нарекла се "Анонимни", пое отговорността за атаката над сайта на компанията за кредитни карти, както и този на швейцарската банка PostFinance, която замрази сметката на Джулиан Асандж. Пробита бе защитата и на сайта на шведската прокуратура, както и на адвоката, който е повдигнал обвиненият срещу Асандж за изнасилване и сексуален тормоз.

Пред репортер на "Гардиън" говорител на "Анонимните" заяви: "Поддържаме "Уикилийкс" не защото сме за или против разгласените данни, а понеже не сме съгласни с каквато и да е форма на цензура в интернет."

"Ето защо се вдигнахме срещу тези компании, защото смятаме, че ако оставим "Уикилийкс" да падне без бой, тогава правителствата ще решат, че могат да затворят всеки сайт, който пожелаят или който е против тях", допълва 22-годишен хакер, представил се като Coldblood.

Часове по-късно шведската прокуратура обяви, че сайтът й е възстановил нормалното си функциониране, и отказа да свърже пряко временния срив със случая "Асандж". Официалното изявление на MasterCard пък гласеше, че компанията "изпитва засилен трафик към външния корпоративен сайт.

Работим по възстановяването на нормалната скорост на обслужване. Това обаче не оказва влияние върху възможността на нашите картодържатели да използват картите си за безопасни транзакции".

WikiLeaks продължава да засилва защитата си от кибератаки, като за няколко дни прехвърли данните си извън базирани в САЩ сървъри, увеличава "огледалните" версии на сайта от 208 на над 1000 и обслужващите го DNS доставчици от 1 на 14, съобщи Cnet.

Отново вчера гражданска група от "къртици" - хора, направили достояние на медиите секретна информация, подкрепи с открито писмо "Уикилийкс". Групата включва бившия американски военен анализатор Даниел Елсберг, който през 1971 г. изнесе т.нар. Доклади на Пентагона за войната във Виетнам, и бившия британски посланик в Узбекистан Крейг Мъри, който бе уволнен, след като разкри случаи на изтезания. "Всяка атака, която сега търпят "Уикилийкс" и Джулиан Асандж, бе отправена навремето и към мен", казва в писмото Елсберг.

Неочаквано в защита на Асандж се показа и Кремъл. Руското президентство е предложило на обществени и неправителствени организации да помислят как да се помогне на създателя на WikiLeaks. Според източник от администрацията на Кремъл, цитиран от агенция РИА "Новости", напълно е възможно Асандж да бъде номиниран за Нобелова награда. | Дневник

Представители на консулството на САЩ са присъствали на парти в Джеда в жилището на млад саудитски принц, което разкрива разгулния живот в Саудитска Арабия, твърди документ, разпространен от WikiLeaks.
Според други дипломатически грами либийският лидер Муамар Кадафи е заплашвал Великобритания с прекъсване търговските отношения и с "огромни последствия", ако атентаторът от Локърби Абделбасет ал Меграхи умре в затвора.
"Монд" за руската мафия в България

"Русия изнася газ, петрол и престъпност", разказва френският в."Монд" в анализ на поредните изтекли дипломатически документи на САЩ. Изданието цитира телеграмата на посолството на САЩ в София от 7 юли 2005 г. според която "Русия продължава да оказва значително влияние върху българската икономика чрез вноса на енергия, включително петрол, природен газ и ядрено гориво". Посочва се ролята на големите руски петролни компании в България. Набляга се на отношенията между обявения за "персона нон грата" през 2000 г. Майкъл Чорни и "доверения му човек в страната" Тодор Батков. "Заради това той трябваше да прехвърли собствеността на някои свои компании като "Левски", хотел "Банкя палас" и вестник "Стандарт" на Батков", пише в документа. Паметна бележка от посолството в София от 23 април 2009 г., озаглавена "Руската връзка", посочва, че Батков има "силни политически връзки". Документът припомня, че президентът Георги Първанов е наградил Батков с най-високото отличие на България.
цитирай
8. borsi - Facebook и Twitter подгониха хакерите, подкрепящи WikiLeaks
09.12.2010 23:48
Администраторите на социалната мрежа "Фейсбук" (Facebook) и на услугата за микросъобщение "Туитър" (Twitter) заличиха присъствието в тях на кибер-активисти, които атакуваха "Виза", "Мастъркард" и други компании за онлайн разплащания, опитали се да блокират финансовите операции, свързани с интернет сайта WikiLeaks.

От "Фейсбук" потвърдиха пред агенция "Ройтерс", че в четвъртък за ликвидирали страницата на "Операция мъст", защото агитирала за извършване на нелегална форма на блокиране на интернет сайтове. Засега няма коментари от "Туитър".

Движението "Операция мъст" се появи в "Туитър" скоро след това, но под друго име и според специалисти борбата и на "Фейсбук" е безсмислена, защото хактивистите се организират по други форуми.

В четвъртък те се събираха за нападение срещу услугата за онлайн плащания PayPal и електронният магазин Amazon.

В четвъртък те се събираха за нападение срещу услугата за онлайн плащания PayPal и електронният магазин Amazon.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър заяви ,че институцията му следи внимателно хакерските атаки срещу американски компании.

Според "Файненшъл таймс" вече има и задържан, но в Холандия - 16-годишен младеж е бил арестуван за атака срещу сайтовете на "Мастъркард" и PayPal. Той си е признал престъплението и ще се яви в съда в петък, съобщи полицията.

В четвъртък изчезна и сайтът на групата, наричаща себе си "Анонимен" (Anonymous), която според някои експерти стои зад последните атаки като ги организира и координира.

Нейните членове и последователи обаче продължават да действат и "задушиха" с атака сайтовете на откровени противници на WikiLeaks и Джулиан Асндж като сенаторът Джо Либерман и бившия губернатор на Аляска Сара Пейлин.
цитирай
9. borsi - Вчера групата "Анонимни&...
09.12.2010 23:49
Вчера групата "Анонимни", пое отговорността за атаката на швейцарската банка PostFinance, която замрази сметката на Джулиан Асандж. Пробита бе защитата и на сайта на шведската прокуратура, както и на адвоката, който е повдигнал обвиненият срещу Асандж за изнасилване и сексуален тормоз.
Малко по-късно те атакуваха сайта на компанията за кредитни карти "Мастъркард", заради нейните стъпки срещу Уикилийкс.
Днес нова хакерска атака блокира и страницата на "Виза".
Хакерска група, нарекла се "Анонимните", предупреди в онлайн дискусия със журналисти на Франс прес, че ще приеме хакерски атаки срещу всеки, който действа срещу Уикилийкс и неговия създател, "мъченика" Джулиан Асандж. Групата вчера наброявала около 4000 доброволци и призна, че стои зад атаките срещу сайтовете на "Виза", "Мастъркард", швейцарската пощенска банка и шведския прокурор, който преследва Асандж по обвинения за сексуално посегателство. "Анонимните" казаха, че набират нови членове чрез Туитър, Фейсбук и интернет форумите. Техните инициативи те ще обявят в сайта си anonops.net,който в момента е хакнат от "някого".
Самият Уикилийкс беше хакнат , но бе възстановен.
Уикилийкс, атакува директно"Мастъркард" и "Виза", като публикува документ, който ги касае пряко и илюстрира връзките им с американските власти.
Уикилийкс публикува телеграма от 1 февруари на посолството на САЩ в Москва. В нея се изразява притеснение от руски проектозакон за обработка на банковите данни. В телеграмата посолството на САЩ в Москва посочва, че "Виза" и "Мастъркард" могат да бъдат изключени от руския пазар, който осигурява поръчки за 4 милиарда долара годишно. Уточнява се, че според проектозакона Русия би могла да повери на консорциум от руски държавни банки монопола върху руската национална система за обработка на плащанията чрез банкови карти.
Ако международни фирми, като "Виза" и "Мастъркард", предпочетат да не стават част от този консорциум, то те ще трябва да изградят на място в Русия инфраструктура, чрез която да обработват плащанията, вместо да го правят от друга страна, се предупреждава още във въпросната телеграма.
Привърженици на Асандж атакуваха и сайтовете на Сара Пейлин и на сенатора Джо Либърман, заради критиките им срещу основателя на Уикилийкс. Пейлин беше нарекла Асандж антиамерикански агент, чиито ръце са изцапани с кръв. Либерман беше настоял САЩ да оттеглят техническата си подкрепа за Уикилийкс.
САЩ носят вината за разпространяването на секретните документи от WikiLeaks, а не основателят на сайта Джулиан Асандж, заяви външният министър на Австралия Кевин Ръд. „Самият г-н Асандж не е отговорен за неупълномощеното публикуване на материалите от дипломатическата комуникационна мрежа на САЩ, американците носят тази отговорност. Мисля, че това повдига сериозни въпроси за адекватността на системите за сигурност на Щатите и за нивото на достъп на служители до тези материали”, каза първият дипломат в интервю за Ройтерс.
цитирай
10. borsi - „Уикилийкс”. Шок и ужас. Правителства треперят. Клатят се премиери
09.12.2010 23:51
Американската интернет компания „Амазон” прекрати уеб хостинга на сайта „Уикилийкс”, като го изключи от сървърите си. „Амазон” е взел това решение след серия от обръщения към компанията от страна на американски конгресмени.
Сайтът беше качен на сървърите на американската компания след серия от хакерски атаки на сървърите на „Банхоф”, които започнаха в неделя.
Китайските власти са блокирали достъпа до сайта „Уикилийкс” от територията на страната с цел предотвратяване на разпространението на разпространената на сайта секретна американска дипломатическа кореспонденция.
Пекин се опасява от разгласяването на информация, която може да навреди на двустранните отношения с Вашингтон.
Част от разсекретените документи засягат комуникация между САЩ, Пекин и Сеул, отнасяща се до китайската политика спрямо Северна Корея и Иран.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обеща да подаде оставка, ако информацията на американски дипломати.
Според комюникетата премиерът Ердоган има открити сметки в осем швейцарски банки.„Нямам никакви пари в швейцарски банки. Ако обвиненията и клеветата по мой адрес намерят потвърждение, незабавно ще напусна поста си и ще се откажа от депутатските си правомощия”, заяви в Анкара турският премиер.
Публикуването на американски дипломатически телеграми на сайта „Уикилийкс” предизвика шок в правителствените служби на Япония, които се страхуват, че може да бъде оповестена тяхна конфиденциална информация.
Представители на външното министерство са заявили, че проверяват сайта ежедневно. „Уикилийкс”досега е публикувал само около 300 телеграми, което притеснява изключително властите в Япония относно това какво ще бъде изложено на показ в бъдеще.
Според японското правителство нарастващият обществен интерес може да накара и други хора да извадят на открито секретна информация.
С прям и дързък език телеграмите на американските дипломати в Русия, изпращани до Вашингтон, разкриват Русия на Путин като силно централизирана, понякога брутална и безвъзвратно цинична и корумпирана държава- като част от разкритията на „Уикилийкс”.
В цялата кореспонденция американските дипломати в Москва описват една Русия, в която за публичното управление малко се грижат, а историята е изопачена. Кремъл показва малка склонност към реформи, което е определено в една телеграма като „модерна форма на авторитарност”.
В редица телеграми се подчертава разочарованието на екипа на посолството, който почти няма достъп до вътрешния кръг на Путин.
цитирай
11. анонимен - Хакнаха "Мастъркард" заради "Уикилийкс"
10.12.2010 00:18
Компанията спря онлайн плащанията за организацията. От вчера, когато основателят на "Уикилийкс" беше арестуван, е блокиран и сайтът на шведската прокуратура.
Група хакери, поддръжници на организацията "Уикилийкс" (WikiLeaks), е блокирала уебсайта на "Мастъркард", предаде ДПА.

Компанията последва примера на "Виза" и "ПейПал" и прекрати онлайн плащанията за "Уикилийкс".

На своя профил в социалната мрежа "Туитър" в интернет хакерите твърдят, че действията им срещу "Мастъркард" са част от тяхната

"Операция отмъщение".

Уебсайтът MasterCard.com стана недостъпен след съобщението и потребителите, които опитват да отворят сайта получават съобщение: "мрежова грешка".

По-рано тази седмица същата група хакери заяви, че е съумяла да спре функционирането на уебсайта на "Постфинанс" - швейцарска банка, който закри сметката на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, посочва ДПА.

Ройтерс съобщи, че

уебсайтът на шведската прокуратура също е блокиран,

вероятно след нападение на компютърни хакери. От вчера вечерта няма достъп до прокурорския сайт aklgare.se.

Асандж се предаде на британските власти и беше арестуван вчера с международна заповед за арест по обвинения в сексуални престъпления, издадена от шведската прокуратура.

Във Франция властите се опитват да попречат на френска компания да представи хостинг за уебсайта на "Уикилийкс", но засега опитите им са осуетени, предаде АП. Две съдебни инстанции заявиха, че се нуждаят от повече време, за да проучат въпроса.

Министърът в министерството на икономиката, финансите и промишлеността Ерик Бесон бе възложил на държавна агенция да намери възможност "Уикилийкс" да няма хостинг на сървър във Франция.

Френската компания OVH, която предоставя на "Уикилийкс" хостинг от миналата седмица, се обърна към две съдебни инстанции с въпрос относно законността на действията си, но съдиите обявиха тази седмица, че не могат да решат веднага токова сложен технически случай, предаде АП.
цитирай
12. анонимен - В Клуба на журналистите в Мексико ...
10.12.2010 00:25
В Клуба на журналистите в Мексико пък днес има церемония по откриване на

плоча в знак на признателност към Асандж,

заради приноса му към разбуждането на човешката съвест, съобщава АФП.

Боливийският вицепрезидент Алваро Гарсия Линера

не застана зад делото на Асандж по толкова артистичен начин, но не бе по-малко категоричен. Той публикува всички разпространени от "Уикилийкс" секретни дипломатически телеграми на официалния си сайт, предаде АП.

Пред репортери Гарсия Линера заяви, че го е направил, защото "иска хората да научат за варварските действия и обидите на Вашингтон, водещ политика на намеса".

През 2008 г. посланикът на САЩ в Боливия беше изгонен по обвинения в организиране на заговор срещу боливийските власти, припомня агенцията.

Сега в сайта на боливийския вицепрезидент, към линка с документите на "Уикилийкс" има два цитата. Първият е от Новия завет и гласи: "Истината ще Ви освободи", а вторият е от Джулиан Асандж и гласи: "Всяка организация почива върху планина от тайни".

След като хакерски атаки зачестиха срещу сайта на "Уикилийкс", поддръжници на Джулиан Асандж създадоха така наречените огледални сайтове, на които качиха всички или част от американските секретни документи, озовали се в ръцете на "Уикилийкс".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 6024485
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930